Bőrápolás

Hogyan hat a stressz az arcunk épségére?

Tény, hogy a stressz befolyásolja szervezetünk hormonháztartá­sát!
Tény, hogy a stressz befolyásolja szervezetünk hormonháztartá­sát!

A felnőttkori akné egyre elterjedtebb azok körében is, akiknek korábban sosem volt hasonló problémájuk. Van­nak, akik kamaszkoruktól fogva élnek együtt ezzel az álla­pottal, és egyszerűen nem növik ki soha, mások azonban felnőttkorukban tapasztalják meg először, minden puber­táskori előzmény nélkül. Nem tudni pontosan, miért növek­szik a felnőttkori aknés megbetegedések száma, de újabban a stresszel szokás összefüggésbe hozni a jelenséget. Tény, hogy a stressz befolyásolja szervezetünk hormonháztartá­sát!

Ha tehát nagy teher súlyát kell, vagy kellett a közel­múltban elviselnünk, s még aknéval. is küszködünk, bőr­problémánk orvoslásához a legfontosabb lépés a stressz minimalizálása. Végezzünk nem túlságosan megerőltető test­mozgást, mint például az úszás, a gyaloglás, a jóga vagy a tajcsi, és ha szükségét látjuk, keressünk valakit, akinek be­szélhetünk közérzetünkről, érzéseinkről.

Ez azért is nagyon fontos, mert ha nagyon aggódunk bőrünk miatt, ördögi kör alakulhat ki: a folytonos aggódás miatt bőrünk állapo­ta is egyre romlik, aminek következtében még rosszabbul érezzük magunkat. Ez az állapot pedig tovább terheli testün­ket és lelkünket.

Az akné kezelése belülről

Az akné kezelésének egyik legdrasztikusabb kezelési mód­ja nagydózisú A-vitamin bevitelen alapul. Ezért jó okkal feltételezhetjük, hogy ha étrendünket bőségesen kiegészít­jük A-vitaminnal, az jót fog tenni bőrünknek is. Ne vigyük azonban túlzásba az A-vitamin szedését, mert túl nagy meny-nyiségben fogyasztva mérgező hatású lehet. Ez egyébként szinte minden jótékony hatású vegyületre igaz. Az ideális mennyiség a napi 25 000 iu, amit multivitamin-készítmény formájában vehetünk magunkhoz. Aki kisbabát tervez, ne szedjen napi 5000 íu-nál többet.

Csökkentsük a stresszt az életünkben!
Csökkentsük a stresszt az életünkben!

Bőrünk egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a cink pótlása is. Nem véletlen, hogy a legtöbb szőrtűsző-gyulladásban szenvedő személy serdülőkorú: pubertáskor­ban ugyanis igen gyakori a cinkhiány, minthogy a növe­kedési folyamatok a szervezet minden cinktartalékát fel­emésztik. A cink az A-vitaminnal együttműködve vesz részt a szervezet gyulladáscsökkentő és bőrregenerációs folyama­taiban. Cinkhiány esetén szervezetünk fokozott mérték­ben alakít át tesztoszteront DHT-vé (lásd fent). Az ideális napi bevitel hozzávetőleg 45 mg.

Az aknét a szervezet esszenciális zsírsavhiányával is összefüggésbe szokták hozni. Az esszenciális zsírsavak alapvető szerepet játszanak bőrünk egészségének megőrzésében, a sejt­membránok karbantartásában, a hormonháztartás egyen­súlyának fenntartásában, és még sok más folyamatban. Jóté­kony hatása lehet napi 3×1000 mg lenmagolaj és/ vagy ennek megfelelő ligetszépe- vagy borágóolaj fogyasztásának. Az ét­rend tartalmazzon elegendő halat és magvakat.

Figyelem! A B6-vitamin-hiány különösen fontos szerepet játszik az akné kialakulásá­ban, mivel összefügg a nők menstruációs ciklusával. Ebben az esetben naponta 25 mg B6-vitamin szedése javallt.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.