Bőrápolás

Milyen allergia okozhat duzzadt arcot?

Az arc felduzzadása általában a szemek alatt a legfeltűnőbb. Oka igen sokféle lehet, például egy átvirrasztott éjszaka. Á duzzanatot közvetlenül mindig vizesedés okozza, még akkor is, ha más testtájunkon nem tapasztalunk ödémát.

A vizesedés hátterében sokféle tényező állhat. Ha rendsze­resen azt tapasztaljuk, hogy az alvás mennyiségétől, illet­ve minőségétől függetlenül táskásak szemeink, forduljunk orvoshoz. Ki kell ugyanis vizsgálni, hogy nem a vese, a húgy­hólyag, a szív vagy a pajzsmirigy rendellenessége miatt lép­tek-e esetleg fel a panaszok.fogyi-par-nagy

A következő problémák vezethetnek az arc vagy más testré­szek vizesedéséhez:

 • ételallergia, illetve ételérzékenység
 • premenstruális szindróma
 • túlzott sófogyasztás – hagyjunk fel ételeink sózásával, és ne fogyasszunk félkész ételt (az ilyen ételeket ugyanis álta­lában túlsózzák).
 • elégtelen vízfogyasztás – bár nem tűnik logikusnak, még­is igaz, hogy a bőséges folyadékbevitel nem fokozza a vi­zesedést. A vizesedés oka az, hogy szervezetünk nem tudja megfelelően beállítani a vízháztartás egyensúlyát.
 • káliumhiány – fogyasszunk több friss gyümölcsöt és zöld­séget, valamint teljes kiőrlésű gabonát.
 • egyéb hiányállapotok – például esszenciális zsírsav- (EFA-) vagy B6-vitamin hiány
Tudta? A vízhajtó segít szervezetünknek megszabadulni a felesle­ges víztől, szedésekor azonban a vizelettel együtt kiürül a szervezet számára nélkülözhetetlen magnézium is.

Ezért ha vízhajtót kell szednünk, ügyeljünk rá, hogy pótoljuk a ki­ürült magnéziumot: szedjünk napi 400 mg-ot belőle. A mag­nézium és a kálium elengedhetetlen a sejtek vízháztartásá­nak fenntartásához. Az EFA-hiány ahhoz vezethet, hogy a bőr elveszíti vízmegtartó képességét (belső „vízállóságát”), s ennek következtében túl sok víz fog távoz­ni a bőrön keresztül.

Segíthetnek a természetes vízhajtó hatású gyógynövé­nyek, de hosszú távon az a leghelyesebb, ha megkeressük a probléma gyökerét, és azt kezeljük. Közben nézzünk utá­na a bioboltokban, mit tudnak ajánlani, ugyanis számos cég kínál olyan gyógynövénykeverékeket, amelyek segí­tenek rendben tartani a vízháztartást. Az ilyen keverékek általában gyermekláncfűt, medveszőlő levelét, zellerma­got vagy aranyos istápfűt (más néven aranyvesszőt) tartal­maznak.

Mire figyeljünk oda? Hogyan küzdhetjük le bőrproblémáinkat?

Allergizáló tejtermék.
Allergizáló tejtermék.

Az ételallergia feltérképezéséhez a leghelyesebb táplál­kozási tanácsadó segítségét kérni, de magunk is elvégezhe­tünk egy egyszerű (ráadásul ingyenes!) vizsgálatot. A leg­gyakoribb allergének a búza és a tejtermékek, tehát nincs más dolgunk, mint legalább három héten át kerülni ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását (egyszerre csak az egyik fajtáét). A diéta során figyeljük meg, változnak-e tüneteink.

Búzát tartalmaznak az alábbi ételek: kenyér, tésztafélék (száraztészták, pizzák, stb.), kekszek, sütemények, péksü­temények – vagyis minden, ami búzalisztből készül. A tejtermékek közé tartozik a tej, a sajt, a joghurt, a fagylalt, a tejföl, a tejszín, valamint minden olyan étel, amely tejjel készül (pl. a tejcsokoládé, a tejszínes és tejfölös szószok, a lasagne, stb.). Számos étel tartalmaz „rejtve” búza- és tej­származékokat. Ezen ételek kerülése esetén egy idő után észre fogjuk venni, hogy tapasztalunk-e különbséget pana­szainkban

Összegezve a következőket tehetjük a duzzadt arc megelőzése, illetve megszüntetése érdekében:

 • Vizsgáltassuk ki magunkat, hogy kizárhassunk minden lehetsé­ges betegséget, mint a betegség okozóját.
 • Fogyasszunk sok friss gyümölcsöt és zöldséget.
 • Ne sózzuk ételeinket, és ne fogyasszunk félkész ételeket.
 • Igyunk meg naponta legalább két liter folyadékot.
 • Növeljük az esszenciális zsírsavbevitelt: hetente fogyasszunk legalább háromszor halat, továbbá szedjünk napi rendszeres­séggel őmega-3-tartalmú étrend-kiegészítőt (halolajat vagy len­magolajat).
 • Figyeljük meg, mely ételekre vagyunk érzékenyek, és ezeket iktassuk ki étrendünkből.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.