Gyermekbetegségek

Vízi sportok a gyermek életében: úszás, vitorlázás, vízilabda

Úszás

Minden vízi sport alapja az úszás. A víz­ben való mozgással elkerülhető minden olyan sérülés, amit a gravitáció okoz. Ezt a sportágat különösen a túlsúlyos gye­rekeknek javasolják, akik könnyebbnek találják a mozgást a vízben, valamint az asztmásoknak, az uszoda nedves levegője miatt, ami enyhíti a rohamokat. A gerinc­betegeknek is javasolt (gerincferdülés), vagy azoknak, akiknek balesetek után a végtagok rehabilitációjára van szükségük.

A rossz mozgáskoordinációjú, gyenge fizikumú gyerekeknek, továbbá a gyenge pszichéjű, saját magát nehezen elfogadó csemetéknek szintén javasolt.

Úszás előnyei

Az úszás összetett aerob sport, harmonikusan fejleszti az egész testet, jótékony hatással van a szívműködésre és a légzésre. Úszás közben szinte elenyésző a sérülésveszély, az ízületek ellazulnak, az izmok erősödnek, a gerincoszlopot kiegyenesítik. Ezen kívül el is lazítja az izomzatot. Nem minden gyerek szereti az úszást, és sokszor, ha a szülők erőltetik, ellentétes hatást váltanak ki. Már 5-6 éves kor előtt is be lehet tenni a gyerekeket a vízbe, hogy minél hamarabb biztonságban érezzék magukat, játsszanak benne bátran.

Nyaralás a Balatonnál, a tengernél vagy az uszodába járás ideális első találkozás lehet a vízzel. A valódi edzések hatéves korban kezdőd­hetnek. Az első úszásnem, amit tanítanak, a hátúszás, ez a legalkalmasabb a kezdők számára, mert a levegővétel a vízen kívül történik, ami nagyobb biztonságérzetet ad. Ezután tanítják a gyorsúszást, amelyben a kar és a láb mozgásának összehangolása igen fontos. Ezután következik a többi úszásnem, vagyis a mellúszás és a pillangóúszás.

Úszás okozta lehetséges „veszélyek”

Az úszáshoz fürdődressz, úszósapka, úszó­szemüveg, törülköző szükséges. A füldugó és az orrszorító használata fakultatív.) Úszás közben nem fordulnak elő súlyos sérülések, a kisebb problémák viszont gyakoriak. Ilyen a vállízület gyulladása, a hátfájás és a hátsérülés, a torok- és fül­fertőzés, szemölcs és a lábgomba. Minden olyan betegség, ami hirtelen rosszullétet vagy eszméletvesztést okozhat, fulladáshoz vezethet.

Vitorlázás

Ez a sportág fizikailag, pszichésen és ügyes­ségben is edzi a gyereket. Erősíti a kar- és a lábizmokat, a hasizmot, a hátizmot, hiszen egyensúlyban kell tartania a hajót, felvonni, behúzni és kibontani a vitorlát, szóval minden szükséges manővert végrehajtani a vitorlás hajóval. A vitorlázáshoz szükség van jó adag alázatra, ugyanakkor határozott­ságra is. Ezért hasznos olyan gyerekeknek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy mindent megkapnak, amit csak akarnak. A gyereknek, ha vitorlázni akar, először jól kell tudnia úszni, biztonságban kell éreznie magát a vízben, és ne legyen tengeri beteg­ségre hajlamos. Játékos formában már 4-6 évesen ismerkedhet ezzel a sporttal, hogy fejlessze az egyensúlyérzékét. 7-8 évesen már

Optimisten (kis, egyszemélyes vitorlás, 15 éves korig lehet vele versenyezni) vitorlázhat, a katamaránokra pedig 12-13 évesen kerülnek fel a gyerekek. Szükséges felszerelés: széldzseki, póló, men­tőmellény, csúszásmentes cipő és kesztyű. Ez a sportág nagyon biztonságos, balesetek csak akkor következnek be, ha nem tartják tiszteletben a szabályokat.

Vitorlázás „veszélyei” a gyermekre

A napszúrás, leégés, a hideg és a szél okozta felső légúti betegségek fordulhatnak elő, a hajó különféle részei okozta ütések következtében pedig koponyasérülések. A vitorlázás nem javasolt a gerincferdüléses, csont- vagy gerincbetegségben szenvedő gyerekeknek, illetve az olyan csemetéknek, akiknek nem szabad nehéz terhet cipelniük. Mindig használjunk napkrémet.

Vízilabda

Minden gyereknek javasolt sportág, jótékony hatása van a szívműködésre, a légzőrendszerre, erősíti az izmokat, fejleszti a mozgáskoordinációt. Az izomzat fejlesztése és a gerincoszlop megerősítése egész életre szóló helyes tartást ad. Ezen kívül a vízilabda csapatszellemre nevel. Kb. 8 évesen lehet elkezdeni, a versenyek 10 éves kor körül kezdődnek. Ezt a sportot uszodában űzik, szükséges hozzá a fürdőruha, törülköző, úszósapka, úszószemüveg.

Lehetséges balesetek

A leggyakoribb balesetek a fej és a kar sérülései, amit az ellenféllel való ütközések okozhatnak. Gyakori a fülgyulladás, az arcüreg-gyulladás és a kötőhártya-gyulladás. Nincsenek ellenjavallatok, még az epilepsziás gyerekek is vízilabdázhatnak, ha gyógyszeres kezelés alatt állnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.