Bőrápolás

Mindent a fertőző bőrbetegség egyikéről: az ótvar!

Az ótvar erősen fertőző bőrbetegség. Általában a staphylococcus baktérium okozza, ritkábban pedig a streptococcus. Főként gyermekek fertőződnek meg.

Mik a tünetek?

A tünetek: a test bár­mely részén, de különösen az arcon és a kézen vörös, gennyel teli hólyagok jelennek meg, amelyek azután kifakadnak, és sárgás színű vart hagynak maguk után.

A staphyloccocus baktériumok mindenhol megtalálhatók környezetünkben, beleértve a legtöbb egészséges ember bőrének felszínét is. Ez a betegség csak azokat fertőzi tehát meg, akiknek legyen­gült az immunrendszerük. Ilyen esetben ugyanis tért hódí­tanak a baktériumok, és könnyebben megfertőzik a szervezetet. Ezért a betegség megelőzésében kulcsfontosságú tényező immunrendszerünk karbantartása.

Hogyan előzhetjük meg?

Fontos a higiénia!
Fontos a higiénia!

Az általános higiénés szabályok betartása és a bőrsérülé­sek gondos kezelése szintén fontos a fertőzés megelőzése érdekében. Mivel az ótvar erősen fertőző betegség, nem sza­bad hozzáérni a hólyagokhoz, és kerülni kell a másokkal való érintkezést is. A betegség ideje alatt naponta váltsunk ruhát, ágyneműt és törölközőt. A fertőzés leküzdéséhez antibioti­kum-kezelés válhat szükségessé, különösen, ha a hólyagok terjedni kezdenek a testen.

 Egészséges étrendet kövessünk!
Egészséges étrendet kövessünk!

Fontos, hogy egészséges étrendet kövessünk és a betegség idején egyáltalán ne fogyasszunk cukrot – sem finomított (ún. rafinált) cukrot, sem mézet, sem pedig gyümölcsöt. Számos baktériumnak, például a staphylococcusnak kiváló táptalaja a cukor. A betegség ide­je alatt a legfontosabb pótlandó tápanyag az A-vitamin, a C-vitamin és a cink. A fokhagyma erős természetes gyul­ladáscsökkentő hatással rendelkezik, lehet természetes for­mában és étrend-kiegészítőként is fogyasztani.

Jegyezzük meg! Erős antibakteriális hatással rendelkezik a teafaolaj is. Hígítva vagy kenőcs formájában kenjük közvetlenül a hólyagokra.

Összegezve a következőket tehetjük az ótvar megelőzése, illetve megszüntetése érdekében:

  • Kerüljük a cukor fogyasztását annak bármely formájában -úgy mint italok és cereáliák édesítése, édességek, csokoládé, kekszek, desszertek, édesített üdítők, gyümölcsök, gyümölcsle­vek, méz.
  • Fogyasszunk fokhagymát és fokhagyma tartalmú étrend-ki­egészítőt.
  • Szedjünk A-vitamint, felnőttek esetében napi 25000 IU, gyerme­kek esetében 10000 IU mennyiségben.
  • Szedjünk C-vitamint, felnőttek esetében napi 3000 mg, gyerme­kek esetében 1000 mg mennyiségben.
  • Szedjünk cinket, felnőttek esetében 45 mg, gyermekek esetében 15 mg mennyiségben.
  • A fentieket semmiképp ne fogyasszuk ebben a mennyiségben két hetes időszaknál tovább.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.