Cukorbetegség kérdések

Mi a teendő hipoglikémia esetén? Attól függ mennyire enyhe, illetve menyire súlyosak a panaszok.

Hipoglikémia esetén a közvetlen teendőket az állapot súlyos­sága határozza meg, annak ellátása, a vércukorszint rendezé­se után azonban meg kell vizsgálni létrejöttének okát is, hogy ismételt kialakulása lehetőség szerint megelőzhető legyen.

Ha a panaszok enyhék, és ha mód van rá, mindenképpen taná­csos meghatározni a vércukorszintet, elsősorban annak igazo­lására, hogy a rosszullétet valóban a kórosan alacsony vércu­korszint okozza.

Súlyosabb esetben limonádét, cukros teát és cukros vizet is alkalmazhatunk!
Súlyosabb esetben limonádét, cukros teát és cukros vizet is alkalmazhatunk!
  •  Az alacsony vércukorszinttel járó enyhe panaszok esetén ele­gendő lehet a soron következő étkezés előrehozása, vagy, amennyiben annak időpontja későbbi, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ital, gyümölcs, esetleg szőlőcukor fogyasztása.
  • rendeződése után, ismételt vércukorcsökkenés megelőzése céljából, 5-10 gramm „lassú” felszívódást! szén­hidrát (pl. kenyérféle, korpovit keksz, kétszersült) fogyasz­tása is javasolt.
  • Súlyosabb esetben, ha az ellátás külső segítséget is igényel, de a beteg még tudatánál van, cukortartalmú ital megitatása a helyes (pl. limonádé, cukros tea, cukros víz).

Eszméletlenség esetén, inzulinnal kezelt 1DM-es cukorbe­tegnél glukagon injekció alkalmazása jön szóba.

2DM-es típusú, inzulinkezclésben nem részesülő cukorbete­geken hipogllkémia leginkább inzulinelválasztást serkentő vércukorcsökkentő tabletta szedésekor fordul elő. Ilyenkor a glukagoninjekciő alkalmazása kerülendő, mivel hatásme­chanizmusából adódóan serkenti a még meglévő inzulin­elválasztást is.

Eszméletlenség esetén, inzulinnal kezelt 1DM-es cukorbe­tegnél glukagon injekció alkalmazása jön szóba.
Eszméletlenség esetén, inzulinnal kezelt 1DM-es cukorbe­tegnél glukagon injekció alkalmazása jön szóba.

 Károsítja-e a szervezetet a gyakori hipoglikémia?

A normálisnál alacsonyabb vércukorszint (= hipoglikémia) a cukorbetegség kezelése során elsősorban inzulint kapó, illetve az inzulinelválasztást serkentő vércukor­csökkentő gyógyszereket szedő betegeken fordulhat elő.

Az élettaninál átmenetileg alacsonyabb vércukorszint „szoros” anyagcsereértékekkel kezelt többnyire intenzív inzulinkezelés alatt álló betegek esetében nem számít ritkaságnak, rendszerint azonban enyhe fokú, gyakori vércukor-ellenőrzésekkel időben felismerhető és en­nek alapján korrigálható. Nagy esetszámú követéses vizsgálatok eredménye alapján ezek az enyhe vér­cukoresések semmilyen egészségkárosodást, maradványtüne­tet nem okoznak.

Memória romlás alakulhat ki a többszöri alcasony vércukorszint megismétlődése esetén.
Memória romlás alakulhat ki a többszöri alcasony vércukorszint megismétlődése esetén.

 Nincsenek tünetek!

Megfigyelések szerint egy-egy, akár kómát okozó alacsony vércukorszint sem jár az esetek túlnyomó részében maradvány tünetekkel. Ha azonban ezek az epizódok hosszú időn keresztül és/vagy nagy gyakorisággal ismétlődnek, akkor kialakulhat a memória romlása, illetve a koncentrálóképesség csökkenése.

A hosszabb ideje cukorbeteg, idősebb személyeken a jelen­tős mértékű vércukoresés a szív működését is károsíthatja.

A normálisnál alacsonyabb vércukor­szint hosszabb idejű fennállása energiaellátási zavart okozhat, ami az oxigénellátás romlásával együtt elősegítheti szívizom-károsodás kialakulását.

Különösen veszélyes e tekintetben egyes, az inzulintermelést tartósan serkentő vércukorcsök­kentő tabletták szedését kísérő hipoglikémia, mert éppen a gyógyszer elhúzódó hatása révén, a már – cukros ital, cukor­oldat itatásával, cukor vénás bejuttatásával – rendeződöttnek látszó állapot ismétlődhet, sőt a vércukorszint csökkenése az első észleléshez képest nagyobb mértékű is lehet.

Ezért is ajánljuk, hogy miután a hipoglikémiás állapot gyorsan felszí­vódó cukor adásával rendeződik, lassan felszívódó szénhidrá­tot tartalmazó ételt – kenyérfélét, kekszet – is kapjon a rosszulléten átesett beteg!

Ugyanez a helyzet inzulinnal kezelt személy Ismételt, súlyos, külső segít­séget igénylő hasonló rosszullétét követően.

Az akut állapot rendeződése után minden esetben – kezelési rendszertől, al­kalmazott gyógyszerektől függetlenül – vizsgálni kell a súlyos vércukoresés okát, bekövetkeztének körülményeit, s ha szük­séges, módosítani kell a terápiát is, a hasonló esetek lehetőség szerinti elkerülése érdekében.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.