Cukorbetegség kérdések

A cukorbetegség elkerülhetetlen velejárója-e a normálisnál alacsonyabb vércukorszint?

A normálisnál alacsonyabb vércukorszintről (=hipoglikémia) beszélünk, ha a vécukor az egészséges emberen éhezés során fellépő értéknél, azaz 3,0 mmol/l-nél kisebb. Ezt az állapotot rendszerint jellemző klinikai tünetek kísérik.

A hipoglikémia első szakaszára jellemző tünetek (a szimpati­kus idegrendszer aktivitásának fokozódása):

 • szívdobogásérzés
 • remegés szorongás
 • szapora pulzus és légzés verítékezés
 • gyomorgödri feszültségérzés éhségérzet
A hipoglikémia első szakaszára jellemző tünetek között a szapora pulzus is közrejátszik.
A hipoglikémia első szakaszára jellemző tünetek között a szapora pulzus is közrejátszik.

 Az első fázisban:

Amennyiben az alapot e szakaszban nem rendeződik, felváltja a súlyosabb, második fázis (= neurogtikopénia, a latin kifejezés szó szerinti fordítása az idegrendszer cukorhiányos állapotát jelenti), amelynek jellemző tünetei (a központi idegrendszer műkődészavara):

 • fejfájás
 • gyengeség
 • a koncentrálóképesség csökkenése
 • álmosság
 • fáradtságérzet
 • sírás
 • akadozó beszéd megváltozott viselkedés zavartság
 • bizonytalan, esetleg tántorgó járás
 • egyensúlyzavar
 • látászavar
 • görcskészség
 • legsúlyosabb esetben eszméletvesztés
A második fázisban sírás is bekövetkezhet.
A második fázisban sírás is bekövetkezhet.

 A második fázisban:

A második fázis kialakulásának magyarázata, hogy az ideg­szövet kizárólag a cukor égetéséből képes fedezni az energia­szükségletét. A teljességhez tartozik, hogy a fent leírt fokoza­tosság nem minden esetben figyelhető meg, s az első és máso­dik szakasz tünetei esetenként keveredhetnek.

Amennyiben a kórosan alacsony vércukorszint klinikai tü­netek nélkül lép fel, biokémiai hipoglikémiáről beszélünk. A vércukoresés és a kórosan alacsony vércukorszint nem fel­tétlenül azonos fogalom, de az előbbi is járhat a fent felsorolt tünetekkel.

Valamint fejfájás is megfigyelhető!
Valamint fejfájás is megfigyelhető!

 Mikor beszélünk alacsony illetve magas vércukorról?

Vércukoresésről akkor beszélünk, ha rövid idő alatt jelentős vércukorcsökkenés következik be, de az így ki­alakult alacsonyabb vércukorszint nem szükségszerűen esik a fent meghatározott „alacsony” értéktartományba. A tünetek jelentkezése, azaz a vércukoresés „megélése” egyénenként változik.

Kórosan alacsony vércukorszint előfordulhat cukorbetegségben és attól függetlenül is. Ez utóbbival ehelyütt részletesen nem foglalkozunk. Csu­pán a teljesség kedvéért említjük, hogy kórosan alacsony vércukorszin­tet okozhatnak egyes ritka daganatos megbetegedések, de lehet az egyébként normális inzulintermelés működészavarának következménye is.

Ilyen figyelhető meg pl. egyes bélműtétek után, amikor a cukortartalmú táplálék a szo­kottnál rövidebb idő alatt, „dömpingszerűen” kerül a vékonybél felső szakaszába, ahonnan felszívódva a hasnyálmirigyet gyors és erélyes in­zulinelválasztásra serkenti. E lehetőségek ismerete azért fontos, mert megfelelő vizsgálatokkal a háttérben álló ok pontosan tisztázható, s így a megfelelő kezelés alkalmazható.

Cukorbetegségben hipoglikémia leggyakrabban akkor alakul ki, ha inzulinelválasztást serkentő hatású tablettát vagy inzu­lint alkalmaznak. Kísérheti azonban – a gyógyszeres kezelés­től függetlenül is – a 2DM bevezető szakaszát. Az étrend, a fi­zikai aktivitás és az alkalmazott vércukorcsökkentő gyógysze­res kezelés megfelelő összehangolásával a vércukoresés koc­kázata csökkenthető és a kialakuló állapot súlyossága mér­sékelhető.

IDM-ben a hipoglikémia – a kezelési rendszer függvényé­ben eltérő gyakorisággal – többé-kevésbé a kezelés velejárója. Minél „szorosabb” az anyagcserekontrol, annál nagyobb egy-egy hipoglikémiás epizód előfordulásának valószínűsége. 2DM-ben a kórosan alacsony vércukorszint ritkább, elsősor­ban hosszú hatású, inzulinelválasztást serkentő hatású tablet­ták szedését kísérheti, de inzulinnal kezeiteken is kialakulhat.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.