Cukorbetegség kérdések

Mit jelent a diabéteszes kóma és milyen tünetek­kel jár?

Mi jellemzi a kómát?

A kóma görög eredetű szó, s az éberségi szint csökkenésének legsúlyosabb, tudatvesztéssel járó állapota, amelyben a beteg erős külső ingerekre sem reagál.

A kóma , melyben a beteg erős külső ingerekre egyáltalán nem reagál.
A kóma , melyben a beteg erős külső ingerekre egyáltalán nem reagál.
  •  Hátterében számos ok áll­hat, így trauma, mérgezés, anyagcsere-krízisállapotok, a köz­ponti idegrendszer bármely eredetű súlyos működészavara stb.
  • Cukorbetegségben egyaránt okozhat tudatvesztést a túl magas és – a hipoglikémia legsúlyosabb formájaként – a túl alacsony vércukorszint is.
  • Hangsúlyoznunk kell, hogy a magas vércukorszinttel járó állapotok nem feltétlenül vezetnek eszméletvesztéshez, a kóma minden esetben az ak­tuális anyagcserezavar legsúlyosabb stádiuma.

Milyen esetben fordul elő a hiperglikémiás ketoacidózis?

Az esetek egy részében a magas vércukorszint teljes inzulinhiány mellett lép fel. Ez a forma elsősorban az IDM-re jellemző, ritkán azonban megjelenhet 2DM-ben is, főként annak késői szakaszában. Az abszolút in­zulinhiány következtében a zsírok égetése is zavart szenved.

A vérben ún. ketontestek jelennek meg – a vizeletben aceton, acetecetsav mutatható ki -, ami a sav-bázis egyensúlyi állapo­tot savi irányba tolja el.

Ez a forma az ún. hiperglikémiás (= magas vér­cukorszinttel járó) ketoacidózis (= ketontestek felszaporodá­sával járó savi irányú anyagcsere-eltolódás).

A hiperglikémiás ketoacidózis tünetei lehet a bőr kipirosodása.
A hiperglikémiás ketoacidózis tünetei lehet a bőr kipirosodása.

A hiperglikémiás ketoacidózis tünetei lehetnek:

  • a beteg bőre, nyelve, látható nyálkahártyái szárazak
  • a bőr meleg, kipirult
  • szapora szívverés és légzés
  • a légvételek jellegzetesen mélyek, a mellkas kitérései nagyok (= ez az ún. Kussmaul-féle „nagy” légzés)
  • a lehelet rendszerint aromás, a körömlakklemosó illatára emlékeztető (= acetonszagú)
  • a hashártya lemezeinek szárazzá válása, összedörzsölődése hasi fájdalmakat okoz, amelyek rendszerint nem körülirtán, a felhas egész területén jelentkeznek, s megtévesztő módon, akut hasi megbetegedés gyanúját kelthetik
  • a vércukorszint magas, általában 25 mmol/1 fölötti, ami alá­támasztja a jellegzetes klinikai tünetek alapján támasztott gyanút (ágy melletti vércukorméréssel)
A hiperglikémiás ketoacidózis másik tünete a szapora szívverés.
A hiperglikémiás ketoacidózis másik tünete a szapora szívverés.

Az anyagcsere kisiklás hátterében társbetegség kialakulása, leggyakrabban fertőző betegség, tüdőgyulladás vagy húgyúti infekció áll. Okozhatja azonban helytelen inzulinadagolás, az inzulin véletlen vagy szándékos kihagyása Is.

Mikor jelenik meg a Hiperozmolárís hiperglikémiás krízis?

2DM-ben gyakoribb, hogy az inzulinhiány nem teljes. Ilyenkor ketontestek nem

szaporodnak fel, a csekély mértékben termelődő inzulin mini­mális mértékű zsírégetést még biztosít. Az állapot kezdeti sza­kaszában a sav-bázis egyensúly sem tolódik el, később azon­ban, ha a bevezető tünetek, az étvágytalanság, bágyadtság eredményeként a beteg táplálékfelvétele is csökken, a vizelet­ben aceton jelenhet meg.

A hiperozmoláris hiperglikémiás krízis vezető tünetei lehetnek: nagyfokú levertség

meleg, száraz bőr r beesett szemgolyók a tudat gyors beszűkülése gyakori a hőmérséklet emelkedése

a pulzus szapora, de acidózis hiányában „nagy” légzés nem alakul ki vércukorméréssel nem ritka a 40,0 mmol/l-t meghaladó, a ketoacidózisos állapotot kísérőnél jóval magasabb vércu­korszint.

Ezt az állapotot a folyadékterek ozmózis nyomásának emel­kedése jellemzi, hivatalosan ezért hiperozmoláris hiper­glikémiás krízisként említik. Hátterében ugyancsak társbeteg­ség, leggyakrabban tüdőgyulladás vagy akut agyi katasztrófa jelölhető meg.

A tej­savacidózis, ami ugyancsak vezethet kóma kialakulásához.
A tej­savacidózis, ami ugyancsak vezethet kóma kialakulásához.

 Mit nevezünk tejsavacidózisnak?

Nem közvetlenül a cukorbetegség kísérője, de a cukorbetegségben alkalmazott gyógyszeres kezelés ritka, az adott készítményekre vonatkozó biztonsági előírások betartá­sával csaknem bizonyosan elkerülhető szövődménye a tej­savacidózis, ami ugyancsak vezethet kóma kialakulásához. Igen súlyos állapot, tünetei nehezen különböztethetők meg az előzőekben felsoroltakétól, az anyagcsere savi irányú eltoló­dása és a nagyfokú bágyadtság a leginkább meghatározó.

Fel­ismerését laboratóriumi vizsgálat biztosíthatja: a vércukor­szint nem vagy csak alig emelkedett, a vér tejsavtartalma azonban igen magas.

Ez utóbbi meghatározhatósága hiányá­ban más laboratóriumi mutatókból képlet segítségével derül­het fény az állapot fennállására.

Mindhárom krízisállapot kórházi, lehetőség szerint inten­zív osztályos elhelyezést igényel. A krízishelyzet rendezése után szükséges a kiváltó ok és az állapot bekövetkeztét segítő körülmények pontos feltárása is, hasonló események ismétlődésének elkerülése érdekében. Rendszerint szükséges a kezelés újragondolása, a kezelési rendszer felülvizsgálata is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.