Cukorbetegség tanácsok

Készüljön fel az éttermi vacsorára megfelelően, így könnyebb lesz tartania magát étkezéséhez!

Hangulatvilágítás, halk zene, készséges pincérek, ínycsiklandó illatok – az étter­mekben minden arra szolgál, hogy a vendég kellemesen érezze magát. Minél tovább marad valaki, és minél inkább úrrá lesz rajta az „egyszer élünk” hangu­lat – legalábbis az elfogyasztott ételek mennyiségét és árát illetően -, annál na­gyobb az étterem bevétele. Gyomra és pénztárcája túlterhelésének elkerülése érdekében a legjobb, ha felkészülten indul útnak.

Kukkantson bele az étlapba!

Ha el akarja kerülni, hogy a kellemes környezet lerombolja az egészséges táplálkozással kapcsolatos elszántságát, végezzen elő­tanulmányokat, mielőtt elindulna otthonról. Keresse meg az interneten néhány étteremlánc és jobb étterem étlapját, és nézze meg, ajánlanak-e olyan ételeket, amelyeket beleilleszthetők a táplálkozási tervébe. Azzal is legyen tisztában, hogy milyen ételektől kell tartózkodnia.

Keresse a diétás fogásokat!

Napjainkban egyre többen igyekeznek egészsége­sen táplálkozni, és ezt a vendéglátással foglalkozó szakemberek is tudatosították, így a legtöbb vendéglő étlapján szerepel néhány egyszerű, egészséges fogás: ke­mencében sült vagy párolt húsok, párolt zöldségek stb. Ha komolyan veszi a ka­lóriák és a zsírbevitel számlálását, ne is keresgéljen tovább az étlapon.

Ne próbáljon helyet hagyni a várható kalóriáknak!

Semmiképpen ne válaszszon olyan megoldást, hogy kihagyja a reggelit vagy az ebédet, hogy így többet ehessen vacsorára. A cukorbetegek számára rendkívül fontos, hogy mindennap nagyjából ugyanabban az időben nagyjából ugyanannyit egyenek, mivel így tart­ható fenn a viszonylag állandó vércukorszint. Ám ha kihagyja az ebédet, hogy azután jól bevacsorázhasson, az elég rosszul sülhet el – az étterembe érve kép­telen lesz ellenállni az asztalon lévő kenyérnek, és sokkal valószínűbb, hogy rendeléskor enged az energiában gazdag ételek csábításának is.

Kapjon be néhány egészséges falatot otthon a vacsora előtt!

Egyen az éttermezés előtt egy órával a vacsora tervezett időpontja előtt, ha azt egy órával ké­sőbbre időzítették, mint amikor ön enni szokott. (Ha viszont megegyezik a szokásos vacsoraidejével, akkor erre nincs szük­ség.) Egyen egy darabka gyümölcsöt vagy zsírszegény sajtot, esetleg kenjen egy kis mogyoróvajat néhány szeletke almára. Ez a néhány falat nemcsak az étvágyát és a vércukorszintjét tartja kordában, de az a tudat, hogy nemrég evett, meggá­tolja abban, hogy az étteremben szórakozottan csipegetni kezdjen az asztalon lévő kenyérkosárból.

Új ízek: ambrózia

Ez a nem egészen 150 kcal (625 kJ) energiái tartalmazó finomság akkor a legjobb, ha néhány órára belülijük, így ideális desszert egy éttermi vacsora után.

Vágjunk össze nagyjából 2,5 cm-es kockákra egy kis ananászt (vagy használjunk 18 dkg konzervananászt), és vágjunk 1/2 cm vastag szeletekre két nagy banánt. Tegyük a gyümöl­csöket egy tálba. Hámozzunk meg és szedjünk gerezdekre három nagyobb narancsot a tál fölött úgy, hogy a leve a gyümölcsökre csöpög­jön. Óvatosan keverjünk hozzá 2,5 dkg apróra vágott puha cukorkát és 2 evőkanál kókusz-pelyhet! Takarjuk le a tálat frissen tartó fóliával, és tegyük be legalább 2 órára a hűtőszekrény­be. Tálalás előtt díszítsük friss mentaágakkal. Ez a mennyiség hat fő számára elegendő.

Indulás előtt készítsen egészséges és finom desszertet!

Ez lehet például pis­kóta bogyós gyümölcsökkel, cukormentes gyümölcskocsonya, vagy fahéjjal és cukorpótlóval megszórt sült alma. Később az étteremben, amikor a pincér át­nyújtja a desszerteket tartalmazó étlapot, vagy – ami még rosszabb – odatol egy zsúrkocsit megrakva zsíros, cukros édességekkel, könnyebben mond nemet ab­ban a tudatban, hogy odahaza finom csemege várja.

A szűk ruha előnyei

Akár négycsillagos étterembe, akár kisvendéglőbe megy, az ételrendelésben befolyásolja majd, hogy milyen ruhát visel. A szoros nadrág nem hagy helyet a gyomrában egy nagy vacsorának. Az is elég valószínű, hogy nem akarja a kedvenc blúzát lecsöpögtetni valamilyen zsíros szafttal. S hogy mit ne vegyen fél semmiképpen? Sztreccsanyagú vagy gumírozott derekú nadrágot, amely engedelmesen tágul a hason.

Kapjon be egy rágógumit!

Mint ahogy este a korai fogmosás meggátolja a ké­sei falatozgatást, ugyanúgy az étterembe érkezés előtt bekapott mentolos rágó­gumi is segít, hogy ellenálljon a cukros üdítőknek és az egyéb, vacsora előtt kínált színes koktéloknak vagy étvágygerjesztőknek. A rágógumitól csak azután szabaduljon meg – persze diszkréten -, hogy a pincér felvette a rendelést; így lesz legalább 15 perc arra, hogy a szájában helyreálljon a normális ízérzés, még mielőtt megérkezik az előétel.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.