Cukorbetegség tanácsok

Cukorbetegként nagyon fontos a rendszeres mozgás!

Mindegy, hogy a tengerparton sétál vagy a bolhapiacot járja be, a járkálás az egész testnek jót tesz, ezért amikor csak lehet, használja a lábát. Ha kedvére való az úti cél, és élvezi a mászkálást, nem is veszi észre, mekkora utat tett meg gyalog.

Bolhapiac és régiségbolt

Jelöljön be a naptárban egy napot, amikor ráér a ké­nyelmes nézelődésre. Tervezze meg, hová szeretne elmenni, a városnak abba a részébe, ahol egymást érik a régiségboltok, vagy egy távolabbi bolhapiacra. In­duljon útnak és élvezze a ráérős nézelődést. Az sem gond, ha anyagi lehetőségei szűkösek, hagyja otthon a pénztárcáját!

Barangoljon egy csodás parkban vagy parkerdőben!

Ha úgy érzi, meg kell vizsgálni minden egyes vadvirágot, amely az útjába kerül, és lencsevégre kapni minden pillangót, akkor hajrá! Ha a hobbiját is gyakorolhatja, miközben „láb-busszal” közlekedik, élvezetes, stresszcsökkentő időtöltés lesz. Fia madárlesre in­dul, ne felejtse otthon a megfigyelési naplóját!

Kutyával vagy gyerekkel sokkal szórakoztatóbb a séta

Az előbbi hálás lesz a lehetőségért, hogy kedvére szaladgálhat, az utóbbinak pedig megmutathatja a természet szépségeit. Jó társaságban gyorsabban telik az idő, mégis hosszabb és egészségesebb lesz a séta, ráadá­sul jobb hangulatban tér haza.

Figyeljen a testtartásra!

Helyes testtartással gyakran eny­híthető az ízületi fájdalom (s karcsúbbnak és magasabbnak látszunk). Álljon egyenes háttal, a vállát húzza hátra, feszít­se meg a hasizmát, és emelje meg az állát! Dőljön egy ki­csit előre derékból, és könyökét behajlítva mozgassa a kar­ját menet közben. Minden egyes lépésnél rugaszkodjon el a talajtól a lábujjaival.

Próbálja ki: Növelje napi 90 percre a séta időtartamát!

Az eredmény: A HbA1c-érték 1,1 százalékkal csökken – és valószínűleg kevesebb inzulint, illetve egyéb gyógyszert kell szednie.

A bizonyíték: Két éven át vizsgáltak 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket, s megállapították, hogy a napi 90 percet sétálóknál a vércukorszint-értékek hosszabb távú mérését szol­gáló HbA1c-érték átlagosan 1,1 száza­lékkal alacsonyabb volt. E személyek körében 25 százalékkal csökkent az inzulinra szorulók száma, s a többiek­nél is átlagosan napi 11 egységgel csökkent a beadandó adag nagysága. Tény, hogy 90 perc hosszú idő, de már a rövidebb séták is hasznosak: a napi 38 percet gyaloglóknál átlagosan 0,4 százalékos HbAI c-érték-csökkenést tapasztaltak.

Számítsa ki, milyen gyorsan jár, és igyekezzen fokozni a tempót

Menjen végig autóval a kedvenc sétaútvonalán, és a kilométer-számlálót figyelve mérjen ki pontosan egy ki­lométeres szakaszt. Legközelebb mérje le, mennyi idő alatt teszi meg gyalog ezt az egy kilométert. Ha mondjuk 18 percig tartott, másnap lépdeljen egy kicsit szaporábban, hátha sikerül 17 perc alatt megtenni ugyanazt a távot. Tájé­koztatásul: az óránként 4,5-6 kilométeres tempó számít fürge sétának.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.