Cukorbetegség tanácsok

Hogyan kezeljük a munkahelyi stresszt cukorbetegen?

A munka nem szórakoztató időtöltés. Mindennap másfajta nehézségekkel kell megbirkózni, a szoros határidőktől a nehéz természetű emberekig. A cukorbetegek esetében a munkahelyi stressz fokozottan káros lehet az egészségre. A stressztől megnőhet vagy leeshet a vércukorszint, s megemelkedhet a vérnyomás is, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Gyengítheti az egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással kapcsolatos eltökéltséget is. Használja fel az alábbi ötleteket arra, hogy a munkahelyén nyugodtan, hatékonyan és stresszmentesen teljen az idő.

A nehéz feladatok időzítése

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a nap melyik részében tudnak a leghatékonyabban dolgozni. Van, aki délután 4 után a legaktívabb, mások inkább a kora délelőtti órákban vannak így. Lehetőleg úgy időzítse legfontosabb teendőit, hogy a legtermékenyebb, legéberebb időszakokban kerüljön sor rájuk. Ilyenkor kell elintézni a fontos telefonhívásokat, új megoldásokon töprengeni a marketingkampányhoz vagy új ötletekkel állni a főnök elé. A kedvetlen, nem termelékeny időszakokban pedig válaszolja meg a kevésbé fontos e-maileket, vagy végezze el az iratok iktatásával kapcsolatos teendőket.

Ha egy feladat túl nagynak tűnik, bontsa részekre!

Amikor valamilyen nagyszabású feladatba kezd, és azt sem tudja, hogy vágjon bele, állítson össze egy listát néhány kisebb részfeladatról, s tűzzön ki magának határidőt ezek teljesítésére. Minden napra jelöljön ki egy-egy teljesítendő feladatot, hogy naponta valamennyivel közelebb kerüljön a végső célhoz.

Néhány perc a társalgásra

A munkahelyi kapcsolatok sikere gyakran azon múlik, mennyire értékelik az emberek egymást. Sokkal könnyebb a kollégáival jó viszonyt kialakítania, ha személyesebb hangot üt meg velük. Reggelente szakítson néhány percet arra, hogy a folyosón elbeszélgessen néhány munkatársával. Nem kell hosszas társalgásba bonyolódni, de ha például előző este olvasott egy jó viccet vagy látott egy érdekes filmet, bátran mesélje el nekik.

Aranyszabály: Minden ebédszünetben sétáljon!

Már 10 perc tempós séta is csökkentheti a vércukorszintet, s mintegy 50 kalóriát tud elégetni. Ahelyett tehát, hogy ebéd után leülne tereferélni a munkatársaival, húzza fel az edzőcipőt, s beszélje rá a többieket is, hogy sétáljanak egyet az épület körül. Rossz időben a lépcsőkön járkálhatnak fel-le. Ez a kis mozgás csökkentheti a stresszt is.

Kell egy jó barát

Ösztönösen eddig is tudta, de immár a tudomány is bebizonyította, hogy a barátság segít a stressz elkerülésében (a munkahelyen is). Ha úgy érzi, a munkahelyén is számíthat baráti támogatásra, akkor munka közben alacsonyabb lesz a vérnyomása, és kisebb-nagyobb problémák felbukkanása esetén is csak enyhén emelkedik meg.

Asztali aromaterápia

A vizsgálatok szerint az üde, természetes illatok enyhíthetik a stresszt – különösen az olyanok, amelyekhez kellemes emlékek társulnak. A legjobb stresszcsökkentő hatású illatok közé tartozik a levendula, az ilang-ilang, a citrom és a kamilla. Tegyen az asztalára potpourrival töltött tálat, illatos gyertyát (csak kivételes alkalmakkor gyújtsa meg, mert tűzveszélyes!), vagy hétfőn¬ként vigyen magával egy csokor friss virágot.

Zöld környezet

Vigyen be a munkahelyére néhány, az adott környezetet jól tűrő szobanövényt. A kutatások szerint a növényekkel ellátott helyiségben dolgozóknál jelentősen csökkenthető a munkahelyi stressz, és fokozódik a termelékenység. A növényekről való gondoskodás, pusztán az öntözésük is elég lehet ahhoz, hogy egy kis nyugalmat leljen a nap során.

Buzdítás a számítógépen

Ha munkaadója engedélyezi a személyes e-mailek olvasását, regisztrálja magát egy olyan ingyenes oldalon, ahonnan mindennap valamilyen ösztönző hatású üzenetet küldenek, például olyat, amely segítheti a fogyásban, a testmozgásban vagy az egészséges táplálkozásban. (A regisztrációhoz személyes, a munkahelyéről is elérhető e-mail címet használjon, ne a hivatalosat.) Ha ebédidőben vagy a délutáni uzsonnaszünet idején néhány percet az üzenetek olvasgatásával tölt, az kellemesebbé és nyugodtabbá teheti a nap hátralevő részét.

Veregesse meg a vállát!

Ha teljesített egy feladatot, dicsérje meg magát, hogy milyen remek munkát végzett – és ezt vegye komolyan. A munkahelyeken gyakran túl kevés az elismerés, így ha alkalma nyílik rá, legalább saját magát részesítse benne. Ez erőt és önbizalmat ad ahhoz, hogy szembenézzen a nap további részében adódó nehézségekkel.

Veregesse meg mások vállát is (persze csak képletesen)! Egy percig se habozzon elismerni mások teljesítményét és megdicsérni őket, ha megérdemlik. Ön is sokkal jobban fogja érzi magát, ha szerez néhány kellemes percet valaki másnak – s ki tudja, egyszer talán még viszonozzák is ezt a gesztusát.

Próbálja ki! Csokievés helyett sétáljon!

Az eredmény: Nagyobb teljesítőképesség és kevesebb feszültség.

A bizonyíték: A Kaliforniai Állami Egyetem kutatóinak egyik vizsgálatában a résztvevők egy része egy szelet csokoládét evett ebéd után, a többiek pedig fürge tempóban sétáltak 10 percet. A csokievők a következő órában feszültebbnek érezték magukat, a sétálóknak viszont magasabb volt az energia- és alacsonyabb a stressz-szintje.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.