Cukorbetegség tanácsok

Éttermi stratégiák, hogy cukorbetegként se essünk túlzásba egy éttermi látogatás során!

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek csak különleges alkalmakkor jártak étte­rembe – manapság viszont olyan hétköznapivá vált, hogy sokan nem is veszik a fáradságot, hogy ünneplőbe öltözzenek. Sőt néha inkább hazaviszik az ételt, mi­vel nincs kedvük kivárni, amíg asztalhoz jutnak és kiszolgálják őket. De miért ne nyúlna vissza egy kicsit a múltba, hogy izgalmasabbá, nagyobb élménnyé tegye az éttermi vacsorákat? A cukorbetegség szempontjából korántsem közömbös, hogy hol és kivel vacsorázik, sőt az sem, hogy mit csinál vacsora után.

Úgynevezett „jobb” étterem

Keressen olyan vendéglőt, amely úgy hirdeti magát, hogy helyi idényzöldségeket tálal fél. Az ilyen vendéglőkben általában ki­sebb adagokat adnak, ám az étel valóban kiváló minőségű: nem gigászi tányért hoznak ki olcsó és zsíros tésztával vagy pizzával megrakva. Az étlapon gyakran részletezik a hozzávalókat és az elkészítés módját. Ha nem sajnálták a pénzt és a fáradságot, hogy például a közeli tóból kifogott fogasból vagy a hegyi patak­ból származó pisztrángból készíttesenek fogásokat, valószínűleg nem bő olajban sütik ki a halakat, és nem nyomják el az ízüket sűrű mártással. így a vendég ke­vesebb zsírt és energiát fogyaszt el.

A társaság

Az emberek az étteremben hajlamosak utánozni asztaltársaikat. Ez azt jelenti, hogy ha barátai grillezett halat kérnek, és olyan salátát, amelyhez kü­lön tálkában kínálják az öntetet, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy ön is ilyesmit kér. Rendeljen vegyes ízelítőt előételnek: a változatos ízek miatt úgy fogja érezni, mintha nagy adaggal kényeztette volna magát, holott csak néhány fala­tot evett.

Legyen törzsvendég!

Ez a tanács akkor hasznos, ha pl. munkája miatt gyak­ran kényszerül étteremben vacsorázni. Minél több új lehetőséggel szembesül, an­nál könnyebben csábul el olyan ételekre, amelyeket nem volna szabad elfogyasz­tania. Kisebb a kísértés, ha mindig ugyanarról az étlapról választ, és olyan éte­leket rendel, amelyekről tudja, hogy nem ártanak a vércukorszintjének.

Évente egyszer-kétszer kirúghat a hámból

Ha nem tudja kiverni a fejéből azt a házi tésztakülönlegességet és a csodás parfét, amelyet a legutóbbi házassá­gi évfordulóját megünnepelendő egy kedves olasz étteremben fogyasztott, akkor nyugodtan térjen vissza oda. Ha kivétel nélkül mindig nemet mond a finom éte­lekre, akkor egy idő után megbánhatja, hogy áttért az egészséges életmódra. Sőt még a táplálkozástudományi szakemberek is bevallják, hogy hat-nyolc havonta egyszer esznek abból az ételből, amely a „gyengéjük” – például olajban sült hagy­makarikát, hasábburgonyát vagy jégkrémet. Annak érdekében, hogy a különleges étkezés a lehető legélvezetesebb legyen, előre foglaljon jó asztalt. Minél hosszabb idő áll rendelkezésre, hogy a nagy estét kedvére tervezgesse, annál jobban élvezi, amikor végre elérkezik.

Aranyszabály:Az éttermi étkezést jól át kell gondolni!

Több kutató kimutatta, hogy minél többet járnak az emberek étterembe, annál nagyobb a kockázatuk az elhízásra, s a súlyfelesleg csak tovább rontja az inzulinrezisztenciát. Egy vizs­gálat során több mint 3000 felnőttet figyeltek meg 15 éven át: vizsgálták testsúlyuk és inzulinrezisztenciájuk változásait, valamint azt, hogy milyen gyakran esznek gyorséttermek­ben. Kiderült, hogy a gyorséttermeket hetente kettőnél többször látogatók a 15 év során átla­gosan 6 kg-mal nagyobb súlytöbbletre tettek szert, mint azok, akik átlagosan heti egyszer vagy egyszer sem mentek oda. A gyorsétte­rem-látogatók körében emellett kétszer na­gyobb volt az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűsége is.

Vigye haza a bort!

Általában jobban megéri bort egy egész üveggel rendelni, mint poharanként (kivéve, ha egyedül vagy párosan vacsoráznak, és biztos, hogy egyikük sem iszik többet egy pohárnál). Ne engedje, hogy csak azért töltsenek újra, hogy kiürüljön a palack. Kérje meg a pincért, hogy dugózza le az üveget, mert szeretnék hazavinni a megmaradt bort. Jóllehet, az éttermek többsége nem veri nagydobra ezt a lehetőséget, nyugodtan megteheti.

Hagyja a pletykákat a vacsora utáni sétára!

Ha egy régi baráttal közösen ebédel, javasoljon ebéd után egy sétát a közeli parkban. A könnyű testmozgás kiváló mód a vércukorszint korrigálására, ha az étkezés miatt netán megemelke­dett volna.

Ellenőrizze a vércukorszintjét két órával étkezés után!

Ha az eredmény a céltartományon belül van, legközelebb bátran rendelheti ugyanazt az ételt. Ha nem, akkor a következő alkalommal változtatnia kell a rendelésen. Az is segít­het, ha nem eszik kenyeret, vagy a burgonya-, illetve rizsköret helyett párolt zöld­séget kér a hús mellé.

Hívja meg a társaságot vacsora utáni fagyizásra!

A laktató éttermi vacsora után már puszta kényelemből és megszokásból is hajlamos az ember desszertet rendelni, még ha igazán nem is vágyik rá, és ha már rendelt, valószínűleg meg is eszi. Ez teljesen felboríthatja a gondosan összeállított menü energiaértékét, hiszen egyetlen szelet túrótortában nagyjából 720 kcal (3002 kJ) energia és 25 g telített zsírsav van. Ha odahaza nem várja előre elkészített egészséges desszert, sétáljanak el a legközelebbi fagylaltozóba, ahol esetleg fagyasztott joghurt is kap­ható. Az is lehet, hogy útközben rájön, nem is vágyik igazán desszertre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.