Cukorbetegség tanácsok

Nassolás cukorbetegen- olvass tovább az ötletekért!

A nassolás nem minden cukorbetegnek megengedett, de egyesek számára – főként azoknak, akiknek az étkezései között négy-öt óránál hosszabb idő telik el – kife­jezetten ajánlott enni valami apróságot. Csak arra kell vigyázni, hogy egészséges finomságokat válasszon. Sajnos az élelmiszer-áruházakban kapható „nasik” jó ré­sze rengeteg olyan olcsó és káros összetevőt tartalmaz, mint a kukoricaszirup vagy a hidrogénezett növényi olajok, amelyek tetemes profitot garantálnak a gyártónak, a vásárlónak azonban a hizlaló és a vércukorszintet is megbolondító kalóriákon, veszélyes zsírokon és finomított szénhidrátokon kívül nem sokat nyújtanak. Az alábbiakban olyan nassolnivalók kiválasztásához nyújtunk segít­séget, amelyeket büntetlenül fogyaszthat, akár sós, akár édes ízekre vágyik, még­sem borítják fel a cukorháztartását. Külön érdekesség, hogy az ételeket nem feltétlenül a klasszikus „nasik” között kell keresgélnie.

A zöldségespultról vásároljon tisztított és szeletelt sárgarépacsíkokat!

Otthon tegye be a hűtőszekrénybe, vagy lezárható műanyag zacskóban vigye magával, ha hosszabb útra indul. A répa magas rost- és víztartalmánál fogva teltségérzetet okoz, de csak kevés energiát fogyaszt vele.

Zsírszegény mozzarellagolyók

Igazi ritkaságnak számít a szénhidrátban sze­gény, mérsékelt zsírtartalmú nassolnivaló, de ez például olyan. Noha a golyók azonos súly esetén valamivel drágábbak a tömbben árult mozzarellánál, táplál­kozási szempontból mégis jó befektetésnek tekinthetők. A 3 dkg-os adagban csu­pán 70 kcal (292 kJ) energia, 4 g zsír és kevesebb mint 1 g szénhidrát van. Ha ilyen darabot teszünk a pizzára, pontosan tudjuk, mennyit használtunk, szemben azzal, amikor csak belemarkolunk a reszelt sajtos zacskóba.

Egyadagos mazsola

Biztos, hogy a mazsolában több a cukor, mint a szőlő­ben, amelyből készül. Mérjen ki előre 3-5 dkg-nyi mennyiségeket, és tegye kis műanyag zacskókba. így biztos lehet abban, hogy egy alkalommal nem eszik túl sokat ebből az egyébként egészséges finomságból.

Mogyorófélék és magvak

Noha ezek energiatartalma meglehetősen magas, a vizsgálatok szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak mogyoróféléket és mag­vakat, általában soványabbak. A Harvard Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik hetente ötször elfogyasztottak egy kis maréknyi ola­jos magvat, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség. Az előnyök feltehetően a fehérje és a zsír sajátos kombinációjának köszönhetők. Kerülje a sózott változatokat. Különösen jó választás a mandula, mivel sok ben­ne az E-vitamin: ez az antioxidáns védelmet nyújthat a cukorbetegséggel járó ve­sekárosodás, valamint az idegeket és a szemet érintő szövődmények ellen.

Hasznos információ: Noha az ola­jos magvak energiatartal­ma magas, a rendszeres fogyasztók általában nem túlsú­lyosak.

Aranyszabály: Ellenőrizze a telítettzsírsav- és nátriumtartalmat!

A cukorbetegségben szenvedők számára ezek rendkívül fontos adatok, mert esetükben fokozott a szív- és érrendszeri megbetege­dések kialakulásának kockázata. Ezért energia­bevitelüknek legfeljebb a 7 százaléka származ­hat telített zsírokból (ez 2000 kcal/8340 kJ energiatartalmú étrend esetén 19 g zsírt jelent). Ráadásul mivel a cukorbetegség egyik kísérő jelensége az emelkedett vérnyomás, igyekezni kell sószegény diétát tartani. A nátriumbevitel­nek milligrammban kifejezett számszerű értéke nem haladhatja meg a napi energiabevitel érté­két (tehát 2000 kalória esetén legfeljebb 2000 mg nátrium a megengedett mennyiség).

Zsírszegény, teljes kiőrlésű lisztbői készült keksz

Ha kedvenc keksze olajos foltot hagy a papírszalvétán, amelyre letette, ideje váltani. Olyan fajtát válasszon, amelyben adagonként (kb. 6 kis keksz) legalább 3 g rost van. Ügyeljen arra, hogy egyáltalán ne tartalmazzon transzzsírokat (ne szerepeljen az összetevők lis­táján a „hidrogénezett” szó), mivel azok növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nem mindegy, melyik müzliszelet

Némelyikben olyan sok a hozzáadott cukor, és olyan kevés a rost, hogy cukorkának is tekinthető. De ha elég kitartó­an keresgél, biztosan talál olyat, amelyikben szeletenként legalább 5 g rost és legfeljebb 150 kcal (625 kJ) energia van. Sőt akadnak olyanok is, amelyek sze­letenként 9 g-ot tartalmaznak az étvágyat csökkentő rostokból. Azt is nagyon fontos figyelembe venni, hogy milyen hatással van kedvenc müzliszelete a vér­cukorszintjére: ezt mérje meg két órával a szelet elfogyasztása után. Ha sikerül megfelelő terméket találnia, vegyen belőle egy egész kartonnal, és mindig tegyen néhány szeletet a táskájába vagy az autó kesztyűtartójába, hogy menet közben is nassolhasson.

A 100 kalóriás nasik

A gyártók ma már sokféle terméket kínálnak 100 kalóriás kiszerelésben, a müzliszeletektől és a süteményektől kezdve a kekszeken át egé­szen a chipsig. Noha ezeknek a nasiknak általában magas a zsír- és cukortartal­ma, néha megengedhet magának egy-egy csomaggal.

A csábító akciók

Az „egyet fizet, kettőt kap” burgonyaszirom kihagyhatatlan ajánlatnak tűnhet – mégis jobb, ha kihagyja. Ha hazaviszi (még ha valaki más­nak szánja is), szinte biztos, hogy végül ön is eszik belőle.

A zsírmentes keksz csapdája

Ezekbe a termékekbe a gyártók általában több cukrot tesznek, és a kutatások szerint az emberek többet is esznek belőlük, mint a hagyományos változatból.

A cukormentes jégkrémet se vegye meg!

A gyártók egyes esetekben cukoralkoholokkal édesítik a cukormen­tesnek nevezett termékeket, ám e vegyületek felfúvódást és hasmenést okozhatnak. A cukorbetegeknek általában renyhe a bélrendszerük, s az ilyen módon ízesített ételek csak to­vábbi emésztőszervi problémákat okozhatnak. Emellett a cu­koralkoholok is tartalmaznak energiát, ezért ezek a jégkré­mek valóban cukormentesek, de korántsem kalóriamentesek, és emelhetik a vércukorszintet. Sokkal jobb választás egy kis adag zsírszegény jégkrém, fagyasztott joghurt vagy cukor­mentes jégkása.

Csoki helyett pálcikás jégkrém

A zsírszegény pálcikás jég­krémekben kevesebb a szénhidrát, a zsír és a kalória, mint a csokis édességek többségében. A csokoládés bevonatú fajtákat viszont kerülni kell, mivel a bevo­nat általában trópusi növényi olajokkal készül, s ezek igen gazdagok telített zsír­savakban.

Süteménybe való étcsokoládé-darabok

A csokiéhség csillapítására engedé­lyezzen magának öt-hat apró csokidarabkát. Az étcsokoládéban igen sok anti-oxidáns van, amelyek védik a szívet és általában a szervezetet a sejteket károsí­tó szabad gyököktől.

Cukor - álnéven

A cukor egyszerű szénhidrát, amelynek semmilyen tápértéke nincs. Ha egy élelmi­szer összetevőinek listáján nem szerepel a „cukor” szó, az még nem jelenti, hogy nincs benne. A gyártók igen sokféle cukrot használnak, ezért érdemes meg­ismerkedni legalább néhánnyal, nehogy tévedésből fogyasszon belőlük. Az alábbiak mind cukrok:

 • Amazake (barna rizsből készült édesítő)
 • Barna cukor
 • Karobpor (a szentjánoskenyérfa terméséből)
 • Kukoricaszirup
 • Dextróz
 • Sűrített cukornádszirup
 • Fruktóz
 • Gyümölcslésűrítmény
 • Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
 • Méz
 • Maltóz
Pontosabb képet kaphat arról, hogy egy termék elfogyasztása révén mennyi cukrot vett magához, ha a címkén megnézi a grammokban kifejezett cukortartalmat. 4 g cukor egy kiskanálnyinak felel meg. A szakértők szerint a cukorbetegek teljes napi cukorfogyasztása nem haladhatja meg a 12 kiskanálnyit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.