Cukorbetegség tanácsok

Hogyan tartsuk magunkat étkezési szokásunkhoz, ha étterembe megyünk?

Bizonyára indult már úgy vendégségbe, hogy eltökélte, mindenáron jól fogja érezni magát. Nos, amikor leül az éttermi asztalhoz, legyen hasonlóan kész ar­ra, hogy kellemes estét tölt el a párjával és a barátokkal, de ne csak a társaságot élvezze, hanem a mértékkel fogyasztott ételeket is.

Kérje meg a pincért, hogy ne hozzon kenyeret!

A felszolgált ételekben való­színűleg úgyis bőven elegendő keményítőtartalmú szénhidrát lesz (rizs, burgo­nya, kukorica), így semmi szükség arra, hogy az asztalhoz leülve azonnal feltan­koljon belőle.

Előzetes felderítés

Ha már választott asztalt, a rendelés előtt mentse ki magát azzal, hogy kezet szeretne mosni, és a lehető leghosszabb útvonalon sétáljon ki a mosdóba. Útközben vegye alaposan szemügyre a többi vendég tányérját. Ez a terepszemle a szolgálatkész pincérnél is nagyobb segítséget nyújthat a válasz­tásban. Megfigyelheti, mekkorák az adagok, jól néznek-e ki az aznapi ajánlatok, s a zöldségköretek nem úsznak-e a vajban. Az asztalához visszatérve elmondhat­ja, hogy nincs önnél jobban tájékozott vendég a helyiségben.

Kezdetnek rendeljen salátát!

Egy kis adag vegyes saláta legalább két adag zöldséget és 5 g rostot tartalmaz – s ez utóbbinak köszönhetően meglepően lak­tató. Egy amerikai szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik a főétel előtt 100 kcal (417 kJ) energiát tartalmazó salátát fogyasztottak, a teljes étkezés során mintegy 12 százalékkal kevesebb energiát vittek be. A salátában lehet paradicsom, uborka vagy más zöldségek, de zsíros hús. sajt vagy olajos magvak nem.

Külön kérje az öntetet!

Való igaz, hogy egy finom öntet nagyon feldobhatja a salátát. A gond csak az, hogy ezzel a szakácsok is tisztában vannak, ezért hajlamosak meglehetősen bőkezűen bánni az öntettel. Egy átlagos éttermi salátát 70-80 ml öntettel tálalnak, ami 360 kcal-val (1501 kJ) és 38 gramm zsírral „gazda­gítja” az egyébként egészséges és energiaszegény salátát. Ha ugyanezt az öntetet külön tálkában kéri, és csak egy evőkanálnyit tesz belőle a salátára, akkor csu­pán 77 kcal (321 kJ) energiát és 8 gramm zsírt ad a zöldséghez.

Aranyszabály: Annyit egyen, amennyit otthon szokott!

Egyáltalán nem ritka, hogy egy éttermi fogás a napi energia- és zsírszükséglet felénél is többet tartalmaz. Egy ilyen gigászi adag elfogyasztása nem csupán a vércukorszintnek árt: könnyen elképzelhető, hogy miatta a következő két napban is túl sokat eszik majd. 32 személy táplálkozási szokásait összehasonlítva kutatók megállapították, hogy amikor alanyaik egy étkezés alatt a szokásosnál 50 százalékkal többet ettek, a következő két nap során is 16 százalékkal több energiát vittek be; ha pedig dupla nagyságú adagokat tettek eléjük, az energiabevitel növekedése e két napon 26 százalékos volt.

Erőlevessel is kezdhet

Ez is bevált módszer az éhség tompítására és arra, hogy a főételből kevesebbet fogyasszon. A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói sze­rint azok, akik az ebédet sovány (nem besűrített) zöldséglevessel kezdték, végül átlagosan 20 százalékkal kevesebb energiatartalmú ételt fogyasztottak. Kerülje viszont a krémleveseket és a sajtos leveseket, például a francia hagymalevest vagy a sajtos brokkolikrémlevest.

Az étlapon alkalmazott trükkök

Egyes éttermek külön tanácsadót bíznak meg azzal, hogy megmondja, az egyes éte­lek hol szerepeljenek az étlapon. A szempont természetesen a pénz, nem az egészség. Azokat a fogásokat például, ame­lyeket a legjobban szeretnének eladni, általában a kinyitható étlap jobb első oldalán, valamivel a középvonal fölött helye­zik el. A két legfelső és legalsó ételt a vendégek jobban meg­jegyzik, mint a többit, ezért az étlapkészítők gyakran ide teszik a legdrágább fogásokat. Az is gyakori trükk, hogy a – rendszerint drágább – ételspecialitások nagyobb, míg az olcsóbb fogások kisebb betűkkel szerepelnek.

Merjen kisebb változtatásokat kérni!

Ne legyen szégyen­lős, hiszen a legtöbb étteremben készséggel teljesítik a vendég óhajait. Arra azért ügyeljen, hogy kérése egyszerű és teljesíthető legyen. Ha például olajban kisü­tött ételt szemelt ki, kérdezze meg, nem lehetne-e inkább grillezni, ha pedig a húst vajas mártással öntenek le, kérje, hogy hagyják el a mártást. Ne feledje: a séf sem csodatévő! Ha pedig olyan extrém dolog jutna eszébe, mint a sajtos makaróni sajt nélkül, akkor válasszon inkább valami mást.

Barátkozzon össze a személyzettel!

Ha a pincér továbbítja a szakácsnak különleges kívánságait, mármint hogy a húst és a zöldséget párolva, a mártást pedig külön tálban kéri, feltétlenül tudja meg a nevét, mondjon neki köszönetet, és bőséges borravalóval is fejezze ki a háláját. Legközelebb, amikor ugyanebben az étteremben jár, kérje, hogy ő asztalához kerüljön. A pincér idővel már magá­tól is megteszi azt, amire minden alkalommal kéri, például csak egyetlen szelet, teljes kiőrlésű kenyeret hoz ki. A barátságos és bőkezű törzsvendégekkel mindig jól bánnak. (A pincérek egymás közt megbeszélik ezeket a dolgokat, így valószí­nűleg akkor is jó kiszolgálásban lesz része, ha más pincér asztalához kerül.)

Előételek főétel helyett

Sok étteremben hatalmasak az adagok. Ha úgy érzi, nincs elég akaratereje nem megenni az egész főételt, rendeljen inkább egy előételt és egy salátát. Az egészségesebb lehetőségek közé tartozik például a rákkoktél, a párolt kagyló vagy a pita humusszal. Kérje meg a pincért, hogy ezek valame­lyikét hozza ki önnek főételként, amikor pedig mindenki más az olajban sült hú­soknál tart, ön inkább fogyasszon egy salátát. Ilyen módon a többiekhez hason­lóan önnek is két fogásból áll a vacsorája.

Vigyázat: A tejszínes vagy sajtos mártások megdupláz­hatják az éte­lek energia­tartalmát.

Hasábburgonya helyett brokkoli

Szívesen rendelne pulykavagdaltat, ele fél, hogy nem bír ellenállni a hasábburgonya csábításának? Kérje meg a pincért, hogy a krumpli helyett az aznapi zöldségköret-kínálatból hozzon valamit. 8 dkg főtt brokkoli például mindössze 27 kcal (113 kJ) energiát tartalmaz – vagyis nem egészen tizedannyit, mint egy kis adag hasábburgonya. Ezzel az egyszerű változ­tatással 3 g telített zsírsavtól is megkíméli magát, és hozzájut napi C-vitamin­szükségletének nagy részéhez.

A svédasztal veszélyei

Ne menjen olyan étterembe, amely korlátlan fogyasz­tást kínál a büféasztalról, bármilyen kedvező is az ár. Kutatók kiderítették, hogy amikor az emberek magukat szolgálják ki, előfordul, hogy több mint 25 száza­lékkal nagyobb adagot tesznek a tányérjukra. A pincérek állandóan elviszik a tá­nyérokat, így még nagyobb galibát okozhatnak, mert ha egy-egy adag önmagá­ban nem túl nagy is, az ember hajlamos „elfelejteni”, hogy hány tányér finomsá­got evett meg.

Figyeljen az elnevezésre!

Az éttermekre egyre jellemzőbb, hogy fogásaiknak igyekeznek elegáns nevet adni, illetve olyat, amitől egészségesebbnek tűnnek. Az egyik fő trükk az olajban sült ételek „álcázása”: minden, ami „arany”, „ropogós” vagy „bundázott”, olajban sült, ezért kerülendő. Tanácsos kihagyni azokat a fo­gásokat is, amelyeknek a nevében a következő kifejezések szerepelnek: „au gratin”, azaz csőben sült, „sajtos”, „tejszínes”, „vajas” vagy „besameles”, ezek ugyanis mind rengeteg sajtot, tejszínt és/vagy vajat tartalmaznak.

Vigyázzon a mártásokkal!

A mártások gyakran tejszín- vagy sajtalapúak, így akár megduplázhatják az adott étel energiatartalmát, ráadásul rengeteg bennük az érelmeszesedést okozó telített zsírsav. Egy adag fettuccine Alfredóban 25 g telített zsír van, vagyis jóval több, mint a szívbarát napi 2000 kalóriás étrendben megengedett 15 g. Mivel az éttermekben sokszor a normális adag dupláját vagy tripláját szolgálják fel, könnyen előfordulhat, hogy az engedélyezett napi telítettzsírsav-adagjának négy­hatszorosát fogyasztja el egy ültő helyében.

Pirított helyett párolt

A pirított ételeket elvileg kevés zsiradékon, magas hő­mérsékleten kell elkészíteni, ám az éttermek általában elég bőkezűen bánnak a vajjal és az olajjal, mivel azok ízesebbé teszik az ételt. Egyetlen kanálnyi több­letolaj akár 11 g-mal növelheti az étel zsírtartalmát. Inkább olyan ételeket ren­deljen tehát, amelyekben a húst húslevesben vagy borban párolták, egészen ke­vés hozzáadott zsiradékkal. (A borból az alkohol főzés közben elpárolog, az íze viszont megmarad.)

Aranyszabály: Húst és halat csak roston vagy sütőben sütve!

Az így elkészített ételek mindig alacsonyabb zsírtartalmúak, mint a pirított vagy olajban kisütött megfelelőik. Egy adag, olajban sült csirkemellben 23 g telített zsírsav is lehet, míg egy adag, roston sült csirkében vagy halban mindössze 2-3 g. A telített zsiradékok bevitelének korlátozása (a napi 2000 kalóriás étrenden élőknek naponta legfeljebb 15 g telített zsírt szabad fogyasztaniuk) rendkívül fontos a cukorbetegek számára. A telített zsírok ugyanis elősegítik az inzulinrezisztencia kialakulását, ami megnehezíti a vércukorszint szabályozását; emellett a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növelik.

A zöldségeket is párolva, ne pirítva kérje!

A pirított húsokhoz hasonlóan gyakran a pirított zöldségeken is több az olaj vagy a vaj, mint kellene.

„Kreol módra” készült hal és csirke

Ez azt jelenti, hogy a húst kreol fűszer-keverékkel dörzsölték be, majd vörösen izzó öntöttvas serpenyőben sütötték meg. A fííszerkeverékben Cayenne-bors, fekete bors, hagyma- és fokhagymapor van, így meglehetősen csípős. Ezek a fogások roppant ízletesek, pedig nincsenek nyakon öntve mártással, olajjal vagy más energiadús hozzávalóval.

Élvezze a rákfarkat, de olvasztott vaj nélkül!

Egy 18 dkg-os rákfarok egyál­talán nem egészségtelen, hiszen mindössze néhány gramm zsírt, 5 gramm szén­hidrátot és 200 kcal (834 kJ) energiát tartalmaz. Az igazi veszélyt a rákhoz kü­lön tálkában adott olvasztott vaj jelenti. Van egy nagyon egyszerű módszer, amellyel megkímélheti magát 400 kcal (vagyis egy kisebb ebédnyi) energiától és 28 g telített zsírtól: az olvasztott vaj helyett facsarjon citromlevet a rákhúsra.

Emlékeztető

A tejszínes paraj, a burgonyapüré vagy a rántott csirke ínycsik­landónak ígérkezhet, ám velük kétnapi adagnál is több telített zsírsav kerül a tá­nyérra. Az ilyen alkalmakkor vegye elő a táskájából vagy a zsebéből az ott la­puló titkos fegyvert: ez lehet egy néhány évvel korábban önről készült fénykép, amelyen jókedvű és tíz kilóval könnyebb, vagy egy olyan, elhunyt rokon fotója, aki elhanyagolta a cukorbetegségét. Hasznos lehet előkapni az önmagának összeállított célkitűzések listáját is, egyszóval bármit, ami figyelmezteti, hogy valami egészségesebbet kellene rendelnie.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.