Cukorbetegség tanácsok

Lásson munkához a kertben! Ön is és a kertje is meghálálja!

Ha már úgyis mozognia kell, miért ne tenné ezt a jó levegőn és úgy, hogy köz­ben a kert is megszépüljön? Sokan azért élvezik a kerti munkát, mert az ered­ményt azonnal látják – és nemcsak ők, hanem a szomszédok is. Tegye hát félre a „kímélő” kerti eszközök egy részét, s térjen inkább vissza a jó öreg izomerőhöz, így munka közben még több energiát éget el.

Jelöljön ki időpontokat a kerti munkára!

Írja össze mindazon kerti és ház kö­rüli teendőket, amelyeket biztosan el kell végezni! Állítson össze a feladatokból 30 perces „foglalkozásokat” (például „fűnyírás az előkertben” vagy „fűnyírás a ház mögött”). A teendők némelyike csak bizonyos időszakokban végezhető, má­sokra heti vagy havi rendszerességgel lesz szükség. A listát olyan helyen tartsa, ahol bármikor ellenőrizheti, és nyugodtan bővítse, ha újabb teendők jutnak az eszébe. A naptárban jelöljön be 12-15 ilyen „foglalkozást” a következő hónap­ra. Nagyobb valószínűséggel végzi el azokat a feladatokat, amelyeket előre be­tervezett.

Jegyezzük meg: Autómosás­sal óránként 2-300 kcal energiát éget el.

Jó idő esetén hetente mossa le az autót!

Gyerekkorában meleg nyári napo­kon semmi kifogása nem volt az ellen, ha felszólították, hogy mossa le a csalá­di autót. Ilyenkor jólesett lehűtenie magát a locsolócsővel (és vallja be, néha a testvéreknek vagy a szomszéd gyerekeknek is jutott a vízből). Ma is csaknem ugyanilyen élvezetes lehet az autómosás, ráadásul az árak ismeretében szép kis összeget spórolhat meg, ha nem a gépi mosóba viszi a kocsit. Sokan azt is mondják, hogy benzinkútnál lévő autómosóban karcolódik a karosszéria, ami még egy érv a házilagos kivitelezés mellett. A vízzel teli vödrök cipelése, a locsolócső ide-oda húzogatása, valamint az autó lemosása és fényesítése során óránként 2-300 kcal (834-1251 kJ) energiát éget el.

Hólapátolás

Akik olyan hegyvidéki területen laknak, ahol telente megmarad a hó, ráadásul lejtőn van a házuk, illetve a kocsibejárójuk, azoknak valóban szükségük lehet egy motoros hómaróra. Akinek azonban csak néhány négyzetméternyi felületet kell megtisztítania ahhoz, hogy biztonságosan ki tudjon men­ni a házból és az autóval kihajthasson az utcára, annak többnyire bőven elegen­dő egy hagyományos hólapát is. Már a kényelmes tempójú hólapátolással is óránként 600 kcal (2502 kJ) energiát égethetünk el, s alaposan megdolgoztat­hatjuk a váll- és karizmokat. Ha mindez túl nagy feladatnak tűnik, akkor a ko­csibejárón használja a hómarót, de a járdát és a lépcsőt inkább a lapáttal tisztít­sa meg. Mivel a lapátolás még a jó erőben lévők számára is megerőltető munka lehet, kérje ki orvosa véleményét, mielőtt rászánná magát.

 

Aranyszabály: Térdből hajoljon!

A kertészkedés és más szabadtéri munkák nagyon megterhelhetik a hátat. Ha fel kell emelnie valamit, álljon közel hozzá, a térdet behajlítva ereszkedjen le, és így emelje felaz adott tárgyat. Ezzel alaposan megdolgoztat­ja a lábát és nem terheli túl a hátát. A hát vé­delmére jó módszer az is, ha visz magával egy kis zsámolyt, s erre ül vagy támaszkodik, mi­közben gyomlál. Megfontolandó az emelt kerti ágyások kialakítása is.

 

Ne használjon szegélynyírót!

Ha a kert nem futballpálya nagyságú, akkor valószínűleg nincs is igazán szüksége szegélynyíróra. A virágágyásokat szegélye­ző fű lenyírásához használjon inkább rugós fűnyíró ollót. A pengéket rendszere­sen élezze, a mozgó részeket néha olajozza meg, és mindig viseljen védőkesz­tyűt, nehogy feltörje a szerszám a tenyerét.

Gereblyézze össze az avart!

Lehetséges, hogy a motoros levélszívó nagyszerű találmány, ámde olyan hangos, hogy egyes településeken be is tiltották a használatát. Tegye meg azt a szívességet a szomszédainak, hogy kevesebbet használ­ja ezt a zajos masinát (a fűnyíró gép is épp elég zajt csinál). Ha olyan sok az avar, hogy a gereblyével már nem boldo­gul, járja körbe a kertet fújásra kapcsolt levélszívóval és terel­je az avart kupacokba, majd gereblyével gyűjtse össze. így megdolgoztatja az izmait, és óránként csaknem 300 kcal (1251 kJ) energiát használ el.

Milyen fűnyírót válasszon?

Az önjáró fűnyírókat nem kell nagy erővel tolni, és a gyaloglás kellemes aerob jellegű test­mozgás.

Hasogasson fát télire!

Nincs hangulatosabb, mint hideg téli estéken ülni a kandalló mellett, egy bögre illatos teával a kézben. Ezt az idillt megteremtheti, de még extra öröme is lehet, ha tudja, hogy saját kezével dolgozott meg érte. Nem kell mást tennie, mint úgy rendelni a tűzifát, hogy ne legyen még felhaso­gatva. Ezzel nagyszerű kar-, váll- és hátgyakorlattól fosztaná meg magát. Nyár derekától kezdődően minden hétvégén szánjon egy fél órát a tűzifa felvágására. Mire lehullik az első hó, a felsőteste megerősödik, és a fa is fel lesz aprítva.

Tegye a postaládát a kinti kapura!

Szerelje le az eddig a lakása bejárata mel­lett lévő postaládát és helyezze inkább a kertkapura, hogy naponta ki kelljen sé­tálnia a postáért. Lehet, hogy ha már egyszer kilépett a házból, akkor kedvet kap egy nagyobb sétához, és legalább egyszer megkerüli a háztömböt.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.