Cukorbetegség tanácsok

Mire figyeljen, ha kerti munkába fog?

A kerti munka veszélyekkel jár, ezért nagyon oda kell figyelni, például megle­pően gyakoriak a fűnyírás közbeni balesetek. A cukorbetegeknek azonban külö­nösen vigyázniuk kell: a lábukat védeni kell a vízhólyagok és sérülések ellen, a bőrüket a leégéstől, a szervezetüket pedig a kiszáradástól. Az alábbi tanácsok segítenek, hogy a szabadban való testmozgás biztonságos legyen.

Viseljen jól szellőző pamutnadrágot és hosszú ujjú inget!

Aki dolgozott már kertben csupasz karral vagy lábszárral, pontosan tudja, milyen könnyű ily módon karmolásokat, horzsolásokat és rovarcsípéseket szerezni. Az ilyen sérü­léseket talán észre sem veszi, ám nagyon gyorsan elfertőződhetnek. Ne viseljen túl bő ruhákat sem, mert azok beleakadhatnak a kerti gépek forgó részeibe.

Mindig hordjon védőkesztyűt!

Már a mérsékelten intenzív kerti munka is meg­viselheti a kezet: a növények és a szerszámok is tudnak karcolásokat és horzsolásokat okozni, de emellett nagyon könnyű összeszedni néhány vízhólyagot is. Vásároljon több pár védőkesztyűt, s tartsa őket ott, ahol a kerti szerszámokat. Ha valamilyen éles vagy hegyes eszközzel dolgozik – például pengét cserél a fű­nyíróban -, tenyere védelme érdekében viseljen vastag bőrrel vagy kevlárral erősített, különleges védőkesztyűt.

Egyéb szabadtéri munkák

Havonta egyszer mozgassa meg magát az alábbi „kertépítési” feladatok valamelyi­kével! Az a legjobb, ha már hónapokkal előre beírja ezeket, valamint az egyéb hasonló teendőket a naptárába, így nagyobb valószínűséggel el is végzi őket.

  • Készítsen kőszegélyt! Szedje fel a virág­ágyásokat körülvevő műanyag csíkokat, s készítsen helyettük mutatós kőszegélyt. A nagyobb barkácsáruházakban többféle szegélykő közül választhat.
  • Rakjon le járóköveket! A talajjal egy szintbe süllyesztett járókövek hasznosak a kert leggyakrabban használt útvonalain.
  • Rakjon rendet a fészerben! Ürítse ki teljesen a fészert, s az ott tárolt szerszá­mokat és anyagokat tegye ki a gyepre. Dobjon ki mindent, amire már nincs szüksége, illetve ami hibás vagy sérült. Csoportosítsa a többit céljuknak meg­felelően (például kerti szerszámok, gereb­lyék, autómosó felszerelés stb.). Szükség esetén szereljen fel újabb polcokat és akasztókat, hogy nagyobb rend legyen és minden elférjen.
  • Rendezze át a kerti bútorokat! Adjon új megjelenést a kertnek azzal, hogy más­hová teszi a kerti székeket és padokat, a piknikasztalt, a madáritatót és a cserepes növényeket. Bár fejben is meg tudja tervezni az átalakítást, még jobb, ha először lerajzolja az új elrendezést.
  • Kezelje újra a fafelületeket! A faburko­latokat anyaguktól függően egy-két éven­ként újra kell kezelni, hogy megakadályoz­za a fa korhadását.
  • Szigetelje a kocsibehajtót! A szakértők sem értenek egyet abban, mennyi védelmet nyújtanak az itt használható tömítőanya­gok. Két dolog azonban biztos: a javítás után szebb lesz a bejárat, ön pedig egy egész délutánra való testmozgáshoz jut.

Mielőtt fűnyírásba kezdene, szedje össze a gallyakat!

Fogjon egy vödröt és járja be az egész területet. Dobjon be a vödörbe minden olyan törmeléket, amely sérülést okozhat, például üvegdarabokat, köveket, drótot, gallyakat, szögeket és a kinn hagyott játékokat. Ezek ugyanis mind balesetveszélyes lövedékké válhat­nak, ha a fűnyíró útjába kerülnek.

A fűnyíróbalesetek megelőzése

Ha tolható fűnyírója van, a lejtőkön soha ne fel- vagy lefelé nyírjon, hanem mindig keresztben haladjon. Ezzel csökkentheti a megcsúszás veszélyét. Fűnyíró traktorral viszont fel- és lefelé haladva dolgozzon az enyhe lejtőkön, a meredekeket viszont kerülje el. Mindig nappal nyírjon fü­vet, s ügyeljen arra, hogy legalább másfél méteres területet belásson a fűnyíró előtt. Ha a gép önjáró, soha ne álljon elé, és a beindítása előtt mindig tegye üres­be a sebességváltót.

Alaposan kenje be magát napvédővel 30 perccel azelőtt, hogy a szabad­ba menne!

Még felhős napokon is használjon napvédő krémet, amely legalább 25-ös faktorú és hidratálószert is tartalmaz. Ha bőre védve van az ártalmas nap­sugárzástól, s a hidratálásáról is gondoskodik, sokkal kisebb valószínűséggel ala­kulnak ki rajta hólyagok vagy berepedések, amelyek könnyen elfertőződnek.

Aranyszabály: Mindig viseljen cipőt!

A nagynyomású mosóberendezés vízsugara példának okáért súlyosan megsebesítheti a lábujjakat. A kerti munkák során kivétel nélkül minden esetben viseljen erős cipőt – vagyis olyat, amely tartja a bokát és vastag gumitalpú -, hogy megakadályozza az elesé­seket és a lábsérüléseket. Eszébe se jusson mezítláb, papucsban vagy szandálban dolgozni! Még a szépen karbantartott, tiszta gyepen is bármikor előfordulhat, hogy valami éles dologra lép. További védelmet nyújthat a lábnak a megfelelő zokni viselése. Ha a lábfején található idegek bizonyos mértékig már káro­sodtak, akkor megnő a veszélye annak, hogy vízhólyag alakul ki rajta. Ez pedig könnyedén elfertőződhet, ugyanis valószínűleg nem veszi észre idejében a kidörzsölődést. Válasszon tehát olyan zoknit, amelynek nincs varrása, párnázott a talprésze, rásimul a lábra, de sehol sem szorít, azaz nem akadályozza a vérkerin­gést, és viselés közben nem gyűrődik meg. Lehetőleg műszálas anyagból készült sportzoknit szerezzen be, amely „lélegzik”, azaz elvezeti a bőrtől a nedvességet.

Kerti munkát délelőtt 10 előtt vagy délután 4 után végezzen!

Kutatók kimu­tatták, hogy a cukorbetegek hőtűrése rossz, ugyanis kevésbé verejtékeznek, mint az egészséges emberek. Ezért különösen fontos (főleg nyáron), hogy ne töltsön hosszabb időt a szabadban délelőtt 10 és délután 4 óra között, amikor a nap a legerősebben tűz. A kerti munka kora délelőttre vagy késő délutánra időzítése segít abban, hogy testhőmérséklete az egészséges tartományban maradjon.

Igyon több vizet, ha a szabadban dolgozik!

A legtöbb embernek naponta 8-10 pohár (összesen 2-2,5 1) vízre van szüksége, s ha meleg időben a szabad­ban dolgoznak, még ennél is többre. Mielőtt kimenne tehát a kertbe, töltsön meg egy nagy, legalább 2 literes flakont jéghideg vízzel. Tegye le a vizet a kert egy feltűnő pontján, és negyedóránként kortyolgasson belőle. Fontos megakadályoz­ni a kiszáradást, mert az vércukorszint-emelkedést okozhat. Ráadásul a víz csök­kenti az éhségérzetét is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.