Cukorbetegség tanácsok

Hogyan és milyen gyakran kell mérnem vércukorszintem cukorbetegként?

A gyógyszerszedés, az egészséges és mértékletes táplálkozás, valamint a rendsze­res mozgás célja az, hogy ésszerű határok között tartsa a vércukorszintjét, ám e módszerek hatásosságáról csak úgy kaphat képet, ha rendszeresen méri a vércu­korszintjét. Minél gyakrabban teszi, annál könnyebb lehet megtalálni a kezelési stratégiák ideális kombinációját.

Mérés tesztcsíkkal

Orvosa vagy a rendelő egy alkalmazottja megmutatja, mi­ként kell elvégezni az öntesztet. Először is szúrja meg az ujját egy speciális tűvel. Egyes mérőműszereknek beépített tűje van, amellyel az alkarból vagy a combból vehet vért. Ha az ujjából vesz vért, oldalt, a körme közelében szúrja meg, így nem lesznek sajgó pontok az ujjbegyén. A kibuggyanó vércseppet kenje, illetve cseppentse a tesztcsíkra. Az eredmény 5-30 másodperc után olvasható le. A ka­pott értékeket rögzítse a naplóban, bár vannak olyan műszerek, amelyek a me­móriájukban tárolják a mérések adatait.

Kérjen pontos útmutatást a mérésről!

Ebben jelentős egyedi eltérések lehetnek

A készülék kiválasztása

Kérje orvosa tanácsát, majd tájékozódjon a kínálat­ról, valamint a társadalombiztosítási támogatásról. Amennyiben egészségpénz­tári tag, vásárlás előtt hívja fel őket. A legtöbb készülék egészségpénztári kártyá­ra megvásárolható.

Mi a teendő, ha alacsony értéket mér?

Ha 3,8-3,9 mmol/l-nél (70 mg/dl) alacsonyabb értéket mér, a vércukorszintje nagyon alacsony, ezért rövid időn belül el kell fogyasztania 15 g szénhidrátot. Ne várja meg a hipoglikémia tüne­teinek jelentkezését, még akkor sem, ha egyébként jól érzi magát. Általában a következő ételek illetve italok valamelyikét érdemes mihamarabb elfogyasztani: egy kis pohár narancslevet, 3-4 szem szőlőcukrot, egy evőkanál mézet, hat szem savanyú cukorkát, háromnegyed pohár enyhén cukrozott üdítőt vagy teát vagy egy evőkanál cukrot vízben feloldva. (Ne csokoládét egyen, mert az abban levő zsír késleltetheti a vércukorszint-emelő hatást.) Várjon körülbelül 15 percet, majd mérje meg ismét a vércukorszintjét.

Teendők magas vércukorszint esetén

Először is tisztázza az orvossal, hogy milyen érték számít az ön esetében túl magasnak reggel étkezés előtt és utána két órával. Ha ezt az értéket jóval meghaladó vércukorszintet mér, érdemes felhívni az orvost. Különféle betegségek, a stressz, egy kihagyott gyógyszeradag vagy a túl sok evés könnyen okozhat kiugró értéket.

Tipp: Tisztázza az orvossal, hogy az ön esetében milyen érték számít túl magasnak.

Magas reggeli vércukorszint

A kora hajnali órákban a szervezet az inzulin hatását gátló hormonokat termel, hogy ébredés után több glükóz álljon a szer­vezet rendelkezésére. Erre cukorbetegség esetén természetesen semmi szükség. Fia pedig a vércukorszint az éjszaka közepén túl alacsonyra csökken, a szervezet túlreagálja, és vércukorszintet növelő hormonokat termel. Ha reggelente rend­szeresen magas a vércukorszintje, tájékoztassa orvosát. Esetleg változtatni kell a gyógyszerek vagy az inzulin adagolásán, lehet, hogy más időpontban kell beven­ni, illetve beadni őket, vagy az étrendet kell módosítani. Könnyebb a nap folya­mán fenntartani a megfelelő szintet, ha reggel elfogadható értékkel indul.

Gyakoribb mérés

Célszerű sűrűbben ellenőrizni a vércukorszintet, ha beteg, vagy ha jelentős stresszhatás éri. Lehet, hogy az orvos írja elő a gyakoribb mé­réseket, miután változtatott valamit a kezelésen.

Milyen gyakran kell mérni a vércukorszintet?

A vércukorszintmérésnek az a célja, hogy lássa, milyen hatással vannak a vér glükózszintjére az elfogyasztott ételek, a beszedett gyógyszerek és a testmozgás. Minél többször mér, annál több informá­ciója lesz. Az alábbiakban egy hozzávető­leges útmutatást olvashat.

Ha nem szed gyógyszereket és nem használ inzulint, az orvos valószínűleg azt javasolja, hogy reggeli és vacsora előtt, valamint lefekvés előtt mérje meg a vér­cukorszintjét. Lehet, hogy ezt csak két-három naponta kell megtenni. A mért értékek megmutatják, mennyi az ébredési vércukorszintje, s hogyan hatnak rá a nap folyamán elfogyasztott ételek. Ha estére az érték a normáltartományban van, az azt jelzi, hogy valószínűleg a nap folya­mán sem volt magasabb. Ezt a HbA1c-teszttel lehet ellenőrizni.

Ha gyógyszereket szed, az orvos való­színűleg gyakoribb ellenőrzést javasol – például bizonyos étkezések előtt, majd két órával valamelyik étkezés kezdete után. Ebből az orvos meg tudja állapítani, hogyan hatnak az étkezések a vér glükóz­tartalmára, és szükség szerint módosít a gyógyszerezésen, illetve javasolhatja étkezési szokásainak megváltoztatását, ami segít abban, hogy vércukorszintje a cél tartományban maradjon.

Ha inzulint használ, az orvos valószí­nűleg azt kéri, hogy mérje meg a vércukor­szintjét minden étkezés előtt, egyes étke­zések után, valamint lefekvés előtt. (Amennyiben tartós hatású, naponta csak egyszer beadandó inzulint használ, nem kell minden étkezés előtt mérni. A készít­mény adagját a reggeli, éhgyomorra mért vércukorszint alapján határozzák meg.) Ha reggelente izzadtan ébred, nyugtalanul alszik, és rossz álmai vannak, könnyen lehet, hogy az éjszaka közepén leesik a vércukorszintje. Ha ilyet észlel, állítsa be az ébresztőórát hajnali 3 órára, és vé­gezzen el egy mérést, hogy kiderüljön, nem alakult-e ki éjszaka hipoglikémia, mert akkor ennie kell valamit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.