Cukorbetegség tanácsok

Kapcsolja ki a tévét, és mozogjon!

A tévézés közbeni mozgás is jobb, mint a semmi, de még jobb, ha kikapcsolja a készüléket. A nappaliban számtalan mást is lehet csinálni. A családtagokkal vagy barátokkal eltöltött idő, például egy kártyaparti, kiváló lehetőséget kínál a feszültségek oldására, s közben az agyát is megdolgoztatja. Ha pedig ragaszko­dik a kanapéhoz, miért ne invitálná maga mellé a kedvesét is? Ha az összebújás végén a hálószobában kötnek ki, annál jobb: a szex közismert stresszoldó. Egy tudományos tanulmány arról számol be, hogy szex után a stresszes helyze­tek okozta megemelkedett vérnyomás gyorsabban tér vissza a normálértékre, és ez a hatás egy hétig is eltarthat.

Társasjátékok

Nevezze ki magát „játékmesternek”, és rakjon tele egy fiókot vagy polcot társasjátékokkal. Beszélje meg a barátaival, hogy a hét egy bizonyos nap­ján nem heverésznek otthon a tévé előtt, hanem inkább összejönnek valamelyi­küknél, és remek Scrabble-, Monopoly- vagy pókerpartit tartanak. Ezzel megdol­goztatja az agyát, jól érzi magát a barátaival, és a vércukorszintet csökkentő ne­vetésekben lehet része.

Óriás kirakós rejtvény (puzzle)

Van valamilyen zenszerű nyugalom abban, ahogy az ember lassan, tűnődve összerak egy ilyen képet. Órákon át figyel egy festmény vagy fénykép apró részleteire, és lassan kirajzolódik szemei előtt a látvány. Vegye meg a legnagyobb kirakót, amellyel még meg tud bir­kózni – vannak több ezer darabosak is -, és lásson munká­hoz. Egy dohányzóasztalon vagy más felületen napokig, hetekig elbabrálhat ezzel az egyszerű, stresszcsökkentő feladattal. A képernyő ezen az estén sötét maradhat (sőt ha a kirakó elég nagy, még jó néhány további estén is). A puzzle egyedül és családi körben is egyformán szórakozta­tó kikapcsolódást kínál.

Rakja rendbe a családi fényképeket!

Nincs olyan háztartás, amelyben ne gyűlt volna össze óriási halom fénykép, amelyeket rendszerezni kell. Ha megszabadul az összevissza kupactól, az már önmagában is remek stresszcsökkentő, emellett nagyon jó dolog felidézni a kellemes emlékeket. Ha még nincs kialakult módsze­re, próbálkozzon a következővel: keressen egy cipős- vagy más, megfelelő méretű dobozt. Vágjon ki kartonból téglalapokat, s használja őket a fotók elválasztásá­ra. Az elválasztólapok tetejére írja fel az egyes kategóriák nevét (pl. „Nagyi”, „Karácsony”, „Család”, „Kutyák”). Amikor átnézte a fényképeket, a legjobbakat tegye albumba, a többi megőrizni kívánt képet a doboz megfelelő rekeszébe, a maradékot pedig dobja ki.

Zenés masszázs

Ha még nincs CD-lejátszója, vegyen egyet, mégpedig lehe­tőleg olyat, amelybe több lemezt is bele lehet tenni egyszerre. Esténként hall­gasson olyan zenéket, amelyek romantikus hangulatba ringatják. A zenék felét ön válassza ki, a felét pedig a párja. Gyújtson gyertyát és oltsa el a lámpákat. In­dítsa el a zenét úgy, hogy a készülék véletlenszerűen válogasson a számokból. A játék szabályai egyszerűek: amíg az ön által választott zene szól, ön masszí­rozza a párját, s amikor az ő zenéje csendül fel, akkor ő a masszőr. Addig foly­tassák, amíg valami máshoz nem támad kedvük.

Romantikus „táborozás”

A bensőséges hangulat megteremtésének egy kalan­dosabb módja lehet, ha éjszakára a nappaliban „táborozik le”. Vigye ki a do­hányzóasztalt és az egyéb akadályokat, hogy tágas, szabad teret kapjon, s vigyen be néhány nagy cserepes növényt. Szerezzen két, elemes kempinglámpát (a gáz­zal vagy más éghető anyaggal működők nem használhatók zárt térben), és zipzározzon össze két hálózsákot. Tegyen a lemezjátszóba valamilyen andalító zenét vagy állathangokat, madárfüttyöt tartalmazó CD-t. Készítsen oda egy tál bogyós gyümölcsöt, és néhány fülledten romantikus regényt. Bújjon be a pár­jával a dupla hálózsákba, felváltva olvassanak fel a könyvekből és etessék egy­mást az ízletes gyümölcsökkel.

Új ízek: Balzsamecetes-hagymás babkrém

Egy előre nem tervezett kártyaparti esetén rövid idő alatt kell valami egészséges finomságot összedobni. Az alábbi krém tökéletesen megfelel erre a célra. Teljes kiőrlésű sós keksszel vagy ropogós zöldségekkel a legfinomabb.

Hevítsünk fe! egy serpenyőben 1 kiskanál olívaolajat. Adjunk hozzá 1 kisebb fej vöröshagy­mát apróra vágva, és pirítsuk 5 percig. Öntsünk bele 2 kiskanál balzsamecetet, és pároljuk még 2-3 percig. Vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre. Turmixoijuk össze az alábbiakat:

  • 1 doboz (450 g) lecsurgatott fehér bab vagy csicseriborsó
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma 1 kiskanál friss, apróra vágott kakukkfű
  • 1 kiskanál friss, apróra vágott oregánó
  • 2 evőkanál friss citromlé 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint.
Miután ezeket összeturmixoltuk, adjuk hozzá a keverékhez a pirított hagymát és turmixoljuk az egészet simára.

Kötélhúzás a kutyával

Ha van nagy testű kutyája, érdemes betanítani arra, hogy a fogaival erősen fogja egy kötéldarab valamelyik végét, miközben ön a másik végét húzza. Szorítsa a könyökét az oldalához, s lassan emelje a kezét a vállához, majd szintén lassan engedje vissza a kezét (karizom-erősítő gyakor­lat). Ha a bicepsze (a felkar elülső oldalán lévő izom) elfáradt, dolgoztassa meg a tricepszét (a felkar hátsó oldali izmát) is: a karját először lógassa lefelé a teste mellett, aztán egyenes karral (a könyök maradjon nyújtva) húzza hátrafelé a kö­telet, majd lassan engedje vissza a karját. Amikor az egyik karja elfáradt, váltson át a másikra, majd ismételje meg mindkét gyakorlatot.

Bújócska a kutyával

Parancsolja meg kutyájának, hogy maradjon a konyhá­ban, aztán bújjon el valahol a házban – például a kanapé vagy az ajtó mögött vagy egy mhásszekrényben. Ezután hív­ja magához a kutyát. Ha az állat enge­delmesen várt, amíg nem hívta, azután pedig megtalálja önt, jutalmazza meg valami finom csemegével. Ezzel nem­csak a kutyát trenírozza, hanem ön is mozog egy keveset.

Dobálós játék a kutyával

Keressen a lakásban egy olyan szabad területet, amely legalább 3 méter, de még jobb, ha 5-6 méter hosszú. Álljon meg a „futta­tó” egyik végében, és dobjon a másik végébe egy labdát vagy játékot a kutyának (vagy a macskának, ha az hajlandó ilyet játszani). Olyan tárgyat dobjon el, amely nem tesz kárt a padlóban, a falban és a bútorokban – s lehetőleg valami­lyen hangot ad ki. Szinte bárhol beszerezhet gumiból vagy szivacsból készült labdát vagy sípoló állatkát. A házi kedvencek többsége hamar megérti a játék lé­nyegét, s újra meg újra visszahozza az eldobott tárgyat. Amikor felemeli, hogy újra eldobja, mindig behajlított térddel nyúljon a játékért. Tény, hogy az állat sokkal többet dolgozik, mint az ember, de azért a dobálás, hajladozás és térd-hajlítás a gazdinak is jót tesz.

Macskajáték

Vásároljon a kisállat-kereskedésben „macskahorgászbotot” – azaz egy nagyjából egyméteres műanyag pálcát, amelynek végén zsinórra kötött tollas játékszer függ (saját kezűleg is készíthet ilyet). Fogja kézbe a pálca végét úgy, hogy a rákötött játékszer a padlón feküdjön. A macska ekkor óvatosan kúsz­ni kezd a „zsákmány” felé. Tegye próbára saját reflexeit a macska reflexei ellené­ben: vajon el tudja-e rántani előle a játékot, amikor az ráugrik? Az is jó, ha hol a padlóhoz érinti, hol pedig a levegőben lóbálja a játékot, hogy a cica nagyokat ugorjon érte.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.