Cukorbetegség tanácsok

Égesse otthon az energiákat! A cukorbetegek számára fontos a testmozgás!

Pontosan tudja, hogy a testmozgás mennyire fontos a cukorbetegek számára, ám se szeri, se száma a nekiveselkedés elkerülésére alkalmas ürügyeknek. Túl borús az idő a sétához. Túl hideg van. Esik az eső. A bevásárlóközpontban, ahol nem kell fázni, túl sok a csellengő tinédzser. Néhány otthoni edzőeszköz beszerzésé­vel azonban konditeremmé változtathatja a nappalit vagy a dolgozószoba sarkát. Ha például családi házban lakik, az eszközöket máshol is elhelyezheti, mondjuk az alagsorban. Vehet egy pingpongasztalt is, mert a játék kiváló családi program lehet esős napokon. Végső soron még eszközök sem feltétlenül kellenek, hiszen a háztartási munkák (amelyek alól nincs kibúvó) is meglepően sok testmozgás­sal járnak.

A futógép nem ruhafogas!

A futógép nem ruhafogas, hanem testedzést segítő eszköz, de ha arra használ­ja, hogy a ruháit rádobálja, akkor nemigen fog testedzési célokat szolgálni. Ha mindig készen állnak az eszközök, eggyel kevesebb ürügye marad, hogy a nagy gonddal összeállított edzésprogramot elhalássza.

Pattanjon a futógépre vagy a szobakerékpárra még reggel 10 előtt!

A ku­tatók szerint azok, akik edzéseiket a korai órákra időzítik, nagyobb valószínű­séggel tartanak ki edzésprogramjuk mellett. Ennek az az oka, hogy a feladatot még azelőtt letudják, hogy egyéb teendőik elvonnák a figyelmüket. A korai moz­gás más szempontból is előnyös: az edzés során jó közérzetet teremtő anyagok, úgynevezett endorfinok szabadulnak fel az agyban, s az ebből eredő feldobódottságérzés egészen a nap végéig kitart.

Zenei aláfestés

Mielőtt nekilátna a futógépes vagy szobakerékpáros edzésnek, tegyen fel valami igazán lendületes zenét. A kutatások szerint az emberek 5-15 százalékkal intenzívebben edzenek, ha közben gyors ütemű zenét hallgatnak.

Jegyezzük meg: A kutatások szerint az emberek intenzíveb­ben edzenek gyors ütemű zenére.

Izgalmas történetek

Szerezzen be hangoskönyveket, lehetőleg izgalmas krimi­ket, és fogadja meg, hogy bármennyire szeretné is megtudni, vajon „tényleg a szobalány-e a gyilkos”, csak akkor hallgatja, amikor a futógépen edz. Ezek után biztos nagyobb izgalommal fogja várni a másnapi edzést, hiszen csak így tud­hatja meg, mi történik a következő fejezetben.

A porszívózás

Nemcsak azért hasznos, mert tiszta lesz a lakás, hanem azért is, mert óránként csaknem 240 kcal (1001 kJ) energiát éget el vele. Ez az igazi dup­la haszon!

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.