Cukorbetegség tanácsok

Nyugodtabb sportok, melyeket egy cukorbeteg is nyugodt lélekkel űzhet!

Ha megkérdez egy a pályán sétálgató golfjátékost, mit csinál, valószínűleg nem azt feleli majd, hogy „edzeni a testemet”. Ne várjon ilyen választ attól a tenisze­zőtől sem, aki mondjuk éppen a szerváját csiszolgatja. Az olyan sportokat, mint a tenisz, a golf, a kerékpározás vagy a síelés, nyugodt lélekkel űzheti a legtöbb cukorbeteg is. Érdemes meghallgatni néhány bölcs tanácsot arról, miként űzhetők biztonságosan a választott sportok.

Kocsin vagy gyalog?

Természetesen úgy jut a legtöbb aerob testmozgáshoz, ha a golfjátszma közben végig gyalo­gol. Azonban kompromisszumokat is köthet. Ha a távnak legalább egy részét mindenképpen golfkocsiban akarja meg­tenni, egyezzen meg a partnerével, hogy váltogatják egymást, egyikük kocsikázik, a másik gyalogol például az első lyukig, aztán cserélnek és így tovább.

Ha végigjátssza mind a 18 lyukat, készüljön fel a vércukor­szint ingadozására!

Mielőtt belekezdene egy golfjátszmába vagy bármilyen egyéb sportba, amely miatt a délután nagy részét a sportpályán tölti, szerelkezzen fel vércukorszint­mérővel, szénhidráttartalmú falatokkal vagy szőlőcukorral. Vigye magával azokat a gyógyszereket is, amelyekre szükség lehet a vércukorszint szabályozásához.

Fallabdázás után figyeljen oda az emelkedő vércukor­szintre!

Sokan gondolják azt, hogy a testmozgás kizárólag csökkentheti a vér­cukorszintet. Egyes cukorbetegeknél az adrenalinszintet növelő sportok – és általában a nagyon megerőltető testmozgások – vércukorszint-emelkedést is okozhatnak. Ennek az az oka, hogy az adrenalin hatására a májból nagyobb mennyiségű glükóz szabadul fel, mivel a szervezet így próbál gondoskodni a nagy energiafelhasználás „üzemanyagáról”. A hatás persze átmeneti, ezért szá­mítani kell arra, hogy néhány órával a meccs után a vércukorszintje csökkenés­nek indul. A rendszeres tesztelés – a testmozgás előtt, alatt és után – segít annak megállapításában, hogyan tarthatja egyenesben a vércukorszintjét a megfelelő ételekkel, szőlőcukorral és inzulinnal.

Teniszmérkőzés előtt hasba adja be az inzulint, ne az ütőt fogó karba!

Az erőteljesen dolgozó végtagokban felgyorsul a véráramlás. Ha az inzulint egy sokat mozgó végtagba injekciózza, onnan gyorsabban szívódik fel, és a vártnál hamarabb csökkentheti a vércukorszintet. Ugyanez érvényes a futókra is: ne a lábukba adják az inzulint, mielőtt futni mennek.

A legjobb a salakos pálya

A teniszezés erősen megterheli a csípőt, a térdet, a bokát és a hátat. A kemény felületen történő ismétlődő ütődések igencsak meg­viselhetik az ízületeket és a lábfejet. E tekintetben a betonos és aszfaltos pályák a legrosszabbak. A kutatások szerint a salakos pályákon a legalacsonyabb a sé­rülések gyakorisága – itt a felület puhább és enged némi csúszást is a lábnak, így azt kevesebb ütőhatás éri, emellett ez a borítás a játékot lassabbá, kényelmeseb­bé teszi. A műanyag pályaborítások némileg párnázottak, így védik az ízületeket – ha rálép egy ilyen pályára, rögtön fel fog tűnni annak ruganyossága. A füves pályák – ilyeneken játszanak például Wimbledonban – szintén puhák, ám ezeken a játék gyorsasága miatt több a sérülés.

Gondoskodjon a „túlélőkészlet” biztonságáról

Amikor hosszabb kerékpár­túrára megy, a legjobb az uzsonnacsomagot a cipzáras zsebekben, bezipzárazott hátizsákban vagy a kerékpárra szerelt, jól záródó táskában tartani. Nagy baj len­ne, ha például otthonról tíz kilométerre egyszer csak azt venné észre, hogy el­hagyta az elemózsiacsomagot, amelyre a gyorsan csökkenő vércukorszint hely­reállításához bármikor szüksége lehet.

A testmozgás és a gyógyszeradagok

A rendszeres testmozgás nemcsak a fogyásban, a zsírégetésben és a jobb közérzetben segíthet, hanem abban is, hogy mérsékli a sejtek inzulinnal szembeni rezisztenciáját, amely a 2-es típusú cukor­betegség egyik fő oka. Minél jobban reagálnak sejtjei az inzulinra, annál kevesebb gyógyszerre lehet szüksége. Ha szorgalmasan végrehajtja edzés­programját, és a hatás a vércukorszint­jén is meglátszik, akkor érdemes megkérdezni az orvost, nem csökkenthetné-e az előírt gyógyszer mennyiségét.

Az orvos ilyenkor áttanulmányozza a vércukorszintnaplóját, hogy lássa, miként hatnak a mért értékekre az étke­zések, a gyógyszerek és a testmozgás különböző kombinációi. Minél több rész­letet tud elmondani arról, hogy a nap egyes részeiben hogy érzi magát, mit evett és mit csinált a mérés előtt, annál könnyebb lesz a dolga. Az edzés utáni magas vércukorszint, illetve a lekvá­ros fánk elfogyasztása utáni magas vércu­korszint ugyanis egészen más dolgot jelent.

Ha inzulint használ, kérdezze meg az orvost, nem csökkentheti-e az edzés előtt beadott inzulin mennyiségét. Kérdezze meg azt is, hogyan kell össze­hangolni a testmozgást és az étkezéseket. Máskülönben előfordulhat, hogy a vér­cukorszintje veszélyesen alacsonyra süllyed (hipoglikémia), vagy túlságosan magasra emelkedik (hiperglikémia). A vércukorszint rendszeres ellenőrzése a testmozgás előtt, alatt és után segít megállapítani például azt, mikor kell egy kis uzsonnaszünetet tartani, illetve meddig kell az inzulin beadása után várni, mielőtt elkezdené az edzést.

Óvakodjon a forró felületektől!

Ha tengerpartra megy, és a lábfejében csök­kent a fájdalomérzet, ne álldogáljon hosszasan a naptól felhevült felületeken, például homokon. Figyeljen oda, ha szilárd burkolatú teniszpályán játszik vagy úszás után a medence betonszegélyén álldogál, illetve aszfalton sétálgat, mert a cipőn keresztül is megégetheti a lábán a bőrt úgy, hogy észre sem veszi.

Semmi akadálya annak, hogy síelni menjen, de fogadja meg az alábbi tanácsokat

Megakadályozandó, hogy a tesztcsíkok és a pumpában, illetve az ampullákban lévő inzulin síelés közben megfagyjon, az egész készletet tartsa a sídzseki vagy sínadrág alatt, a bőréhez közel. Ennek az egyik legegyszerűbb mód­ja, ha zárható zsebbel ellátott nadrágot vesz fel a síruha alá, és abba teszi az inzulint és a tesztcsíkokat.

Igazíttassa a lábára a síbakancsot!

Ha csökkent a lábfejében a fájdalomérzés, igazíttassa a bakancsot pontosan a lábára. Ha kölcsönzött bakancsot használ, minimális az esélye annak, hogy éppen az ön lábához illő legyen. A rosszul illeszkedő bakancs és a csökkent fájdalomérzet miatt könnyen előfordulhat, hogy a lábbeli erősen kidörzsöli a bőrt. Amennyiben lábfejének vérkeringése sem megfelelő, kérdezze meg orvosától, hogy a síelés nem ronthatja-e tovább hely­zetet, illetve nem növeli-e meg túlzottan a fagyás veszélyét.

Viseljen UVA/UVB védelmet nyújtó napszemüveget!

A jó minőségű nap­szemüveg nemcsak az erős fénytől óvja a szemet, hanem a nap ártalmas suga­raitól is, amelyek elősegíthetik a szürke hályog kialakulását – márpedig a cukor­betegek esetében már eleve 60 százalékkal nagyobb e szembetegség kialakulásá­nak a valószínűsége.

Fontos: Szabadtéren, sportolás közben min­dig védje a szemét nap­szemüveggel!

Beszélje meg orvosával, ha extrém sportokat szeretne kipróbálni, és kérjen tőle igazolást arról, hogy űzheti

Ha kedveli a kalandosabb sportokat, például a vadvízi evezést, a bungee-jumpingot vagy a sárkányrepülést, legyen önnél olyan írás, amelyben a kezelőorvosa igazolja, hogy nincs egészségügyi ki­záró oka az adott sporttevékenységnek. A szervezők gyakran megkérdezik a je­lentkezőktől, hogy nem szenvednek-e valamilyen betegségben, s rákérdezhetnek a cukorbetegségre is, sőt kizárhatják a részvételből, ha nincs önnél ilyen igazo­lás. Nem volna kellemes tétlenül üldögélni, miközben barátainak életük legna­gyobb élményében van részük.

Csapatépítés

Legyen szó teniszről, röplabdáról, kosárlabdáról, tollaslabdáról vagy paintballról, ha orvosával megbeszélte, nézzen utána, csatlakozhat-e vala­melyik közeli amatőr csapathoz. Az egészséges mozgás áldásos hatása mellett a közös sportolás önbizalmat is ad, és abbahagyni is nehezebb az ilyen sportokat, mint azokat, amelyeket az ember magányosan űz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.