Magasvérnyomás kezelése

Feszültségoldó tippek a vérnyomás csökkentéséhez

Tartsunk házi kedvencet!

Kutya

Sok ember számára az állatok közelsége elég a szorongás és a stressz oldásához. Bizonyítékok vannak rá, hogy ezek a kedvencek a vérnyomás csökkentésében is segítenek. Egy tanulmány szerzői még azt is kimutatták, hogy ha egy kutyát vagy egy macskát simogatunk, jelentős vérnyomáscsökkenés következhet be – nálunk is és az állatnál is.

Kerüljük a koffeint!

Kerüljük a kávét

A kávé, valamint az egyéb koffeintartalmú italok és termékek fokozhatják a vérnyomásunkat, különösen akkor, ha stresszhatás alatt állunk.

Beszéljünk halkan!

Beszéljünk halkan

Több vizsgálat is kimutatta, hogy ha hangosan és gyorsan beszélünk, az növeli vérnyomásunkat, függetlenül attól, hogy mi a téma. Ugyanakkor a halk és lassú beszéd akkor is alacsonyabb szinten tartja a vérnyomásunkat, ha olyasmiről van szó, ami dühít bennünket.

Nyújtsunk naponta! A nyújtás a legjobb ismert feszültségoldók egyike.

Ki a kacatokkal! A túl sok holmi igen komoly stressz forrás lehet. Dobjuk ki (vagy adományozzuk jótékony célra), amire nincs szükségünk, s a jövőben megfontoltabban vásároljunk.

Keressük a baráti társaságot!

Barátkozzunk

A közvélemény-kutatások szerint stresszes állapotainkban a leginkább magunkban akarunk lenni, pedig sokkal okosabban tennénk, ha megosztanánk a gondjainkat egy jó baráttal. Jól példázza ezt az a kísérlet, amelyet olyan páciensek bevonásával végeztek, akik szívkatéterezésen – egy bonyolult, és nagy stresszt okozó orvosi beavatkozáson – estek át. A kutatók megállapították, hogy jóval kisebb mértékben nőtt a vérnyomásuk azoknak, akik a vizsgálat során egy jó barátjuk kezét fogták, mint azoknál, akik egyedül voltak.

Egy másik, a Zürichi Egyetemen végzett vizsgálat pedig arra az eredményre jutott, hogy amikor a vizsgálat alanyainak felkészülés nélkül kellett előadást tartaniuk vagy közönség előtt fejben számolniuk, a stressz hormonok szintje jóval kevésbé nőtt meg a szervezetükben, ha jelen volt a legjobb barátjuk.

Nevessünk többet!

Nevessünk

A humor úgy vágja át a feszültséget, mint a forró kés a vajat. Segít ellazítani az izmokat, csökkenti a vérnyomást (talán úgy, hogy több oxigént juttat a vérbe), és csökkentheti a szervezetben jelen lévő stressz hormonok szintjét is. Keressünk tehát valamit, ami megnevettet, legyen az az újság karikatúrarovata, egy film kedvenc komikusunkkal, egy humoros könyv vagy néhány mókás barátunk társasága. Kacagjunk szívből ma, holnap és amilyen gyakran csak lehet!

A szív és a szenvedélyek

Sokan fél kezükön meg tudják számolni életük apró örömeit: egy csésze kávé reggel, egy pohár sör vagy bor a vacsorához, és néha egy-egy cigaretta. Ha le akarjuk győzni a magas vérnyomást, e három szenvedély közül kettőt megtarthatunk – de persze csak mértékkel.

A LÉNYEG Ha le akarjuk győzni a magas vérnyomást, kordában kell tartanunk szenvedélyeinket: az alkohol- és a koffeinfogyasztást valamint a dohányzást.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.