Cukorbetegség

6 hetes kísérlet a diabétesz leküzdésére

Orvosi esettanulmány – Amerikából:

(Diabetikus orvos – Dr. M. Hyman – elbeszélése:)

Hogy legyen egy hatásos érvem, felkértem az ITV adó „This Morning” című műsorát, hogy ajánljon nekem egy 2-es típusú diabéteszes embert, majd engedtessék meg nekem, hogy 6 hét alatt teljesen az ellenkezőjére fordítsam az állapotát.

Ismét utalnom kell arra, hogy a cukorbetegségnek a 2-es típusú diabétesz a leggyakoribb formája. (Az l-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amire bár ugyanazzal a stratégiával lehet hatni, de nem lehet teljesen visszafordítani).

Az ITV önkéntese Kyra volt.

Egy évvel azelőtt diagnosztizálták nála a 2-es típusú diabéteszt, mielőtt találkoztunk. Vércukorszintje túl magas volt (11 mmol/1 – 6 alatt kellene lennie), akárcsak glikozilált hemoglobinjának aránya, amely 7,8% volt. Egyszerűen megfogalmazva: amikor túl magasra emelkedik a vércukorszint, a vörösvértestek cu-korbevonatot kapnak, „glikozilálódnak”. A glikozilálódott hemoglobin (amelyre HbAlc-ként is szoktak utalni), a diabétesz kockázatának legjobb indikátora. Azt tükrözi, hányszor volt az utóbbi hónapokban magasan a vércukorszint. Ennek az értéknek is 6 alatt kellene lennie.

Amikor Kyránál diagnosztizálták a betegséget, orvosa dupla adagot írt fel neki a metformin nevű gyógyszerből.

Azt mondta neki, élete végéig gyógyszereket fog szedni (tévedett), és beutalta diabétesz szakrendelésre. Közben elment egy dietetikushoz is, aki azt mondta neki, hogy ne egyen több tökmagot, mert sok benne a zsír (szintén tévedés), ne igyon több kólát, csak cukormenteset, és ne egyen naponta öt darabnál több gyümölcsöt (noha ez jó tanács, a különböző gyümölcsöket – például a bogyós gyümölcsöket és a banánt – egy világ választja el egymástól, mint majd kifejtem).

A cukor betegség vissza is fordítható!
A cukor betegség vissza is fordítható!

A diabéteszspecialista elmondta neki, hogy visszafordíthatja a cukorbetegségét és abbahagyhatja a gyógyszerek szedését, ha mindent megfelelően csinál. A baj az volt, hogy senki nem mondta meg neki, mi ez a „minden”, így továbbra is magas volt a vércukorszintje, 7 és 8 között ingadozott a gyógyszerek szedése mellett is, és tovább hízott annak ellenére, hogy minden nap tornázott, és az általa ki-egyensúlyozottnak hitt étrenden élt.

Ekkor találkoztunk. Ráállítottam a pontosan megtervezett – a könyvben bemutatásra kerülő – alacsony GL diétámra, valamint négyféle étrend-kiegészítőre, napjában kétszer. Továbbra is tornázott.

6 héttel később élő adásban jött el az „igazság pillanata”.

Mivel Kyra vércukorszintje teljesen stabilizálódott három hét alatt, már nem szedett gyógyszereket. Vércukorszintje 5,5 volt, ami közel van a tökéleteshez. Glikozilált hemog-lobinja 6,2 volt, és fantasztikusan érezte magát. „Sokkal életerősebb vagyok. A bőröm szebb lett, a kedélyállapotom stabilabb, és 5,4 kg-ot adtam le egy hónap alatt. Teljesen fel vagyok villanyozva, hogy képes voltam abbahagyni a gyógyszerek szedését, és mégis stabil a vércukorszintem” – mondta.

Egy év alatt a vércukorszintjének átlagos értéke 5, glikozilált hemoglobinjáé pedig 5,2 lett, ami tökéletes, és további 12,7 kg-ot fogyott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.