Cukorbetegség

A cukorbetegség világméretű elterjedése

Tények: A legtöbb fejlett és fejlődő országban hozzávetőleg minden 6. 40 év fölötti ember diabéteszes. De ez csak a jéghegy csúcsa. A világ cukorbetegeinek 30 milliós száma 300 millióra nőtt az elmúlt 25 év alatt, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation, IDF) visszafogott előrejelzése szerint pedig 2030-ra már közel félmilliárdan lesznek.

Ha vetünk egy pillantást a világ azon részeire, amelyek a nyugati, magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásában előretörtek, láthatjuk, valójában milyen visszafogott ez a becslés – az Egyesült Arab Emirátusokban például több iskola arról számolt be, hogy a tinédzserek 15%-a cukorbeteg.

Egyesült Királyságban is a cukorbeteg

Az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 3 millió diabétesszel diagnosztizált ember él ami a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (National Health Service, NHS) óránként 1 millió fontjába kerül. Ez a szám a következő 30 évben könnyen meg is kétszereződhet. Ez 3 percenként egy újabb diagnosztizált eset!

Talán éppen ezt jelenti a „fejlődő” ország fogalma -fejlődő diabéteszt, valamint egy seregnyi, teljesen elkerülhető és gyógyítható, ember okozta modern nyavalyát, a melles a prosztataráktól a szívbetegségig és az Alzheimer-kórig. Ezek a betegségek szükségtelenül döntenek romba és rövidítenek meg életeket. Ezek azok a betegségek, amelyek egyszerűen nem léteztek az iparosodás előtti ember számára. Ennyit a haladásról.

Leszámolás a mítoszokkal

A legtöbb dolog, amit a diabétesz kezeléséről hallottunk, téves! Van kiút, a diabétesz gyógyítható, az egészség visszaszerezhető.

Lássunk néhány példát:

  • Az elhízottság diabéteszhez vezet. TÉVES
  • Zsírszegény és kalóriaszegény ételeket kell fogyasztani. TÉVES
  • A 2-es típusú diabétesszel küzdőknek inzulint vagy inzulinserkentő gyógyszereket kell szedniük. TÉVES
  • Az étrend-kiegészítők szedése hiábavaló. TÉVES
  • Gyógyszereket kell szedni ahhoz, hogy megfelelő legyen a vércukorszint. TÉVES

Egyesek azt mondják, hogy:

“a cukorbetegség nem szüntethető meg, a gyógyszereket élethosszig kell szedni.”

Mások szerint:

“a 2-es típusú diabéteszt teljesen meg lehet gyógyítani, ehhez nincs szükség orvosságokra..”

Kire érdemes hallgatni? Következzék néhány specialista véleménye:

Charles Clarké professzor, a Royal College of Surgeons (az edinburgh-i Királyi Sebészeti Kollégium) tagja szerint

“a túlsúlyosság és a diabétesz járványszerű terjedésének egyszerű a gyógymódja, de mindenki rossz helyen keresi.”

Dr. Fedőn Lindberg, Norvégia vezető diabéteszszakértője úgy véli:

„Jó tanácsokat követve, életmódbeli változtatásokkal a 2-es típu-sú diabétesz gyógyítható, még ha jelenleg inzulininjekcióra is szorul valaki.”

Az amerikai dr. Mark Hyman véleménye:

„A cukorbetegség és a prediabétesz igenis leküzdhető. Az új tudomány megmutatta, hogy ez lehetséges, erőteljes életmódbeli változtatással, táplálkozásbeli alátámasztással és alkalmankénti gyógyszeres kezeléssel.”

Egy másik sikeres amerikai orvos, Julián Whitaker pedig úgy vélekedik, miszerint

„a diabéteszes esetek 90%-a természetes módon kezelhető és gyógyítható”.

Ezek a fickók jó eredményeket értek el. A bizonyítékok megvannak, csak keresni kell azokat. A The New England Journal of’Mediám című lapban Dr. Walter Willett és csapata arról számol be, hogy az összes 2-es típusú diabéteszes eset 91%-át meg lehetne előzni azokkal az életmódbeli és étrendbeli változtatásokkal.

Nem csak a diabétesztől való megszabadulásról van szó

A nagyszerű hír az, hogy a diabéteszt nem nehéz megelőzni és felszámolni, és az ezt lehetővé tevő stratégiának, amely mindössze egy ízletes és praktikus étrendre, napi táplálék kiegészítőkre és aktív életmódra szorítkozik, pontosan ugyanaz a receptje, mint amivel az energiaszint, a kedélyállapot és a memória javítható, továbbá jelentősen csökkenthető a rák, a szívbetegség és az Aizheimer-kór kockázata.

Dióhéjban ez annyit jelent, hogy sokat nyerhetünk, viszont semmit nem veszíthetünk, leszámítva a – legtöbb esetben – nemkívánatos zsírt, különösen a deréktájon lévőt. Aki a weboldalunkon ismertetett életmódot követi, visszaszerezheti, és vissza is fogja szerezni az életét, kijátszva a betegségért elsősorban felelős rendszert, és visszaküldheti az olyannyira nem szívesen szedett gyógyszereket. És visszatérhet egy olyan élethez, amit érdemes élni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.