Cukorbetegség

A cukorbetegség és a glikémiás terhelés forradalma

A GL, vagyis a glikémiás terhelés annak pontos mérőszáma, hogy egy élelmiszer vagy egy étkezés milyen hatással van a vércukorszintre. A diabétesz és más gyakori betegségek megelőzésének ez az egyik kritikus sarokköve. Pontosan ki fogom fejteni, hogyan táplálkozzunk ezt figyelembe véve, és miért teljesen fenntartható, egyszersmind ízletes ez az étrend.

A vércukorszint görbéjének helyreállítása?

Fontos a táplálkozás a diabéteszt illetően is!
Fontos a táplálkozás a diabéteszt illetően is!

Be fogjuk mutatni a 8 legjobb diabetikus élelmiszercsoportot, a szuper-rostokat, amelyek bármely ételhez hozzáadhatóak, annak érdekében, hogy a vércukorszint görbéje bárkinek olyan lapos legyen, mint egy palacsinta. Továbbá megismerhetik azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és fűszereket, amelyek lecsökkentik az inzulinszükségletet, mivel a diabétesz megelőzésének és visszafordíthatóságának kulcsa az, hogy kevesebb, ne pedig több inzulint termeljen a szervezet, és annak biztosítása, hogy az előállított inzulin valóban hatékonyan fejtse ki hatását. Ha valakinek l-es típusú diabétesze van, és inzulininjekciókra szorul, inzulinszükséglete jelentősen csökkenni fog.

Mindezt összerakva valami olyasmit kapunk, ami sokkal erőteljesebb, mint a gyógyszerek bármilyen kombinációja, és a szép az egészben az, hogy nem csupán a diabéteszt szünteti meg: javítja a kedélyállapotot, védi a szívet, megszünteti a cukor utáni sóvárgást és az állandó éhséget.

Következzék néhány eset a számtalan ember közül, akiknek javára váltak a tanácsok, és leküzdötték a diabéteszt.

„44,5 kg-ot adtam le hét hónap alatt. A vérnyomásom normális, és semmilyen gyógyszert nem szedek” Eamonn Dublinhói, Írországból.

„31,7 kg-ot fogytam öt hónap alatt. A súly szó szerint elpárolgott, tetterős vagyok, nem vagyok depressziós, az életem nagyon, nagyon jó lett” – Fiona Glasgow-ból, Skóciából, aki mindenféle gyógyszer szedésével felhagyott.

„Tavaly kezdtem az alacsony GL diétát, mindössze 12 hó-nappal ezelőtt, és 31,7 kg-ot adtam le. Életemben először fordul elő, hogy ennyi energiám van. Vércukorszintem teljesen egyensúlyba került. Már nem sóvárgok édességek után. Megváltoztatta az életem. A receptek fantasztikusak, soha többé nem fogok visszatérni semmilyen más táplálkozáshoz” – Jennifcr Cardiffból, Walesből.

Adrián minden valaha kitalált diétát kipróbált, évről évre újabbakat, mégis tovább hízott. Egy orvosi kivizsgálás során megállapították, hogy diabétesze van, döbbenetesen magas, 19,8-as glükózszinttel.

„Korábban nem volt kikapcsoló gombom. Egész nap folytathattam az evést, mégis éhes maradtam. Két hónappal az Ön diétájának elkezdése után jóllakottnak érzem magam, és ha már nem vagyok éhes, az ételt a tányéron tudom hagyni” – meséli Adrián.

A téves megközelítés

Talán meglepő lehet, de nem a magas vércukorszint az, ami az összes kárt okozza a diabéteszben. Az inzulin, a vércukorszintet csökkentő hormon is ludas. Azt hihetnénk, hogy ha több az inzulin, kevesebb a cukor a vérben, és kisebb a megbetegedés kockázata. Nos, ez éppenséggel tévedés, mivel nagy mennyiségben maga az inzulin is emeli számos betegségnek és cukorbetegséghez társuló komplikációnak a kockázatát – a szívbetegségtől a rákig.

Vigyázat! Az inzulin épp olyan káros, mint a cukor! Ezért nem érnek célt azok a gyógyszerek, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy az inzulinszint emelése révén csökkentsék a vércukorszintet.

A következő cikkekben ezt a kérdést részletesen tárgyalni fogjuk!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.