Magasvérnyomás kezelése

Magas vérnyomás – tegyünk ellene!

FIGYELMEZTETÉS: egészségügyi probléma esetén forduljon orvoshoz!

A magas vérnyomás ma már népbetegségnek számít. Magyarországon a felnőtt lakosság 18-25 százalékának, a 60 év felettiek 61,4 százalékának magas a vérnyomása.

Vérnyomás mérés

Az Egyesült Államokban mintegy 50 millióan szenvednek e betegségben, de csupán az egyharmaduk tesz valamit azért, hogy orvosi segítséggel csökkentse magas értékeit, holott azok komolyan veszélyeztetik az egészségét és megrövidíthetik az életét. Mindkettő riasztó gyakorisággal be is következik.

Állapotuk elhanyagolásáért nem csupán a magas vérnyomásban szenvedők okolhatók.

A felmérések szerint az emberek nincsenek tisztában a hipertónia – azaz a magas vérnyomás – következményeivel, sem a kezelés lehetőségeivel, sem pedig azzal, miként lehet együtt élni a betegséggel. Napjainkban a beteg és az orvos kapcsolata gyakran annyira kapkodó, hogy az orvosoknak a rendelőben nincs idejük kimerítő magyarázatot adni a krónikus betegségek mibenlétéről. Azt pedig minden orvos tudja, hogy az olyan beteg, aki nem ismeri a betegségét, nem kezelhető megnyugtató módon.

Sok esetben az is elég, ha egyszerű, két lépésből álló módszert használunk: a megfelelő étrend és a kellő testmozgás gyakran már önmagában is lenyomja a magas vérnyomásértékeket.

Sport a magas vérnyomás ellen
A sportolás csökkenti a vérnyomást!

Máskor a kezeléshez szükség van a stressz csökkentésére, és olyan rossz szokások elhagyására is, amelyek – talán tudtunkon kívül -megemelik a vérnyomásunkat; ilyen a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás. Ha pedig ezek ez „életmódkezelések” elégtelennek bizonyulnak, a számunkra felírt gyógyszerek biztosan hatni fognak.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

Mindenkit arra biztatunk, hogy cselekedjünk, méghozzá azonnal. Minden új nap új lehetőséget kínál, hogy szembeszálljunk ezzel a kezelhető és legyőzhető, ám elhanyagolva életveszélyes állapottal.

Hazánkban a 60 év felettiek 61,4 százalékának magas a vérnyomása. Ez az állapot a stroke, a szívinfarktus, a veseelégtelenség és egyéb érrendszeri rendellenességek egyik fő kockázati tényezője. A vérnyomás értéke egyszerű számokkal kifejezhető, amit bárki könnyen megjegyezhet. Ha az értékek túl magasak vagy határesetnek számítanak, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a csökkentésük érdekében. Ha optimálisak vagy normálisak, akkor gondoskodjunk róla, hogy ilyenek is maradjanak.

De hogyan is állapították meg az orvosok, mely értékek jeleznek bajt, és melyek tekinthetők ideálisnak?

Nos, ez az USA Massachusetts államában található Framingham lakóinak és a velük foglalkozó szívkuta-tási programnak köszönhető. Framingham derék polgárai több mint 50 éven át engedték, hogy a kutatók állandó megfigyelés alatt tartsák őket.

Agyvérzés oka sokszor a magas vérnyomás!
Az agyvérzés oka sokszor a magas vérnyomás!

Az orvosok 1948-tól kezdődően rendszeresen mérték a framinghamiek vérnyomását, és nyilvántartották egyéb fontos egészségügyi adataikat is. Gyakran megvizsgálták őket, tudták, kit ért szívroham, stroke vagy egyéb megbetegedés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.