Fogyókúrák

Gluténmentes diéta- garantált fogyás, látványos eredmények!

Manapság a bioboltok kínálatát nézegetve egyre többször találkozunk gluténmentes termékekkel. De tudjuk egyáltalán, hogy miért fontosak ezek a diéta szempontjából? A gluténmentes diéta nem csak Amerikában örvend nagy népszerűségnek, hanem hazánkban is sokan érdeklődnek az olyan készítmények iránt, melyeket bátran felhasználhatnak a konyhában, és nem kell tartaniuk a plusz kilóktól.

A gyilkos búza!
A gyilkos búza! Igazi méreg, meg ne kóstold!

Mi az a a glutén?

Esetében tulajdonképpen egy fehérje-komplexről van szó, amelyet elsősorban a rozs, az árpa és a búza tartalmaznak. A legnagyobb probléma az vele, hogy lelassítja az anyagcserét, nehezebbé teszi az emésztést, s ezáltal a felesleges kilókért is felelőssé tehető.

Kiknek javasolt a gluténmentes étrend?

Elsősorban a lisztérzékenységben szenvedőknek szokták ajánlani a szakemberek a gluténmentes étrend követését. Ez a betegség gyermekkorban alakul ki, genetikai eredetű, és az emésztőrendszert érinti. Fontos tisztában lenni azzal, hogy gluténmentes ételek fogyasztásával viszont teljesen tünetmentessé tehetőek a mindennapok.

Természetesen mint a legtöbb betegség esetében, így a lisztérzékenységnek is több fokozata van. Az biztos, hogy amennyiben emésztési problémákat, felfúvódást, fejfájást, fáradtságot tapasztal a mindennapokban, és fogyási nehézségekkel küzd, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy kiiktatod étrendedből a gluténtartalmú élelmiszereket.

Mivel a glutén a rossz közérzetért és a felesleges kilókért is felelőssé tehető, így ha elhagyja az ezt tartalmazó alapanyagokat, máris sokat tett az anyagcsere felgyorsításáért, és az ideális testsúly eléréséért- függetlenül attól, hogy lisztérzékeny vagy-e, vagy sem.

Miért előnyös a gluténmentes étrend?

gyilkos-buzaLisztérzékenyek számára nyilvánvaló pozitívumokkal jár ennek követése, de mások is számos előnyét tapasztalhatják a gluténmentes ételek fogyasztásának. Fontos tudni, hogy legalább két hétig érdemes követned a diétát, ennyi idő alatt dől el ugyanis, hogy valóban a glutén tehető-e felelőssé a nehéz fogyásért, vagy a felfúvódásért.

Sokan tartanak a szénhidrátbevitel csökkentésétől, ám a glutén elhagyása nem jelent egyet ezzel. Arról van szó csupán, hogy az alapanyagok lecserélésével egészséges, fogyást könnyítő összetevőket használunk fel a konyhában.

Mit ehetsz gluténmentes diéta keretein belül?

A zöldségek, halak, gyümölcsök, a tojás és a friss húsok választásával biztosan nem lőhetsz mellé. A natúr tejtermékek is jó döntésnek bizonyulhatnak.

Amivel nagyon vigyázni kell, azok a lisztfélék. A kukoricaliszt, a rizsliszt, a burgonyaliszt, szójaliszt, valamint a tápiókaliszt és sárgaborsóliszt gluténmentesek, de kaphatóak ezek keverékéből készült változatok is, melyek kiválóan alkalmasak olyan ételek készítésére, amelyekhez egyébként a liszt nélkülözhetetlen.

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk felhívni figyelmed arra, hogy bár a gluténmentes élelmiszerek garantáltan hozzájárulnak a fogyáshoz, de természetesen nem hagyhatod figyelmen kívül azokat az egyéb alapelveket, amelyek az egészséges táplálkozás megvalósítását tűzik ki célként. A testmozgásnak is szerep jut a felesleges kilóktól való megszabadulás folyamatában, az életmódváltás részeként tehát erre is érdemes ügyelned.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.