Cukorbetegség

Koleszterin mérése

A koleszterin- és a trigliceridszint mérése

Magyarországon kötelezően a kismamáknál szűrték eddig a koleszterint szintet, de jelenleg tervezési fázisban van egy nemzeti szűrőprogram, amely számos általános fizikális szűrővizsgálatot kötelezővé tenne.

Tudjuk meg hogy mennyi a HDL- (a „jó" típusú) és az LDL- (a „rossz" típusú) koleszterin aránya.
Tudjuk meg hogy mennyi a HDL- (a „jó” típusú) és az LDL- (a „rossz” típusú) koleszterin aránya.

Mindazonáltal az is fontos, hogy ne csupán az összkoleszterinszinttel legyünk tisztában, hanem azzal is, hogy ebből mennyi a HDL- (a „jó” típusú) és az LDL- (a „rossz” típusú) koleszterin aránya. Az alacsony HDL-szint épp olyan fontos kockázati tényező, mint a magas koleszterinszint, mivel a HDL-molekulák segítik a fölös koleszterin erekből való távozását. A cukor közvetlenül növeli az LDL-alakban előforduló koleszterin arányát,14 ami azt jelenti, hogy kevesebb lesz HDL-alakban, ami a szervezet számára azért rossz, mert ez több egészségtelen koleszterint jelent. Ha a HDL szintje alacsonyabb 1,04 mmol/l-nél, ez metabolikus szindrómát és magas diabéteszkockázatot jelez.

Általában a koleszterinszintnek 6 alatt, ideális esetben 5 alatt kell lennie, és legalább a harmadának HDL formájában. Tehát ha a koleszterinszint 6, de a HDL-szint 3 (az arányszám: 2, ami azt jelenti, hogy a koleszterin fele „jóindulatú”), ez jobb, mintha a koleszterinszint 5 lenne, a HDL-szint pedig 1.

Talán még ennél is fontosabb a vérben lévő zsírok, azaz a trigliceridek szintje.

Ennek nem szabad 3,9 mmol/l-nél magasabbnak lennie.

Egy amerikai tanulmány szerint a felnőttek mintegy harmadánál ennél magasabb, azoknál pedig, akik túlsúlyosak és nem végeznek testmozgást sokkal magasabb ez az arány.15 Magas zsírtartalmú ételek (mint amilyenek a vörös húsok), vagy sok tejtermék, sok cukor fogyasztása esetén, esetleg „magas glikémiás” étrenden (ami sok feldolgozott ételt jelent) élve megnő a trigliceridek mennyisége, különösen, ha mindehhez inzulinrezisztencia vagy túl sok alkoholfogyasztás párosul.

Bizonyos gyógyszerek, főleg a fogamzásgátló tabletták, a szteroidkészítmények (amelyek kortizonon alapulnak) és a vérnyomáscsökkentés céljából adott vízhajtók szintén növelhetik a trigliceridek mennyiségét.

A trigliceridek szintjét rendszerint orvosi rutinvizsgálatok során ellenőrzik. Ha kérünk a leleteinkből egy példányt, ezt az értéket is megtalálhatjuk rajta. De ha korábban már megmérettük a koleszterinszintünket, akkor jó eséllyel a triglicerideredményeinkkel is tisztában vagyunk.

A kettő egymásra hatása

A legeslegjobb előrejelzést állapotunkról a HDL és a trigliceridek aránya adja. Amikor megnő a trigliceridszintünk, az közvetlen válaszadás a megnövekedett zsír mennyiségére, amely vércukorszintünk megugrásából fakad. Ha még emlékszünk rá, ennek az az oka, hogy a máj zsírokká alakítja a vérben lévő fölös cukrot, amivel az inzulin nem tudott megbirkózni.

Ahogy egyre gyakoribbá válnak a vércukorgörbe kiugrásai, annál több lesz az LDL-koleszterinünk és kevesebb a HDL-koleszterinünk. A jó egészséghez az kell, hogy a HDL-koleszterin szintje magas, a triglicerideké pedig alacsony legyen.

A metabolikus szindrómához kapcsolódó egyéb egészségügyi problémák

Akárcsak a diabétesz és a szívbetegségek, a rák, a depreszszió, a memóriaromlás, a terméketlenség, az impotencia és a korai öregedés – mind köthetőek a metabolikus szindrómához. Ezek a bajok gyakoribbak diabéteszes embereknél, így a metabolikus szindróma leküzdésével ezeknek a problémáknak a kockázata is lecsökkenthető, sőt a már meglévőktől való megszabadulást is segíti. A kutatások megerősítették a következők kockázatát:

Rák. A Harvard School of Public Health, vagyis a Harvard Egyetem Népegészségügyi Intézetében dolgozó dr. Walter Willett szerint a rák miatti halálesetek férfiak esetében 14, nők esetében 20%-a társítható az elhízáshoz, míg mindkét nem esetében 30 %-a a dohányzáshoz. Aki a 18 éves kora óta eltelt évtizedek mindegyikében hízott, annál a rák kockázata durván megduplázódott.  Továbbá a menopauzán átesett nők, ha magas az inzulinszintjük, kétszer akkora kockázattal néznek szembe a mellrákot illetően.  Az alacsony glikémiás étrend lecsökkent mell-, bél-, petefészek és méhnyálkahártyarák-kockázattal jár együtt.

Jegyezzük meg: kevesebb édesség!

Az édességek rendszeres fogyasztása, beleértve a kekszet, a jégkrémet, a mézet és a csokoládét, szintén növelik a mellrák kockázatát. Egy több mint 5000 olasz nővel végzett felmérés eredményei rámutattak, hogy ez a hatás jelentős lehet: „Ha az adatok valóban helytállóak [ha a kis mintán elvégzett felmérés eredményeit ki lehet terjeszteni a teljes népességre], a gyakori édességfogyasztás miatti megnövekedett kockázat a mellrákos eseteknek akár 12%-áért is felelhet” – állítják a kutatók.

Depresszió. Amint azt egy Finnországban végzett tanulmány megerősíti, azok, akik még nem depressziósak, de kismértékű metabolikus szindrómájuk van, kétszer nagyobb valószínűséggel fognak 7 év múlva depresszióval küzdeni,26 továbbá a metabolikus szindrómában szenvedő gyerekek felnőve nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak.27

Memóriaromlás. Mind a metabolikus szindróma, mind az inzulinrezisztencia szoros kapcsolatban áll a memóriaromlással. Kutatások rávilágítottak, hogy minél súlyosabb az inzulinrezisztencia, annál nagyobb az Alzheimer-kór és a demencia kockázata, az idősebb nőknél pedig, ha metabolikus szindrómájuk van, négyéves időtávon csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki kognitív zavar.

Ami a férfiakat illeti, minél túlsúlyosabbak, annál jobban hanyatlik koruk előrehaladtával az emlékezőképességük. Az inzulinrezisztencia mind a szívbetegségek, mind az elbutulás kockázatát növeli.

Impotencia és terméketlenség. Mind a metabolikus szindróma, mind pedig a hasi súlyfelesleg csökkent termékenységhez vezet, ami a diabétesznek szintén egy olyan jellemzője, amely túlságosan is gyakori. A serdülők között aggasztó trend a PCOS terjedése, ami szoros kapcsolatban áll az inzulinrezisztenciával, és ugyanazokkal a gyógyszerekkel kezelik, mint a diabéteszt. A PCOS-ben szenvedő fiatal nőknek magasabb a koleszterin- és alacsonyabb a HDL-koleszterinszintjük, valamint rezisztensebbek az inzulinnal szemben, mint egészséges kortársaik.

A D-vitamin bevitele együtt jár a metabolikus szindróma kockázatának csökkenésével.

40 újabb kutatások pedig azt találták, hogy ennek hiánya hozzájárulhat a terméketlenséghez. Európában és az északi féltekén élő emberek szervezetéből sok esetben hiányzik ez a vitamin, amelyet főként a napból nyerünk, de a D-vitamin pótlásával a policisztás petefészek szindrómában szenvedőknél is javulás tapasztalható. Más alapvető tápanyagok, mint a cink, a C-vitamin és az esszenciális zsírok, szintén létfontosságúak a hímivarsejtek termelődéséhez és működéséhez.

Jegyezzük meg! Most már tudjuk, hogy a metabolikus szindróma, különösen az inzulinrezisztencia, számos egészségügyi problémának a kiváltója, nem csak a cukorbetegségé.

Azt is tudjuk már, mekkora kockázatokkal kell szembenéznünk és milyen teszteket kell elvégeztetnünk, ha még nem tettük meg. Lehetséges, hogy sokan máris észlelték magukon a gyakori egészségügyi problémák valamelyikét. Mégis, az egyszerű igazság az, hogy igen könnyű megfordítani ezt az egész folyamatot, felszámolni a károkat és visszanyerni az egészséget. Ennek mikéntjét” fogom kifejteni a következő fejezetben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.