Cukorbetegség

A diabétesz leküzdése

A metabolikus szindróma és a diabétesz leküzdése

A 2-es típusú diabétesz és a metabolikus szindróma együtt járnak, de szerencsére mindkettőt meg lehet előzni. Hogy lehetséges legyen egyáltalán helyreállítani az egészségünket, mindenki számára alapvető fontosságú, hogy kiküszöbölje a metabolikus szindrómához vezető problémákat, akár diagnosztizálták már nála a diabéteszt, akár csak sok pontot ért el a metabolikus szindróma tüneteit felsoroló kérdőíven – akár csupán meg akarja óvni egészségét a jövőben is.

Szerencsénk van! Megelőzhető!

A 2-es típusú diabéteszt és a metabolikus szindrómát lehet annyira mérsékelni, hogy a vércukorszint stabil maradjon, ne legyen jele a metabolikus szindrómának, és ne kelljen orvosságokon élnünk – még abban az esetben is, ha már előrehaladott a folyamat.

Nézzük meg egy norvég ápolónő, Hannemor esetét, amelyet a Norwegian Journal of Mediám című lapban közöltek.12 Hannemor egyike a dr. Fedőn Lindberg által kezelt számos páciensnek, akik elérték, hogy tökéletesen kézben tudják tartani a vércukorszintjüket minden további gyógyszerezés szükségessége nélkül.

Esettanulmány: Hannemor

Hannemor testsúlya a harmincas éveiben indult gyarapodásnak, 60 kg-ról 75 kg-ra hízott. A hivatalos táplálkozási tanácsokat követte, nem evett túl sokat, mégis évről évre többet szedett fel. 1992-ben, 61 éves korában 2-es típusú diabétesszel, magas vérnyomással és pajzsmirigy-alulműködéssel diagnosztizálták – ekkor 120 kg-ot nyomott. Vércukorszintje ingadozott, glikozilált hemoglobinja 8,9% volt.

Hannemort gyógyszerkoktéllal kezelték, végül naponta 150 egység inzulint kapott. Mindennek ellenére súlya tovább gyarapodott, ezért végül elhatározta, hogy megpróbálkozik valami mással.

Tanácsot kért a norvég dr. Fedőn Lindberg diabéteszszakértőtől, aki szigorú, alacsony glikémiás terhelésű diétát és testmozgást írt elő, valamint táplálékkiegészítők szedését. Hogy rövidre zárjuk a hosszú történetet: ma már nincs szüksége inzulinra, gyógyszereket sem szed, vérnyomása és glikozilált hemoglobinja normális (utóbbi jelenleg az ideális 5,4 szá-zalékos értéken van), súlya 80 kg alatt stabilizálódott. Teljes koleszterin/HDL-aránya 5,4-ről az egészséges 1,7-re esett vissza.

Valóban leküzdhető a diabétesz?

Bizonyára sokan hallják azt orvosuktól, hogy a 2-es típusú diabéteszt nem lehet gyógyítani – szinten lehet tartani megfelelő étrenddel, életvitellel és gyógyszerekkel, de leküzdeni nem lehet. Az igazság ezzel szemben az, hogy ha Hannemor ma elmenne kivizsgálásra, nem találnák cukor-betegnek. Jusson eszünkbe Kyra is, akivel a bevezetőben ismerkedtünk meg. 6 hét alatt a vércukorszintje kiegyensúlyozott lett, a gyógyszerek szedését is abbahagyhatta.

Miért vannak hát ekkora véleménykülönbségek?

A válasz erre az, hogy bár a legtöbb, az étrend és életmód megváltoztatásának hatásait elemző tanulmány a megfelelő irányba tesz lépéseket, ezek nem mennek elég messzire az inzulinrezisztencia megszüntetésére vonatkozó aranyszabályok alkalmazásában, amelyeknek a szigorú alacsony glikémiás diéta a sarokköve, nem pedig az étrend zsírszegénysége.

Példa erre egy olyan vizsgálat, amelyben véletlenszerűen sorolták be a résztvevőket: felét a kontrollcsoportba, felét a diétás tanácsokkal ellátott csoportba. 6 évvel később a kontrollcsoport tagjainak 67,7%-a küzdött diabétesszel, míg a tanácsokat követő csoportnál ez csak 43,8% volt. Ez 33%-os csökkenést jelent.

Egy másik vizsgálat során a táplálkozási tanácsokat 12 hónapig követve jelentősen csökkent számos, diabétesszel kapcsolatos tünet, mint az inzulinrezisztencia, a magas vércukorszint, a trigliceridek és a koleszterin magas szintje.

Egy másik, gyógyszereket szedő cukorbetegeket követő vizsgálatban pedig a diétát folytató csoport tagjainak glikozilált hemoglobinszintje az átlagos 8,9-ről 8,4%-ra esett vissza. Némi súlyt is leadtak, a szükséges orvosságok mennyisége pedig 13%-kal csökkent. Ezek előremutató fejlemények, de mindez igazából csak a kezdet, mivel ebben a kísérletben az egyetlen jelentős változás a diétás csoportban a telített zsírok bevitelének csökkentése volt.

Meg lehet-e előzni?

Ami a megelőzést illeti, két nagyívű vizsgálat (Finnországban a Diabetes Prevention Study, vagyis a Diabéteszt Megelőző Vizsgálat, az Egyesült Államokban pedig a Diabets Prevention Program, a Diabéteszt Megelőző Program47) mutatott rá, hogy az intenzív életviteli változtatás 58%-kai csökkentheti a diszglikémia diabétesszé való fejlődését, azonban még ez sem megy elég messzire.

Továbbá észben kell tartanunk, hogy ezekben a vizsgálatokban bizonyára nem mindenki fogadta meg vagy követte száz százalékig a tanácsokat — ha így tettek volna, az sokkal jobb eredményeket hozott volna. Épp ezért fontos, hogy a megfelelő dolgot célozzuk meg, mert pusztán a kalóriák drasztikus csökkentése, és kevesebb zsír meg cukor fogyasztása nem fogja meghozni a kívánt eredményt.

Tehát mi az, ami valóban visszafordítja a diabéteszt kiváltó inzulinrezisztencia és metabolikus szindróma folyamatát? A tíz aranyszabály!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.