Egészségügyi kérdezz-felelek

Növekvő koleszterinszint

A legutóbbi laboreredményen magas lett a koleszterinszintem. Eddig vagy semmit sem, vagy péksüteményeket reggeliztem.

Hogyan változtassak ezen?

A reggeli nemcsak a napindító energia bevitele szempontjából lényeges, hanem azért is, mert az étel elfogyasztásakor az epehólyag kiürül, ezáltal nagy mennyiségű koleszterin választódik ki. Mindenképpen egyen valamit, és egészséges alapanyagokból állítsa össze a reggelijét. Ha például péksüteményt választ, teljes kiőrlésű gabonából legyen, és ne tartalmazzon transz- és telített zsírsavakat vagy adalékanyagokat.

Fogyasszon zöldségeket és gyümölcsöket (salátát, frissen facsart leveket, aszalt gyümölcsöket), tejtermékekből válassza a soványabb változatokat, esetleg próbáljon ki gabonaitalokat (rizstejet, zabtejet, árpaitalt).

Egyek tojást vagy ne?

A tojás valóban egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyekről sok ellentmondás kering. A legtöbben nyugodtan fogyaszthatják, legalábbis mértékkel. Ami a koleszterint illeti, valóban sok van benne, ám viszonylag kevés telített zsírsavat tartalmaz (mely köztudottan emeli a koleszterinszintet). Mellette szól továbbá, hogy kiváló fehérjeforrás.

A Harvardon végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy napi legfeljebb egy tojás elfogyasztása még nem növeli az infarktus és a stroke veszélyét. Ugyanezen megfigyelések során ugyanakkor azoknál a cukorbetegeknél, akik mindennap ettek tojást, szívproblémák jelentkeztek. A kutatók még vizsgálják az összefüggést; a cukorbetegek mindenesetre addig is jobb, ha heti három tojássárgájával beérik (a koleszterin a sárgájában van.)

Csökkenteni kell a koleszterinszintemet. Ehetek ettől még húst?

Igen. Nem kell lemondani a sült húsról vagy a hamburgerről attól, hogy a koleszterinértékek magasabbra kúsztak. A Chicagói Klinikai Kutatóközpont (Chicago Center for Clinical Research) tanulmánya szerint a sovány húsfélék teljes joggal kaphatnak helyet a koleszterinszint csökkentő étrendben.

A tudósok megkérték a résztvevők egyik csoportját (melyben mindkét nem képviseltette magát), hogy 6 hónapon át olyan étrendet kövessenek, amely viszonylag sok zsírszegény marhát, sertést, borjút és bárányt tartalmaz. A fél év elteltével koleszterinszintjük néhány százalékpontot esett, nagyjából ugyanannyit, mint egy másik csoporté, amelynek tagjai főként csirkét és halat fogyasztottak.

A legsoványabb marhahúsfélék a fartő, a hátszín, a szűzpecsenye és a bélszín. A kövér részeket vágja le főzés előtt.

Van olyan étel, amely növeli a HDL-szintet?

Egyelőre mindössze az alkoholról tudjuk biztosan, hogy emeli a szívvédő HDL-koleszterin szintjét. A kutatások eredményei szerint nőknél napi egy, férfiaknál legfeljebb napi két pohár ital nagyjából 0,27 mmol/l értékkel emelte a vér HDL-szintjét. (Ennél több alkohol elfogyasztása azonban már káros a szív számára is.) A halakat vagy a vörös áfonya lét szintén hasznosnak találták egyes vizsgálatok, mások azonban nem.

Ha eddig tartózkodott az alkoholtól, ezért ne kezdje el fogyasztani; a rendszeres testmozgásnak ugyanilyen jó hatása van. Megfigyelték, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente háromszori edzést iktattak az életmódjukba, a HDL szintje 0,4 mmol/l-rel nőtt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.