Cukorbetegség tanácsok

Úti gyógyszerkészlet, hogy sose érje meglepetés nyaralása alatt sem!

Nagyon nem jó ötlet otthon hagyni a cukorbetegsége miatt szükséges gyógyszerek és egyéb dolgok egy részét csak azért, hogy könnyebb legyen a csomagja. Útközben is szükség lehet mindarra, amit otthon használ.

Csomagoljon legalább három nappal hosszabb időre elegendő gyógyszert!

Így akkor sem kell aggódni, ha valami miatt az utazás a tervezettnél hosszabb lesz, például elromlik az autó, törlik a járatát, vagy annyira jól érzi ma¬gát, hogy egy-két nappal tovább marad. (Amennyiben a táskájában kevés a hely, inkább egy kevésbé fontos ruhadarabot hagyjon otthon, ne az inzulint.) Ha hosszú útra készül, és nagyobb mennyiségű gyógyszert kell magával vinnie, kérdezze meg orvosát, nem tudna-e a szokásos havi adagnál többet felírni, és hogy a biztosító ezt lehetővé teszi-e. Ha nem, meg kell találnia a megfelelő megoldást.

Vigyen magával tartalék elemeket!

Indulás előtt tegyen új elemet a vércukormérőbe és az inzulinpumpába. Számolja ki, hány elemre lehet még szükség az utazás alatt, és vigyen magával legalább kétszer annyit. Tegye őket lezárható műanyag zacskóba, azt pedig csomagolja a borotvakészlete vagy a kozmetikai szerei mellé, ahol mindig kéznél lesznek.

Biztosítsa be magát hipoglikémia ellen! Ha a hirtelen vércukorszintesések gyors kezelésére glukagon injekciót használ, akkor azt utazáskor is vigye magával. Mindig legyen valaki önnel, aki tudja, hogyan kell beadni.

Tudnivalók az útitársaknak

A cukorbetegség kezelése otthonától távol kétszemélyes feladat lehet. Íme néhány fontos dolog, amelynek ismeretében útitársa szükség esetén segíthet.

  • Mutassa meg, hol tartja a cukorbetegség elleni gyógyszereit! Így szükség esetén segíthet emlékezni, hol is vannak, vagy elő is veheti őket, ha ön már képtelen lenne értük menni.
  • Tanítsa meg a hipoglikémia tüneteinek felismerésére, amelyek szinte minden előzetes jel nélkül felléphetnek, ha túl sokat mozgott, túl keveset evett, illetve ha túl sok inzulint adott be magának vagy túl sok gyógyszert szedett. E tünetek közül a leggyakoribb a zavartság, a szédülés, a verejtékezés és a remegés. Kérje meg útitársát, hogy ilyenkor gyorsan hozzon egy cukros üdítőt, savanyú cukrot vagy egy üveg gyümölcslevet, amelyek segítenek a vércukorszint gyors helyreállításában.
  • Adjon engedélyt, hogy társa: tengerparti sétát ajánljon a nyugágyban való szunyókálás helyett, megegye a desszert felét vagy szóljon, hogy mielőbb mérje meg a vérnyomását.

Inzulinhasználat hosszabb repülőutakon

Nézze meg egy térképen, hogy hány időzónán fog áthaladni, mire úti céljához ér. Ha nyugat felé repül, az időeltolódás miatt a napja hosszabb lesz, ezért feltehetően több inzulininjekciót kell beadnia magának. Kelet felé haladva viszont rövidebb lesz a nap, így kevesebb injekció is elég lehet. Ha a számításokkal nem boldogul, és nem biztos abban, hogyan módosítsa injekciózási rendjét a repülőút során, utazás előtt kérje ki orvosa tanácsát.

Gyógyszereit és eszközeit eredeti csomagolásban vigye magával. Legyen önnél a gyártó eredeti címkéje az inzulinhoz, a fecskendőkhöz, a tűkhöz, a mérőberendezéshez, az inzulinpumpához és a pumpa segédanyagaihoz. Elképzelhető, hogy nehézségekbe ütközik a repülőtéri biztonsági ellenőrzésnél, ha az inzulinosfiolák nincsenek megfelelően felcímkézve, illetve nincs meg az eszközök eredeti doboza. Ha az eredeti csomagolás túl sok helyet foglalna el, vegye ki a gyógyszereket és az eszközöket a dobozukból, és így csomagolja el őket, a dobozokat pedig kilapítva és összehajtva tegye be a csomagjába, így ha a biztonsági ellenőrzéskor a készletek eredete felől érdeklődnének, meg tudja mutatni a dobozokat.

Szóljon, még mielőtt átvizsgálnák!

Szóljon a repülőtér biztonsági kapujánál álló alkalmazottaknak, hogy cukorbetegsége kezeléséhez szükséges holmik vannak önnél, s a beszállókártyával együtt a gyógyszerekre és injekcióstűkre vonatkozó információkat is tartsa kéznél, így gond nélkül átjuthat az ellenőrzésen. Ha testére erősített inzulinpumpát használ, átvizsgáláskor ajánlja fel a biztonsági őröknek, hogy megmutatja.

Védje magát (és másokat) a szúrásoktól, sérülésektől!

Tegyen egy nagyjából 1 liter térfogatú, utazáshoz tervezett tűtartót a kézipoggyászába vagy az autó kesztyűtartójába, és hazaérkezésig ebben gyűjtse az elhasznált tűket. Otthon azután biztonságos módon meg tud szabadulni az egész csomagtól. A drogériákban is kaphatók olyan dobozok, amelyek anyaga átszúrhatatlan, a tetejük pedig szorosan záródik.

Óvja az inzulint a szélsőséges hőmérséklettől!

Szélsőségesen hideg vagy meleg időben megváltozhat az inzulin hatása. Ha például egy kánikulai napon gyalogol vagy kerékpározik, az inzulint hűtőtasakban vigye magával, amelyben néhány órán át hűvös marad. Az autóban ne a műszerfal közelébe vagy a kesztyűtartóba tegye a gyógyszert. Ha pedig hideg időben kirándul vagy síel, az inzulint egy, a testéhez közel lévő zsebbe tegye.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.