Cukorbetegség

Ön is cukorbeteg? Menjen el masszázsra!

Nem is gondolná, hogy egy olyan fényűzően kellemes élmény, mint a masszázs, a cukorbetegség kezelésében is segíthet. Pedig így van. Masszázs hatására a vércukorszint állítólag 1,1-3,9 mmol/l-rel vagy még többel is csökkenhet. A masszázs segít ellazulni, és csökkenti a stresszhormonok szintjét, ami viszont a vér cukortartalmának a csökkenéséhez vezet; ráadá­sul serkenti a vérkeringést is. Röviden tehát a masszázs nem­csak kényeztet, hanem egészséges is.

Képzett masszőr

No persze az a legjobb masszázs, amit képzett masszőr vé­gez. Relaxációs célokra a svéd masszázst szokták alkalmazni. Mivel a kezelés alatt csökkenhet a vércukorszint, közölje előre a masszőrrel, hogy cukorbeteg, és legyen kéznél kevés enniva­ló. Ha inzulint használ, tisztában kell lennie azzal is, hogy a masszázs fokozhatja a szervezet inzulinfelvételét az injekció helyén, és ezzel gyors vércukorszintesést okozhat.

Családtag vagy barát masszírozása

Amennyiben nem engedheti meg magának, hogy szakember­rel masszíroztasson, vagy sajnálja rá a pénzt, kérje meg egy családtagját vagy barátját, hogy masszírozza meg híg, illat­anyagmentes masszázsolajjal vagy testápolóval. Bizonyos testrészeit saját maga is megmasszírozhatja.

Kutatási eredmények! Az Új-mexikói Állami Egyetem vizsgálatában csökkent a 2-es típusú cukor­betegségben szenvedő alanyok vércukorszintje azután, hogy hetente hatszor stresszcsökkentő céllal megmasszírozták az ujjaikat, a karjukat és a fejüket.

Az alábbi masszázsmódszere­ket ön is könnyen alkalmazhatja:

  • Bal keze ujjait csavarja a jobb mutatóujja köré, és húzza be­hajlított ujjait a masszírozott ujj tövétől a hegye felé. Kétszer ismételje az összes ujjával, majd végezze el a másik kezén is.
  • Helyezze a bal hüvelykujját a jobb alkarjára a csuklója fölött. Húzza végig az alkarján, egészen a könyökéig. Fordítsa meg az alkarját, és a felső oldalát is masszírozza meg ugyanígy, majd végezze el ugyanezt a bal karján is.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.