D-vitamin

A D-vitamin hiány egyéb okai

Egyeseknél genetikai problémák vagy a vese, illetve a máj működé­sének zavara akadályozza meg a D-vitamin aktív, az egészség szem­pontjából kedvező hatású formájának előállítását. Mint nyilván emlékszik rá, e szervek kulcsfontosságú szerepet játszanak az aktivált D-vitamin előállításának folyamatában. Az alábbiakban néhány további olyan okot ismertetünk, amiért egyeseknél D-vitamin-hiány ala­kulhat ki, és emiatt a szokásos protokollnál agresszívabb D-vitamin­kezelést igényelhetnek.

Zsírfelszívási zavar szindrómák

Akiknek a szervezete valamilyen okból nem megfelelően szívja fel az étrendből a zsírokat, azoknak na­pozással vagy szoláriumozással (vagy a D-vitamin termelését segítő Sperti-lámpa használatával) kell hozzájutniuk a hiányzó D-vitamin­mennyiséghez. Zsírfelszívási zavart okozhat például a hasnyálmirigy­ enzimhiány, a Crohn-betegség, a cisztás fibrózis, a coeliakia, a máj-betegség, a gyomor részleges vagy teljes műtéti eltávolítása, és a vé­konybél betegsége.

A Crohn-betegség miatt elvégzett többszöri műtét például jelentősen lerövidítheti a beleket; volt egy páciensem, akinek egy műtét után alig több mint félméternyi darab maradt meg a vé­konybeléből, és emiatt rendszeresen szoláriumba kellett járnia, hogy fenn tudja tartani megfelelő D-vitamin-szintjét. A zsír-felszívási zavar tünetei a hasmenés, valamint a zsíros, igen kellemetlen szagú széklet. A cisztás fibrózisban szenvedőknél is gyakran fordulnak elő D-vita­min-felszívási nehézségek, de a munkatársaimmal kimutattuk, hogy a Sperti-lámpa segítségével hatékonyan növelhető vérük 25-D-vita-min-szintje.

Crohn-betegség

A Crohn-betegségben szenvedőknél – különösen akkor, ha a betegség a vékonybél proximális, azaz közvetlenül a gyo­mor utáni szakaszát érinti – gyakoriak a D-vitamin-felszívási nehéz­ségek. F. pácienseknél háromféle megközelítést alkalmazok a D-vita­min-hiány kezelésére, illetve megelőzésére. Az első keretében legalább 8 héten át heti egy vagy két alkalommal 50 000 NE D9-vitamint adok, hogy lássam, segít-e orvosolni a D-vitamin hiányt. Itt is azt a trükköt javasoljuk, hogy a páciens vágja ketté a kapszulát, tegye tejbe, narancs­lébe vagy más italba, majd igya meg (a kapszulát azonban ne nyelje le).

Jegyezzük meg! Ha a páciensnek csak 60 centiméternyi vékonybele maradt, heti három szoláriumkezelés (a barnuláshoz javasolt időtartam felének megfelelő ideig) igen kedvező ha­táséi volt. Három hónap elteltével a páciens D-vitamin-hiánnyal összefüggő csont- és izomfájdalmai megszűntek, és az életminősége jelentősen javult. A normális 25-D-vitamin-szintet ez után már heti egy-két szoláriumkezeléssel fenn tudtuk tartani.

Veseelégtelenség

A súlyos vesebetegség gátolhatja a 25-D-vita­min aktivált D-vitaminná történő átalakítását. Ám akinek nem műkö­dik megfelelően a veséje, annak is szüksége van elegendő mennyiségű D-vitaminra, hogy élvezhesse az általa kínált egyéb kedvező hatá­sokat, és segítse a mellékpajzsmirigyben az aktivált D-vitamin helyi előállítását, ami azután hozzájárul a parathormon-termelés vissza­fogásához (e hormon szintje ugyanis gyakran megemelkedik a 4. és 5. stádiuméi vesebetegekben).

D-vitamin-függő angolkór (D-vitamin dependens rachitis; 1-es, 2-es és 3-as típus).

Az l-es típusú angolkór a 25-D-vitamin aktív D-vita­minná történő átalakulását gátolja, a betegség 2-es típusa pedig meg­nehezíti a szervezet számára az aktív forma felismerését. A 3-as típusú angolkórnál túl nagy mennyiség termelődik egy olyan fehérjéből, amely azután gátolja a D-vitamin működését. Az ilyen páciensek mindegyi­kének D-vitamint kell szednie, de jót tehet nekik az 1,25-D-vitamin (kalcitriol) is – ez főleg az l-es típusú betegség esetében igaz.

Görcsrohamos rendellenességek (epilepszia)

Amint nem sokkal ezelőtt már elmagyaráztam, a görcsoldó gyógyszerekkel, például a fenobarbitállal végzett tartós kezelés fokozhatja a 25-D-vitamin lebomlását.

Coeliakia

A becslések szerint a lakosság mintegy 10%-ának van „néma” coeliakiája. Közülük sokan csak akkor szereznek tudomást e betegségükről, amikor kiderül, hogy D-vitamin-hiányosak, de a ke­zelésre (főként a táplálékkiegészítőkkel végzett kezelésre) nem reagál­nak.

A coeliakiás pácienseknek gyakran vannak problémáik a zsírban oldódó vitaminok, köztük a D-vitamin felszívásával, és…….hacsak nem részesülnek az egészséges D-vitamin-szint fenntartásához elegendő UV-B-sugárzásban – D-vitamin-hiányossá válhatnak, még akkor is, ha D-vitaminos táplálékkiegészítőket szednek. A D-vitamin-hiány igen gyakori a coeliakiában szenvedők körében.

Jelentősen javul a közérzete azon coeliakiás pácienseknek, akiket megfelelő, gluténmentes étrenddel kezelnek, és D-vitamin­hiányukat is orvosolni próbálják, ráadásul a csontjaikban tapasztalt fájdalmaik és kellemetlen érzéseik is enyhülnek.

Táplálkozási rendellenességek

Az anorexiában vagy bulimiában szenvedők csontsűrűsége általában kicsi, csonthiányos tüneteket mu­tathatnak (ez az állapot a súlyosabb csontritkulás „előhírnöke”), és a D-vitamin-szintjük is alacsony lehet. Ilyen esetekben azt tanácsolom, hogy kéthetente egyszer kapjanak orvosuktól 50 000 NE D,-vitamint, amivel fenntartható vérük megfelelő D-vitamin-szintje. A 25-D-vita­min szintjének ellenőrzése is elengedhetetlen, mivel ügyelni kell rá, hogy az milliliterenként 30 ng felett maradjon. Talán mondani sem kell, hogy a táplálkozási rendellenességet is orvosolni kell.

Májelégtelenség

Vigyázat! A májelégtelenségben lecsökken a 25-D-vitamin termelése, különösen akkor, ha a májnak több mint 80%-a már tönkre­ment.

A májbetegség következtében sok esetben a belek is nehezeb­ben szívják fel a bélből a zsírokat és a D-vitamint, ami agresszívabb D-vitamin-kezelést indokol. Az enyhe és közepesen súlyos májelégte­lenségben szenvedőknél a rendellenességgel együtt járó zsírfelszívó­dási zavar a D-vitamin-hiány egyik fő oka.

Cisztás fibrózis

A szintén zsírfelszívódási zavarokat és D-vitamin­hiányt okozó cisztás fibrózis esetén agresszív D2-vitamin-kezelés és/ vagy UV-B-besugárzás szükséges (például Sperti-lámpával). A pácien­sek D-vitamin-ellátottságának javítása több tanulmány szerint is igen kedvező hatású.

Aki a fenti rendellenességek valamelyikével küszködik, beszélje meg a D-vitamin-ellátás kérdését orvosával, és hiány esetén tegye meg a megfelelő lépéseket annak korrigálására – ez rendszerint orvosi el­lenőrzés mellett végzett nagy dózisú D-vitamin-kezelést jelent.

Egyéb okok

Akinek mellékpajzsmirigy-túlműködése van, és magas a kalciumszintje is, annak gyakran javasolják, hogy ne szedjen D-vita­mint, mivel az súlyosbíthatja a hiperkalcémiát. Ez azonban nem igaz. Két tanulmány is kimutatta, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetése nem növeli a vér kalciumszintjét, hanem ellenkezőleg, segít a kalcium és a parathormon szintjének a csökkentésében. Emiatt tehát fontos, hogy e pácienseknél is megszüntessék a D-vitamin-hiányt.

Jegyezzük meg! A D-vitamin hiányának egyéb, a vitaminnal szembeni túlérzé­kenységgel összefüggő okai közé tartoznak a granulóma jellegű be­tegségek, mint a szarkoidózis, a tuberkulózis és a gombás fertőzések.

E pácienseknél nagyobb a D-vitamin-hiány kialakulásának kockáza­ta, mivel immunrendszerük aktiválja a D-vitamint. D-vitamin-hiá­nyukat orvosolni kell, viszont sokkal kevesebb D-vitamint kaphatnak, mint az egyébként egészséges, csak D-vitamin-hiány miatt kezelt pá­ciensek; ellenkező esetben nagyon megnőhet vérük és vizeletük kal­ciumszintje. Az ilyen pácienseket rendszerint éppen csak annyi D-vi­taminnal kezelem, amivel vérük 25-D-vitamin-szintje milliliterenként 20 és 30 μg között tartható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.