Élj egészségesen

A finomított cukor negatív hatásai 2. rész

A finomított cukor a koleszterin- és zsírsavanyagcserét is befolyásolja Ezzel együtt az immunrendszer is legyengül.

Amikor a vércukorszint egészségtelenül megemelkedik, a glukózmolekulák versenyre kelnek a C-vitaminnal, hogy melyikük tud belépni a sejtekbe. Ez annak tudható be, hogy hasonló a kémiai szerkezetük. Egy idő után a glukóz lesz a nyertes.

Ha megfosztjuk szervezetünket a C-vitamintól legyengül az immunrendszerünk és megbetegszünk.
Ha megfosztjuk szervezetünket a C-vitamintól legyengül az immunrendszerünk és megbetegszünk.

Mivel a C-vitamin gondoskodik a fehérvérsejtek egészséges működéséről, amennyiben megfosztjuk a szervezetet ettől az életfontos vitamintól, az immunrendszert is legyengítjük, és sokkal hamarább megbetegszünk.

A C-vitamin a zsíranyagcserét is támogatja, továbbá védi a szöveteket a szabadgyökök támadásától. Bizonyos aminosavakat neurotranszmitterekké alakít át, s ezáltal az idegrendszert is erősíti. Gyorsítja emellett a sebgyógyulást, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású, és szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában.

Aki túl sok süteménnyel vagy tortával tömi magát, aztán az egészet egy-egy doboz kólával öblíti le, betegségeket telepít a szervezetébe, akármiféle betegséget. Hanem, ugye, minél több cukor fogy, annál elégedettebb lesz a cukor lobbi. Az első világháborúban különben is „bebizonyosodott”, hogy a cukor azonnali energiaforrás lehet. Visszatértünk hát a fejezetet nyitó hamis mítoszhoz.

A finomított cukor perceken belül energiát ad. Vessük ezt össze a glukóz fokozatos felszabadulásával az emésztés viszonylag lassú folyamatában, az összetett cukrok és keményítők lebontása esetében, amelyek a zöldségfélékben és a teljes értékű gabonában találhatók.

A kukoricakeményítő nem egészséges!Nem természetes fruktóztartalommal rendelkezik.
A kukoricakeményítő nem egészséges!Nem természetes fruktóztartalommal rendelkezik.

Mi a magas fruktóztartalmú kukoricakeményítő?

Kezdjük talán az alapokkal. A fruktóz természetes cukor, amely bőségesen jelen van a gyümölcsökben. Ettől olyan édesek. Csakhogy ezzel együtt növényi rostokat is tartalmaznak (más természetes tápanyagok mellett), minek következtében ez a természetes édesítőszer csak fokozatosan, módjával kerül a véráramba.

Ezzel szemben a magas fruktóztartalmú kukoricakeményítőben lévő fruktóz egyáltalán nem természetes állapotában van jelen. Valójában alig van köze a gyümölcscukorhoz mint olyanhoz. Szintetikusan előállított molekula. Úgy készül, hogy különböző enzimek „fruktóznak” nevezett valamivé alakítják át a kukoricaszirupban és a kukoricakeményítőben található glukózt.

Az így keletkezett szirup 90%-ban fruktóz, ám amikor tovább kezelik nyers (kizárólag glukóztartalmú) sziruppal, a fruktóz tartalom 42-55%-ra csökken. A többi glukóz.

Hasonló az összetétele az kristálycukornak, amely részben glukózból, részben fruktózból áll. A különbség az, hogy a magas fruktóz tartalmú kukoricakeményítő csaknem valamennyi szénsavas üdítőben és gyümölcslében jelen van (hacsak nem a még veszedelmesebb aszpartámmal ízesítik), továbbá, hogy még nagyobb függőséget okoz a finomított fehér cukornál.

Ráadásul, mivel a magas fruktóztartalmú kukoricakeményítő nagy mennyiségben van jelen az üdítőkben, ezek fogyasztásával, mondhatni, magunkba öntjük a kalóriákat, egy teáskanálnyi jut belőlük mindegyik italba. Mindez sokkal ártalmasabb, mintha lassabban, az étellel kerülnének a tápcsatornába, a természet rendelése szerint.

Miért olyan kellemetlen bajkeverő a magas fruktóz tartalmú kukoricakeményítő?

A legfőbb gond az vele, hogy sokkal gyorsabban zsírokra és trigliceridekre bomlik, mint a finomított cukor. Növeli a bajt, hogy a legtöbb fruktózt folyékony állapotban, üdítőkkel vagy gyümölcslevekkel döntjük magunkba, ami megsokszorozza az anyagcserére gyakorolt ártalmas hatásukat.

A finomított cukorral ellentétben a magas fruktóztartalmú kukoricakeményítő nem csökkenti az étvágyat, mivel ellenállóvá teszi a szervezetet a leptin-nel, e jóllakottságot és étvágyat szabályozó hormonnal szemben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.