Egészségmegőrzés

Mindennap eszem húst – Ez most káros?

A kár

Az újabb kutatások egyre több összefüggést találnak a vörös húsok rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztása és különféle rákbetegségek – elsősorban a mell-, a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és a prosztatarák –, továbbá a reumás ízületi gyulladás, valamint a szívbetegség kialakulása között, diabétesz esetén különösen.

Gyakoribb a rákbetegség

A húsfogyasztók körében a vegetáriánusokhoz képest 40 százalékkal gyakoribb a rákbetegségek előfordulása – talán azért, mert a húsokból hiányoznak azok a rostok, antioxidánsok és tápanyagok, melyek a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben megtalálhatók. Van azonban két konkrétabb magyarázat is. Egyrészt a vörös húsok zsírtartalma olyan hormonok termelődését serkenti, melyek előidézhetik az emlő- és prosztatarák bizonyos típusait. Másrészt, amikor a húst sütjük, magas hőfokon heterociklusos aminők (HCA) és sokgyűrűs aromás szénhidrogének (PAH) keletkeznek, melyek potenciálisan karcinogén hatásúak.

Az adagok nagysága is fontos. Egy „szép darab” hús rendszerint 3-6-szor akkora, mint az egészséges porció, s ha zsíros, és rendszeresen ilyet fogyasztunk, megnő a kalóriabevitel, tehát a derékbőség is.

Húsra márpedig szükségünk van

A húsok ugyanakkor olyan esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyeket növényi táplálékkal nem tudunk a szervezetbe juttatni. Magas a B12-tartalmuk, jelentős niacin, Br, B2- és B6-vitaminforrások, kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak vasat, cinket, mangánt és rezet. A hús tehát szükséges, de csak mértékkel fogyasszuk!

Jóvátehető? Többnyire.

A HCA és a PAH okozta sejtkárosodás nem visszafordítható, viszont ha a sertéshús, a burgonya és a finomított gabonaneműek helyett áttérünk a hal és a szárnyasok fogyasztására, a szívbetegség kockázata közel negyedével csökkenthető.

A mértékletesség további előnyei

Többféle étel megismerésére nyílik mód, elkerülhető számos daganatos betegség.

A gyógyulás útja

Egészségesebb húsokat

Válasszuk az alacsony zsírtartalmú húsokat hetente 2-3 alkalommal, 12-15 dkg-ot adagonként. Helyezzük a hangsúlyt a fehér húsokra (csirke, pulyka); ezek kevésbé kártékonyak, mint a vörös húsok (sertés, marha).

Veszélyes húsáruk

Kerüljük a hidegkonyhai húskészítményeket, elsősorban a szalámi- és kolbászféléket, felvágottakat. Tele vannak nitrites pácsóval, tartósítószerekkel, zsírral és egyéb vegyületekkel, melyek bizonyítottan növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Hús helyett hal

A hal rendkívül egészséges fehérjeforrás, és ómega-3 zsírsavakban is gazdag. Bár hazánkban csak ritkán kerül az asztalra, hetente legalább kétszer kellene fogyasztanunk.

Ételekbe főzve

A vörös húst inkább tegyük levesbe, salátába, raguba, pörköltbe, pirított tészta- vagy zöldségételbe – ne magában együk.

Grillezés okosan

A két veszélyes vegyület, a HCA és a PAH kivédése érdekében roston sütéshez használjunk sovány vagy zsírtalanított húsokat. A pádé is legyen zsírszegény, különben a lecsöpögő zsír lángra kap, és elszenesíti a húst.

Egy kis egészséges luxus

Aki nem tud lemondani a vörös húsokról, egyen inkább őzet, szarvast, vaddisznót, fácánt, melyek kevesebb telített zsírt, viszont több vasat és jótékony hatású ómega-3 zsírsavat tartalmaznak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.