Fittség

Melatonin az öregedést lassító hormon

Szervezetünkben több mint húsz különböző hormon serkenti a létfontosságú, és közérzetünk szempontjából fontos életfunkciókat. Kétségbevonhatatlan, hogy a hormonok hiánya jelentős mértékben sietteti az öregedést, a hormonpótlás viszont akár a már megjelent öregedési tüneteket is képes visszafordítani. Egy adott életkorban még a legideálisabb életvezetés sem képes a szükséges szinten tartani a hormonháztartást.

Alacsony a hormonszintünk? Miért?

Az alacsonyabb hormonszint jeladás a sejtek számára, hogy a szervezet el-öregedett, s erre a sejtek is öregedéssel válaszolnak. Nem a hormonszintünk csökken az öregedéstől, hanem mi öregszünk attól, hogy alacsonyabb lesz a hormonszintünk.

Valójában arról van szó, hogy támogatnunk kell azokat a hormonokat, amelyek fiatalon tartanak, azokat a tényezőket pedig, amelyek siettetik az öregedést, el kell kerülni, vagy hatásukat csökkenteni kell. Ez elsősorban az agyban található irányító központ segítségével érhető el. Hormonszintünk természetes módon történő optimalizálása azzal kezdődik, hogy mindenekelőtt mellőzzük a helytelen dolgokat.

A fiatalon tartó hormonokat jelentős mértékben befolyásolhatjuk táplálkozásunk segítségével. Igen nagy mennyiségű fitohormonokat tartalmaznak a szójakészítmények, a szójatej, a szójajoghurt és a tofu, de a lenmag és a tökmag is.

Valójában kijelenthetjük, hogy a természetes és friss táplálékokban megtalálható minden, amire egészségünk és fiatalságunk megőrzése érdekében szükségünk van, bár nem mindig a megfelelő mennyiségben. Ezért elengedhetetlen, hogy bizonyos hiányokat élelmiszereink tudatos megválasztásával és táplálékkiegészítők szedésével pótoljunk.

Hogyan állítsuk be mi magunk hormonszintünket?

Állítsuk hát elő mi magunk a bennünket fiatalon tartó hormonokat. Ehhez elegendő mozgásra, megfelelő ki-kapcsolódásra és jó alvásra van szükségünk. Aludjuk magunkat szépre és fiatalra. Ehhez éjszakára teljes sötétségre és hűvös szobára van szükség. De jelentős mennyiségű zöld tea és béta-karotin segítségével is elérhetjük a szervezet melatonin termelésének növelését.

Fitoösztrogén anyagokat találhatunk szójatermékekben, zsályában és máriatövisben, valamint a gelée royale-ban (méhpempőben). Valamennyinek azonos védőhatása van, káros mellékhatások nélkül.

A tesztoszteronszint ugyancsak növelhető természetes módon. Évezredek óta hatékony patikaszere ennek a ginszeng. De a cink – amely megtalálható pl. a búzamagban – ugyancsak képes arra, hogy természetes módon növelje a tesztoszteronszintet. Igen eredményes és alapvető fontosságú a testi egészség szempontjából a testsúly csökkentése, valamint a rendszeres testmozgás, de csak oly mértékben, hogy soha ne fogyjon el a levegőnk.

Mondjunk le káros szenvedélyeinkről!

Természetesen mellőzzük a dohányzást és a tömény szesz fogyasztását, mert ezek a méreganyagok minden törekvésünket keresztülhúzzák. A dohányzásról való leszokást segítheti egy gyógynövény, a tribulus terrestris.Dohányzás

De a legfontosabb, hogy sikerüljön rendbe tennünk a tudatunkat. Ha egészséges és fiatalos az önképünk, van olyan tevékenységünk, melyben örömünket leljük, harmonikus párkapcsolatban élünk és tele vagyunk életkedvvel, akkor a hipofízis és a tobozmirigy megkapja a megfelelő ösztönzést, harmonizálja a pajzsmirigy tevékenységét, ennélfogva teljesen természetes módon áll helyre szervezetünk hormonháztartása.

Egy hormon, mely késlelteti az öregedést

Elsősorban a melatonin az a hormon, amely elősegítheti a sejtóra visszaállítását. A melatonin segíthet számos megbetegedés, pl. az Alzheimer-kór, az artritisz, a cukorbetegség, a rák, a Parkinson-kór, valamint a gyomorfekély kivédésében, illetve a kialakult betegség enyhítésében. Emellett véd a vírusoktól, baktériumoktól, mindenféle gombás megbetegedéstől, és késlelteti az öregedést.

Melatonin szerepe szervezetünkben

Legfontosabb szerepe mindazonáltal az, hogy optimalizálja a szervezet éjszakai pihenését és regenerálódását. A melatonin antioxidáns, hozzájárul a vérnyomás és a túl magas koleszterinszint csökkentéséhez. Bebizonyosodott, hogy a szervezet melatonin termelése fokozható, ha lefekvéskor beveszünk egy gramm triptofánt.

A melatonin a tobozmirigyben képződik, az egészséges, hosszú élet szempontjából ez az egyik legfontosabb hormon, mert serkenti a szervezet valamennyi más hormonjának a termelését, gondoskodik a kiegyensúlyozott hormonháztartásról. Idővel azonban ördögi kör alakul ki: minél idősebbek leszünk, a tobozmirigy annál kevesebb melatonin t termel, s annál gyorsabban öregszünk. Mindazonáltal elképesztő, hogy a melatonin mi mindenre képes: véd a környezet rákkeltő anyagaival szemben, de csökkenti a saját akaratunkból bevitt méreganyagok, a nikotin és az alkohol káros hatásait is.

Mik a jótékony hatásai?

Jelentős mértékben javítja az alvást, mindenekelőtt az alvás minőségét. Segít megelőzni a szürke hályog kialakulását, mérsékli a súlygyarapodást, jelentős mértékben csökkenti az időskori nehézkes testmozgást. Serkenti a csontvelőképződést, hatékonyan gátolja a káros sejtelváltozások kialakulását. Csökkenti a ráncok kialakulását, serkenti a haj növekedését, enyhíti a menstruációs problémákat.

Ugyancsak serkenti az ondóképződést, fokozza az erckció mértékét és időtartamát. Mindemellett nyugalmat, ellazulást, kiegyensúlyozottságot eredményez, segít elkerülni a depressziót, csökkenti az idegi fájdalmakat. Jelentős mértékben javítja az időskor életminőségét, visszafordíthatóvá teszi a sejtöregedési folyamatokat, mivel serkenti a növekedési hormon tevékenységét.Öreg-fiatal arc

Védi az immunrendszert az öregedéstől, hosszú évekkel kitolja a menopauza bekövetkezését és fokozza a nők szexuális vágyát. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy stabilizálja a biológiai ritmust, és meghatározó szerepe van a szív egészségi állapotának fenntartásában, mert serkenti a növekedési hormon kiválasztódását, az viszont segíti a szívizom erősítését. A hormon eljut egészen a sejtmagig, így a DNS a sejten belül képes védekezni a szabad gyökök ellen.

Szembeszáll az öregedéssel!

Serkenti életünk óráját, és visszaforgatja a sejtekét. A melatonin jelt ad a szervezetnek, hogy csökkentse bizonyos területek teljesítményét az élettartam növelése érdekében. A melatonin bizonyos mértékig szabályozza a test „üresjáratát”. Üresjáratban a szervrendszerek könnyebben képesek megújulni, hogy aztán ismét optimális teljesítményre legyenek képesek.

A melatonin védi az érrendszert, segít elkerülni a rákot, megköti a szabad gyököket. A melatonin molekulák olyan picinyek, hogy képesek behatolni a sejtekbe és a sejt közötti állományba, ahová nagyobb molekulák csak nehezen férkőznek be. A melatoninnak tehát kétszeres öregedésgátló hatása van: egyrészt biztosítja éjszaka a szervezet energiarendszerének nyugalmi állapotát, hogy kipihenhesse magát és optimális állapotba juthasson, másrészt elfogja és semlegesíti az öregedést siettető vagy éppenséggel kiváltó szabad gyököket. A melatonin emellett még más védekezőrendszereket is mozgósít a szabad gyökök ellen.

Ha a melatonin megfelelő koncentrációban áll rendelkezésre, hatást tud kifejteni a fehérvérsejtek aktivitására is, így erősíti az immunrendszert. A sérült vérsejtek a melatonin közreműködésével regenerálódnak.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.