Sav-bázis egyensúly

Bázikus táplálkozás minden nap – Zöldségek és gyümölcsök a porondon

A bázikus táplálkozás alapja a frissen, kíméletesen elkészített zöldség, saláta és gyümölcs. Szervezetünk így profitál a legtöbbet a bennük lévő értékes anyagokból – a vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből, valamint a telítetlen zsírsavakból és a másodlagos növényi anyagokból. Hús, hal, tojás, sajt, gabonafélék és más savasító élelmiszerek továbbra is kerülnek az asztalra, mert szintén sok értékes, vitalitást adó anyagot tartalmaznak.

A vegetáriánusok és a vegánok bázikusabban élnek –Tényleg?

Teljesen lemondanak az állati fehérjéről. Ezeknek az embereknek ügyelniük kell arra, hogy megfelelő mennyiségben vegyenek magukhoz minden létfontosságú fehérjét és kalciumot. Mivel a gyerekeknek, a fiataloknak, a terhes nőknek, a szoptató anyáknak és a betegeknek különleges a tápanyagszükségletük, nekik meg kell beszélniük az orvosukkal, ha mellőzni akarják az állati fehérjét.

vegetarianus-etel
Vegetáriánus étel

 Mik azok a másodlagos növényi anyagok?

Ezek az anyagok épp olyan fontosak a testnek, mint a vitaminok és az ásványi anyagok. Például segítenek a rák, a szív- és keringési betegségek megelőzésében, lassítják az öregedési folyamatokat. Nem lehet kémiai úton lemásolni őket, ezért a táplálék kiegészítő készítmények nem helyettesíthetik a friss gyümölcsöt és zöldséget!

Bázikus étkezési magatartás

Nemcsak az élelmiszerek kiválasztása befolyásolja a test sav-bázis állapotát, hanem az étkezések elosztása és a körülmények is, melyek közt elköltjük ételeinket.

Napi három étkezés – plusz két alkalommal valami könnyű harapnivaló

A dolgozó emberek gyakran szegényes reggelit vesznek magukhoz, délben kapkodva esznek valamit – és esténként elkényeztetik magukat minden földi jóval. Ezáltal napközben túl kevés, este pedig túl sok tápanyaggal látják el szervezetüket. Ez negatívan hat a teljesítményre és az alvásra!

Az evés és ivás arra hivatott, hogy erőt adjon testünknek és szellemünknek a napi munkához, és ne terhelje meg túlzottan a szervezetet. A reggelinek kiadósabbnak kell lennie, hogy biztosítsa a naphoz a szükség-es energiát. A vacsorának azonban mindenképp könnyűnek kell lennie. A nagy étkezéseket két kisebb, köztes étkezés egészítheti ki.

A dolgos hétköznapokban oly közkedvelt csoki szeletkék és sütemények ellenben a vércukorszint erős ingadozásához, így farkaséhséghez és összpontosítási zavarokhoz vezetnek.

Étkezzünk nyugodtan

Azért eszünk, hogy jóllakjunk – és hogy élvezzük az evést. Aki csak úgy mellékesen vagy kutyafuttában eszik, nem élvezi az étkezést. Mindig szánjunk időt arra, hogy leüljünk enni és élvezettel megrágjuk az ételt.

Ha nyugodtan eszünk, azzal az emésztésünket is segítjük, és újra erősnek és teherbírónak érezzük magunkat, nem pedig elnehezültnek és fáradtnak. Sőt ha kapkodva eszünk, talán akaratunkon kívül is túlzott mennyiségű étellel terheljük meg szervezetünket.

Válasszuk ki célirányosan az élelmiszereket! – Lemondás helyett iktassunk be újabb különlegességeket!

Alig akad olyan élelmiszer, amely semlegesen viselkedik a testben zajló anyagcsere-folyamatok során, szinte valamennyi – több-kevesebb – savat és bázist képez.

Bázis-toplista: füge, szárított paraj petrezselyem gesztenye datolya, szárított gyermekláncfű mogyoró mandula marhakáposzta sárgabarack tök torma endívia

A mértéktartás nem lemondást jelent

Ahogy azt korábban már elmondtuk, nem kell teljes egészében lemondani a savképző élelmiszerekről, mert sokan közülük értékes, létfontosságú anyagokat, azaz ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. Ezen kívül néhány savképző élelmiszer annyira ízlik nagyon sok embernek, hogy nem akarják kitörölni az életükből ezeket az élvezeteket.

Ne értékeljük túl a sav-bázis táblázatokat!

Aki összehasonlít különböző sav-bázis táblázatokat, megállapíthatja, hogy helyenként jelentősen eltérnek egymástól. Némely szerző csoportokra osztja fel az élelmiszereket és számokban adja meg a mindenkori élelmiszerben előforduló savak, illetve bázisok arányát.

Mások savasságuk, illetve bázikusságuk foka szerint osztályozzák az élelmiszereket az erős és mérsékelt bázisképzőktől a mérsékelt és erős savképzőkig, néha számadatok kíséretében, néha anélkül. Jelenleg azonban nem létezik modern mérési technikával készített, pontos számokat tartalmazó aktuális táblázat.

Semleges élelmiszerek :szénsavmentes víz, zsiradékok, például vaj, zsír, tejszín, sajtolt olajak

Szénsavmentes víz
Csak szénsavmentes vizet igyunk!

Tartsuk szem előtt az átfogó koncepciót!

Mivel azonban a sav-bázis háztartás a táplálkozás mellett sok más tényezőtől is függ, például az életmódtól és a mozgástól, az élelmiszerek besorolása önmagában nem mérvadó a sav-bázis egyensúly szempontjából. Elvégre az fontos, hogy milyen a saját egyéni koncepciónk, nem pedig az, hogy pontosan milyen laboratóriumi értékeket társítunk egyes élelmiszerekhez!

A vizelet pH-értékének változásai árulnak el a legtöbbet, melyeket sav vagy bázisképző élelmiszerek fogyasztását követően, napi profilunk elkészítése során állapítunk meg.

Vitatott élelmiszerek a porondon- Éljen az egészséges étkezés!

Gyakran a nem elég határozott szemlélet vagy a pontatlan megfogalmazás felelős azért, hogy valamilyen élelmiszert megtévesztőén sorolnak be egy táblázatba. Most következzenek a „legkiválóbb” példák:

 • Az algát gyakran a világ legbázikusabb élelmiszerének nevezik.
 • Az articsókát savasító élelmiszerként mutatják be, pedig ásványi anyagokban gazdag nővény, amely alkalmanként fogyasztva nagyon pozitívan hat a májra és a zsíranyagcserére.
 • A friss borsót savasító hatásúként jellemzik, nagyon egészséges, ásványi anyagokban gazdag zöldség.
 • A földimogyoró enyhén savas hatású, viszont értékes ásványi anyagokat tartalmaz, de sózás és pirítás nélkül kell fogyasztani.
 • A kölest a hétköznapi elemzések során bázikusnak bizonyult.
 • A kávét nagy általánosságban a savas kategóriába sorolják, tekintet nélkül az elkészítés módjára .
 • A tejsavas élelmiszerek, például a savanyú káposzta és a savanyú uborka ásványi anyagokban gazdagok, bázisképző hatásúak és nagyon hasznosak a bélflóra szempontjából.
 • A diófélék enyhén, illetve erősen savasító hatásúak lehetnek, de fontos nyomelemeket és zsírsavakat tartalmaznak.
 • A rizst nagy általánosságban savas élelmiszerként osztályozzák. A hántolatlan rizs azonban nagyon tápláló, és a hétköznapi elemzések szerint csak nagyon gyengén savasít.
 • A kelbimbó savképzőnek számít, de télen sok C-vitaminnal és fontos ásványi anyagokkal ajándékozza meg az emberi szervezetet.
 • A fekete teát savképzőként sorolják be anélkül, hogy megkülönböztetnék egymástól az elkészítési lehetőségeket.
 • A spárgát a savképző élelmiszerek közé sorolják, de gazdag ásványi anyagokban, és kimossa a szervezetből a méreganyagokat.
Földimogyoró
Földimogyoró, a jó emésztésre

A savanyú íz nem jelent savasító hatást

Klasszikus példák: A citrom savanyú, mégis bázisképző, a cukor édes, pedig savakat képez a szervezetben! A gyümölcsök, a szárított gyümölcsök és a tejsavas erjesztésű zöldségek citromsavat, gyümölcssavat, szalicilsavat, csersavat, tejsavat tartalmaznak.

Ízlelésünk azt mondja nekünk: „savanyú”. A kezdetekre a következő alapszabályt kell megjegyeznünk: Az állati fehérje és ennek megfelelően szinte valamennyi állati eredetű termék savképző, továbbá az édességek és a fehér lisztből készült termékek is. Minden gyümölcs és a legtöbb zöldség, beleértve a burgonyát is, bázisokat képez.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.