Egészségmegőrzés

Amit a lázról és a lázcsillapításról tudnod kell!

Egészségesekben végzett vizsgálatok alapján, a fiziológiás testhőmérsék­let az orálisan mért 36,8 ± 0,4°C. Mérések bizonyítják, hogy az átlagos napi hőmérséklet reggel 6 órakor a legalacsonyabb és délután 4-6 óra kö­zött a legmagasabb.

Hogyan változik testünk hőmérséklete?

A napi hőmérséklet fiziológiás változását „cirkadián” ritmusnak hívják és ez a változás nem több 0,5 °C-nál, ritkán éri el az 1°C-ot. A felnőttekben megfigyelt cirkadián ritmus, születés után 2 éves korig fokozatosan alakul ki. Gyermekeknél a normális testhőmérséklet sokkal nagyobb szórást mutat, mint felnőtteknél.

A testhőmérséklet stabilizá­ciója lányokban 13-14 év, fiúkban 17-18 év körül következik be. A vég­bélben mért hőmérséklet átlagban 0,6 °C fokkal haladja meg a hónaljban mérhetőt. Európában (Magyarországon is) a 37-37,7 °C közötti hőt hívják hőemelkedésnek (subfebris). Lázról 37,8 °C-ot meghaladó hőmérséklet esetén beszélünk.

Lázzal védekezünk a betegségek ellen

A láz a szervezet védekezésének egyik fontos láncszeme, előnyösen befolyásolhatja a betegség kimenetelét azáltal, hogy segíti az emberi szervezetet a kórokozók elleni küzdelemben: magasabb hőmérsékleten a kórokozók szaporodása lelassul, vagy megszűnik; csökken a vérben a vas koncentrációja, mely szintén hozzájárul a kórokozók növekedésének gát­lásához; láz hatására aktiválódnak a szervezet specifikus védekező mecha­nizmusai.

A láz magasságából nem lehet következtetni a betegség súlyosságára. 3 hó­nap alatti csecsemőknél, időseknél súlyos infekció kapcsán sem jelentkezik minden esetben láz.

A fenyegető szövődmények miatt azonban a lázcsilla­pítása feltétlenül indokolt az alábbi esetekben

  • csecsemő- és kisgyermekkorban a lázgörcs veszélye miatt,
  • 38,5 °C feletti láz nagyobbakban és idősekben,
  • előrehaladott szív- tüdőbetegségek esetén.

Lázcsillapítás gyermekeknél

Gyermekek részére elsősorban paracetamol-készítmények javasolhatók, szükség szerint 4-6 óránként ismételve, tabletta, oldat vagy kúp formá­jában. A lázcsillapításhoz különösen gyermekkorban hozzátartozik a fizikális hűtés akkor, ha a láz eléri vagy meghaladja a 39 °C-ot.

A fizikális hűtés akkor eredményes, ha törzs vagy egésztest borogatást alkalmazunk állottvizes lepedővel, 10 percenként ismételve, amíg a testhő 38 °C alá nem csökken.

Jegyezzük meg! Csuklóra, homlokra helyezett vizes zsebkendő semmit sem ér! Hűtőfürdő 39,5 °C-ot meghaladó testhő esetén javasolt.

A hűtőfürdőt testmeleg vízzel kezdve a víz hőmérsékletét lassan hűtjük 29-30 °C-ig. A hűtőfürdő tartama 15-20 percet ne haladjon meg, és abba kell hagyni, ha a testhő 38 °C-ot elérte. Tilos a gyermeket jéghideg vízzel teli kádba ültetni, mert hirtelen szívmegállás következhet be.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.