Egészségmegőrzés

A gének és az információ kapcsolata, a természetes táplálékok rejtelmei

A DNS nem korlátozódik pusztán az öröklött tulajdonságok tárolására, ennél jóval többre képes.

Külvilág viszonya génekhez

Génjeink ellenőrzik azt az információáradatot, amely fiziológiai és biokémiai működésünk minden aspektusát szabályozza, például az enzimtermelést, a csontok és az izmok kialakulását, de meghatározzák a vérünkben keringő hormonok mennyiségét, befolyásolják az agyi ingerületátvivő anyagok hatását.

Mindehhez a géneknek a külvilágból érkező információra van szükségük.

6bd08545-93ad-4325-b1db-2b7830d4eceb

A szaknyelvben a génkifejeződés alatt azt a folyamatot értjük, amelyben a génekben tárolt információ egy speciális biológiai működést indít be: az esetek többségében egy fehérjeszintézist.

„Mindennek mindenhez köze van!”- vagy még sem?

Egyszerűbben szólva olyan ez, mintha egy végtelen számú betűből álló ábécénk lenne, és abból végtelen számú szót alkothatnánk. Hogy milyen szavakat alkotunk, függ a rendelkezésünkre álló betűktől (gének) és a környezeti hatásoktól.

A génkifejeződés, ami nem más, mint a génekben tárolt információból az adott információ révén létrejövő produktum, vagyis a test, amelyben élünk.

A génkifejeződés tehet arról, hogy egymáshoz nagyon hasonló génállományú egyedek külső jegyekben mégis annyira különbözőek.

Táplálkozásunk illetve étkezési szokásaink nagyban befolyásolják külsőnket!

A táplálékaink az információk rendkívül gazdag tárházát alkotják, amely képes .a génkifejeződést szabályozni.

Az egyes élelmiszerek molekuláiba zárt „tudás” a génállományunkkal kölcsönhatásba lépve befolyásolja anyagcserénket: meghízunk vagy lefogyunk; megbetegszünk vagy jó egészségnek örvendünk.

Csak így maradhat meg az anyagcsere-egyensúly!

A táplálékok és a gének közötti harmónia visszaállításához vissza kell térnünk egy természetesebb és kevésbé finomított táplálkozáshoz.

A mesterséges és túlfinomított ételekkel olyan anyagcsere zűrzavart okozunk. Ha ez hosszú időn át zajlik, beteggé tehet minket! Elfelejthetjük, hogy minden falatot méricskéljünk, elfelejthetjük a drasztikus, ugyanakkor eredménytelen diétákat. Elég, ha normális mennyiségben a megfelelő ételeket esszük, és az információk a DNS-ben a megfelelő módon kezdenek el dolgozni.

  

TERMÉSZETES TÁPLÁLÉKOK, AMELYEK AZ OPTIMÁLIS GÉNMŰKÖDÉST LEHETŐVÉ TESZIK
MAGAS ROSTTARTALMÚ ÉTELEK
Hüvelyesek, gabonák (rizs, tészta, kenyér, kamut, hajdina, ha száz százalékig teljes kiőrlésű, nem hántolt vagy finomított), zöldség, gyümölcs, diófélék és natúr magvak.
JÓ MINŐSÉGŰ FEHÉRJÉK
Hüvelyesek, diófélék és natúr magvak, hal (főleg lazac, makréla, szardínia - lehetőleg nem tenyésztett), sovány hús (csirke, pulyka, bárány, kis mennyiségben marha és sertés, lehetőleg biogazdaságból származók).
EGÉSZSÉGES ZSÍROK
Halolaj, olívaolaj, hidegen sajtolt növényi olajak (szezám, dió, repce), avokádó, olajbogyó, kókuszdió, természetes magvak és diófélék.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.