Egészségmegőrzés

Ritkán megyek szabadságra – Mennyire káros?

Akár

A New York állambeli (USA) Oswego Állami Egyetemének kutatói egy 12 ezer, 35-57 év közötti férfi bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy azok körében, akik nem mentek évente legalább egy hét szabadságra, a vizsgálat 9 éve alatt 30 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető elhalálozás.

Jóvátehető? Igen.

Különösen a stresszes életű, kevés szabadidővel rendelkezők számára fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzése.

Ebben játszhat nagy szerepet az üdülés. Már egypár napos kikapcsolódásnak is komoly stresszoldó hatása van, mert a szív kipihenheti magát, a vérnyomás helyrebillenhet. A hosszú hétvégék is jótékony hatásúak, ha tényleg a reláxalas, a gőz leeresztése a céljuk. Finn kutatók 800 személy életmódját és egészségi állapotát 28 éven át követték nyomon. Kiderült, hogy azoknál, akik a munkájukkal összefüggő stresszhatásokat nem ellensúlyozták hétvégi kikapcsolódással, háromszor gyakoribb volt a végzetes kimenetelű szívinfarktus, mint akik rendszeresen jártak pihentető víkendezésre.

A változtatás további előnyei

Minden munkaszünet kiváló alkalom arra, hogy együtt lehessünk párunkkal, a családdal, a barátokkal. A kellemes társaságban eltöltött pihenés hatékonyan oldja a felgyülemlett feszültséget – sokkal jobban, mint ha egyedül kapcsolódunk ki. Ismerkedjünk meg a relaxációs technikákkal is, melyek segítségével a szív tartósan megőrizheti egészségét.

A gyógyulás útja

Egy szabad hétvége

Határozzuk el, hogy a következő víkendet nem otthoni barkácsolással, ház körüli munkával, fűnyírással, kocsimosással töltjük (kivéve persze, ha valakinek ez az igazi kikapcsolódás). Tegyünk úgy, mintha szabadságon volnánk. Fogyasszuk el reggelinket jóízűen, kapkodás nélkül, aztán menjünk sétálni, tekintsünk meg valami nevezetességet a közelben, este pedig vacsorázzunk együtt a barátokkal, vagy üljünk be egy hangversenyre.

A szabadság megtervezése

Először válasszuk ki, melyik egy vagy két hét lenne a legmegfelelőbb, azután válasszunk valami pénztárcánknak megfelelő, jó programot. Már maga a tervezgetés is örömteli és pihentető elfoglaltság.

Testreszabott pihenés

Az üdülés sem pihentető, ha túl sok programot zsúfolunk bele, vagy olyasmiben veszünk részt, ami másnak igen, de nekünk nem nyújt kikapcsolódást. Koncentráljunk arra, amit igazán szeretünk, legyen az kerti parti, gyógyfürdő, hegyi túra – vagy pihenés a kertben.

Gyalogos programok

Látogassuk végig a szűkebb környék nevezetességeit – gyalog! Kiránduljunk egy forráshoz vagy kilátóponthoz, menjünk le a folyó- vagy tópartra, sétáljunk a kertek alatt, járjuk végig a műemlékeket. A testmozgás hatására nagy mennyiségben szabadulnak fel a szervezetben a jó közérzetért felelős endorfinok, s gyalogosan sokkal többet látunk, mint autóból.

Város helyett vidék

A zajos, zsúfolt nagyvárosok nem adnak módot a stressz valódi levezetésére, míg vidéken csendes, pihentető üdülésben lehet részünk. Az egészség megőrzéséhez feltétlenül az utóbbi javasolt. Nem kell messzire menni: utazzunk olyan helyre, ahol átmenetileg elfelejthetjük a hétköznapok taposómalmát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.