Egészségmegőrzés

Gombák által okozott bőr-, bőrfüggelék-és nyálkahártya-fertőzések

Hogyan alakul ki szájpenész?

Felnőtteknél immunhiányos állapotban fordul elő leginkább. Idősebb korban elsősorban a műfogsort viselőkön jelentke­zik, ezért fontos azt is rendszeresen fertőtleníteni, tisztítani. Az angulus infectiosus oris, fertőzött szájzug egy vagy mindkét oldali szájzug berepedé­sével, gombás vagy baktériumos fertőződésével járó, elhúzódó, gyakran visszatérő, fájdalmas elváltozás. Fertőtlenítő ecsetelők, kenőcsök siettetik a gyógyulást. Cukorbetegség is hajlamosít a gombás fertőzésekre.

Milyen fertőzések jelenhetnek meg nemi szerveinken?

Genitális candidiasis – a nemi szervek nyálkahártyáját, bőrfelületét érintő sarjadzó gombás (candida) fertőzés. Égő érzéssel, viszketéssel, pírral, duz­zanattal, súlyos esetben fájdalommal jár. Helyi krémek mellé többnyire szájon át is adni kell a gombaellenes gyógyszert. A nemi úton történő fer­tőzés lehetősége miatt a partner egyidejű kezelése is indokolt.

Jegyezzük meg! Felületes bőrgombásodás. Hasonlóan kezelendő, mint gyermekkorban.

Mit kell tudni a bőr felületes fonalgombás fertőzéséről?

A gomba a fejbőrön és más bőrfelületen is jelen lehet tünetmentes egyéneken is. Az arra hajlamos személyeken elsősorban a felső testfélre kiterjedő, kezdet­ben rózsaszínű, világosbarna, többnyire kerek bőrelváltozások jelennek meg, melyek később pigment szegény foltokká alakulnak, nagy felületen összefolyhatnak.

A pigmentáció a gyógyulást követően hónapokig, évekig fennállhat. Gombaellenes sampon tartós, valamint gyógyulást követően a kiújulás megelőzésére időnként ismételt alkalmazása, az érintett bőrfelü­let ismételt, kúraszerű helyi kezelése sem bizonyul mindig elegendőnek. Ilyenkor szájon át is alkalmazandók a gombaellenes szerek. Ritka a család­tagok együttes fertőződése.

A körömgomba tünetei és kezelése

A köröm megvastagodásával, sárgás, esetleg feketés elszíneződésével, mattá válásával jár. Érinthet egy kisebb kö­römterületet (ilyenkor lakk formájában felkent gombaellenes szer is hatá­sos lehet), de akár minden köröm teljes lemeze megfertőződhet. Tenyészté­si eredmény alapján minimum 3 hónapig, az öregujj körmének érintettsége esetén (a lassú növekedés miatt) többször igen hosszú ideig gyógyszeresen kezelendő. A fertőzött cipők formalinos fertőtlenítése szükséges.

Rovarok, élősdiek okozta bőrelváltozások

  • Scabies, rühösség. Az elhanyagolt állapotú, főként utcán élő vagy magányos öregeknél úgynevezett scabies norvegica alakulhat ki, ami nagyon nehe­zen kezelhető, másodlagosan felülfertőzött, krónikus gyulladással járó forma. Sokszor kórházi ellátást igényel.
  • Pediculosis, tetvesség is sokszor társul hozzá. A lapostetű fertőzés szexu­ális úton is gyakran terjed.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.