Orvosi tanácsok

Parkinson-kór: Lassítsa a tüneteket!

A degeneratív jellegű Parkinson-kór az Egyesült Királyságban 500 főből egyet érint. Magyarországon 2008-ban 20 ezer beteget regiszt­ráltak, s számuk évente kb. 1500 új esettel nő. Gyógyítani egyelőre nem tudják a betegséget, ám sokféle módon védekezhetünk ellene, s a már kialakult Parkinson-kór tünetei is jelentős mértékben enyhíthetők.

Igyon zöld teát!

A zöld teában lévő nö­vényi vegyületek, a polifenolok a Biological Psychiatry című szaklap egyik cikke szerint védelmet nyújthatnak Parkinson-kór ellen. Az antioxidáns hatású polifenolok segítenek meggátolni az agy azon idegsejtjeinek pusz­tulását, amelyek dopamint termelnek – ez a vegyület nélkülözhetetlen a mozgás koordi­nációjában szerepet játszó idegrendszeri jelzések továbbításához.

A Parkinson-kórban szenvedők e sejtek számának csökkenése miatt nehezen képesek végrehajtani a nor­mális mozgásokat és fenntartani egyensúlyu­kat. Próbáljon rászokni a zöld tea minden­napi fogyasztására – akár fennáll önnél a Parkinson-kór kockázata, akár nem.

Óvakodjon az oldószerektől!

Kutatók fölfedezték, hogy a vegytisztítás során alkal­mazott perklór-etilén (más néven tetraklór-etilén) nevű oldószerrel való érintkezés a tízszeresére növeli a Parkinson-kór kialakulá­sának kockázatát. Hasonló hatást mutattak ki más ipari oldószerek esetében és ugyanilyen jellegű vegyszereket használnak egyes ragasz­tókban, festékekben és szőnyegtisztító sze­rekben is. Saját védelme érdekében lehetőleg ne tartózkodjon olyan helyen, ahol efféle anyagokat alkalmaznak, a frissen festett vagy új szőnyeggel burkolt szobákat pedig haszná­latba vétel előtt alaposan szellőztesse ki.

A frissen festett szobák alapos kiszellőztetése csökkenti a veszélyes vegyi anyagok koncentrációját.

Egyen sok bogyót! Fogyasszon málnát, epret és csokoládét, amilyen gyakran csak tud, ajánlják táplálkozási szakértők (persze nem muszáj egyszerre). A nyári bogyós gyümölcsökben sok antocianin van – ezek a vegyületek védik az agyat és csökkenthetik a Parkinson-kór kockázatát. A csokoládé és a bogyós gyümölcsök is igen gazdagok flavonoidokban, amelyekről kimutatták, hogy védelmet nyújtanak ezzel az idegrendszeri rendellenességgel szemben.

Mély agyi stimuláció – kísérje figye­lemmel!

Brit tudósok fölfedezték, hogy egészséges személyeket „lassított felvételhez” hasonló mozgásra tudnak késztetni, ha elekt­romos hullámokkal ingerlik az agyukat.

A mély agyi stimulációnak nevezett módszer során egy- vagy kétoldali elektródát ültetnek be a kórosan működő agyterületre, amelyet elemmel működő beültetett készülékek köt­nek össze. A terület elektromos ingerlése csil­lapítja a kóros működést. Amerikai kutatók elkészítették az agyi ideghálózatok számító­gépes modelljét, hogy annak segítségével tudjanak meg többet a Parkinson-kórról. Ha sikerül megtalálniuk, pontosan melyik terü­letet kell ingerelni, a mély agyi stimuláció széles körben alkalmazott kezeléssé válhat.

Nyugtassa magát gyógyteával!

Rendszeresen fogyasszon egy-egy csésze gyógyteát vagy más, nyugtató és izomlazító hatású növényi készítményt, mert ez segíthet a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésében. Érdemes kipróbálni például az alábbiakat.

  • Tegyen egy teáskanál szárított orbánc­füvet vagy levendulát egy csésze forrásban lévő vízbe.
  • Adjon 25 csepp golgotavirág-tinktúrát egy pohár vízhez.
  • Vegyen be macskagyökér-tablettát.

Segítsen magán!

Ne gondolja, hogy ha orvosa gyógyszereket írt föl, ön semmit sem tehet az állapota ellen – még akkor se, ha a tünetei romlanak! Idővel megváltozik, aho­gyan az agy a Parkinson-kór ellen leggyak­rabban felírt szerre, a levodopára reagál. Mindig tájékoztassa orvosát arról, ha rosszab­bodnak a tünetei: elképzelhető, hogy változ­tatni fog az adagján, vagy úgy dönt, hogy más gyógyszert ír fel.

Ne keverje a gyógyszereket és a fe­hérjéket!

A húsban, halban, tojásban és tejtermékekben lévő fehérjék akadályozhat­ják a Parkinson-kór kezelésére gyakran hasz­nált levodopa felszívódását, ezért ezt a fajta gyógyszert az étkezések előtt 45 perccel aján­lott bevenni – nem tejes itallal.

Próbálja ki a kínai gou tenget!

Ami­kor egyes nyugati gyógyszergyárak kutatói Parkinson-kóros pácienseket kezeltek a Kíná­ban évszázadok óta használt gou teng nevű gyógynövénnyel, kedvező eredményeket kaptak. A Parkinson’s Disease című szaklap szerint a páciensek arról számoltak be, hogy már 13 heti gou teng kezelés után is jobban aludtak, és javult a beszédük. A kutatók meg­állapították, hogy a növény egy isorhy nevű alkaloidot tartalmaz, amely a programozott sejthalált megelőző hatású. Ha szeretné ki­próbálni a kúrát, kérje orvosa tanácsát.

Fontos:A gou teng nevű hagyományos kínai gyógynövény egyik hatóanyaga helyre­állítja az agysejtek normális funkció

Járjon fizikoterápiára!

A Parkinson-kórban szenvedők egyik gyakori panasza iz­maik egyre fokozódó elmerevedése. Szeren­csére sokat tehet ellene, ha rendszeresen végez fizikoterapeuta által előírt testmozgás­programot. Ugyanígy a beszédben jelentkező nehézségeken is enyhíthet a speciális beszéd­terápia. Kérdezze meg orvosától, segítené­nek-e önnek ezek a kezelések.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.