Orvosi tanácsok

Ragyogó bőr és bőrproblémák kezelése

Testünk legnagyobb szerve, a bőr körülzárja az alatta rejtőző érzékeny szöveteket, megvéd minket az elemektől, emellett a kórokozók és a környezetből származó káros anyagok elleni védekezés első vonala. Az orvosok többnyire mégis a konkrét problémákat kezelik, és csak ritkán adnak általános, a bőr gondozására vonatkozó tanácsokat. Ebben a fejezetben ahhoz talál ötleteket, hogyan őrizze meg bőre egészségét egy életen át.

Alapvető bőrápolás

Bőrünket természetes zsírjai védik meg a mindennapos károsodások­tól, valamint az, hogy egész életünkben folyamatosan javítja és meg­újítja önmagát. Mi is segíthetjük ezeket a természetes folyamatokat néhány egyszerű lépéssel, no meg azzal, hogy odafigyelünk a beteg­ségek lehetséges jeleire.

Izzadjon meg!

Talán nincs túl jó híre, ám a verejték valójában nélkülözhetetlen a bőr egészségéhez. Az izzadás a természet megoldása a bőr alatt felhalmozódó mérgező anyagok eltávolítására. Ezért tehát a meleg napokon se hagyja ki a testmozgást, és ügyel­jen arra, hogy rendszeresen megizzadjon – például fusson, kerékpározzon vagy végezzen intenzív kerti munkát. A szaunázás és a gőzkezelések hasonlóan kedvező hatásúak, hiszen izzadásra késztetve ápolják a bőrt.

Ne a napot kerülje, csak a leégést!

Sokan már egyáltalán nem mernek napozni, nehogy valami kár keletkezzen a bőrükben – pedig a napfény nélkülözhetetlen az egész­séghez. A legújabb orvosi ajánlásokat követ­ve napi 10 percre tegye ki teste minél nagyobb felületét – fényvédő szerek nélkül – a napfénynek; ha nagyon világos a bőre, ennél kevesebb is elég lehet, a sötét bőrűeknek pedig hosszabb időre van szükségük. Már ez a rövid napozás is jelentősen fokozza a szervezet D-vitamin-termelését: ez a vita­min megvédhet a rák egyes fajtáitól és erősíti a csontokat.

Ha viszont hosszabb időt tölt a napon, feltétlenül tegye meg az alábbi óvintézkedéseke:

 • Alkalmazzon legalább 15-ös fényvédő faktorú napozószert.
 • Válasszon széles spektrumú fényvédő krémet, hogy az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt védje.
 • Használjon el legalább két evőkanálnyi fényvédő krémet az egész testére.
 • Ismételje meg legalább kétóránként a fényvédő krém felvitelét, továbbá fürdés után minden esetben – még akkor is, ha a szert vízállóként hirdetik.

Kenje magát, ha hegyet mászik!

A hegymászóknak évszaktól és időjárástól függetlenül mindig kell használniuk fény­védő krémeket, fölfelé haladva ugyanis 300 méterenként 4 százalékkal nő a leégést és rákot okozó UV-sugárzás intenzitása.

Jegyezzük meg! Minél magasabban jár, annál több fényvédő krémre van szüksége.

Igyon egy kávét mindennap!

A kávé­zás meglepő hatásainak egyikét csak néhány éve ismerték fel: védelmet nyújthat a bőrrák egyik gyakori változata, a bazalióma (alapsej­tes karcinóma) ellen. Az európai származású emberek mintegy 30 százalékán alakul ki ilyen daganat életük folyamán, a leggyakrab­ban az arcon. Amerikai kutatók szerint azon­ban már napi egy csésze kávé elfogyasztása is 20 százalékkal csökkenti e rák kialakulásának kockázatát.

A HRT a bőrnek is jót tehet

A menopauza tüneteinek enyhítésére használt hor­monpótló kezelés (HRT) ösztrogén összetevő­je ellensúlyozza a zsírtermelő mirigyek működésének menopauzát követő lelassulá­sát, és segít abban, hogy a bőr tovább marad­jon vastag és rugalmas. Ha ön már HRT-ben részesül, érdemes lehet a bőre egészsége érde­kében meghosszabbítani a kezelés időtarta­mát.

A jelenlegi brit ajánlások szerint a HRT-t a lehető legalacsonyabb dózissal és a lehető legrövidebb ideig célszerű folytatni, ám azon tanulmányok fényében, amelyek szerint az ösztrogén az emlőrák kockázatát is csökkenti, ma már sok nőgyógyász véli úgy, hogy a ke­zelés hosszabb ideig is biztonsággal folytat­ható. Kérdezze meg orvosától, nincs-e akadá­lya az ön esetében a hosszabb ideig tartó HRT-nek – de ne feledje, hogy a szakember nem fogja felírni a kezelést pusztán kozmetikai okokból.

Zuhanyozzon röviden, de intenzíven!

Ha száraz a bőre, ne zuhanyozzon – vagy fürödjön – sokáig. Ezt tanácsolja a Brit Bőralapítvány, amely szerint ha 15 perc­nél rövidebb időt tölt meleg vízben, ak­kor bőre sokkal kevesebbet veszít termé­szetes, védő hatású zsírrétegéből.

Spóroljon a bőrápoló szereken!

Ne költsön túl sokat a vény nélkül kapható, öre­gedés elleni krémekre. Tény, hogy egy részük valóban segít a ráncok eltüntetésében, mivel serkenti a fibrillin-1 nevű, a bőrt rugalma­sabbá tévő fehérje termelését. A Manchesteri Egyetem kis léptékű vizsgálatában az ilyen krémmel kezelt alanyok 70 százalékának jóval kevesebb ránca lett, mint a placebóval kezelt tesztcsoport tagjainak. Amikor azon­ban a brit Which? („Melyik?”) fogyasztó­védelmi szervezet megvizsgált 12 szemránc­krémet, csak minimális különbséget talált a legolcsóbb és a legdrágább készítmény hatá­sossága között.

Bőrrák vagy sem?

Ismerje meg alaposan a bőrét, hogy azonnal észrevehesse az esetleges válto­zásokat. Azonnal forduljon orvoshoz, ha új anyajegyet észlel, vagy egy meglévő anyajegye:

 • viszket, fáj, vérzik vagy varas,
 • begyullad,
 • növekedni kezd vagy vál­toztatja az alakját,
 • megváltoztatja a színét, azaz sötétebb vagy foltos lesz.
 • Akkor is menjen orvos­hoz, ha körme alatt sötét, növekvő folt jelenik meg, pedig nem érte sérülés. A bőrrák emellett az aláb­bi formákban is megje­lenhet:
 • fényes rózsaszínű vagy vörös csomó, amely vé­rezhet is;
 • olyan folt, seb vagy fekély (egyre mélyebbé váló bőrsérülés), amely négy hét alatt sem gyógyul be, illetve továbbra is viszket vagy fáj;
 • vörös vagy fehér, eset­leg viszkető folt bárhol a bőrön, akár a száj­üregben, illetve vörös folt a nemi szervek kör­nyékén.

Kérjen meg valakit, akiben megbízik, hogy ellenőrizze testének ön által nem látha­tó részeit, például a hátát. Ez különösen fontos, ha sok időt tölt a napon. Az a leg­célszerűbb, ha minden, a bőrén észlelt változást meg­mutat az orvosnak.

Nappali krém helyett használjon fényvédő krémet!

Ha valóban gátolni szeretné a ráncosodást, ehhez a legjobb szer a fényvédő krém. A bőrgyógyászoknak ma már egyre nagyobb hányada ért egyet abban, hogy a korszerű fényvédő krémek akadályoz­zák meg a leghatékonyabban a bőr öregedé­sét: az UV-A és UV-B sugárzás ellen egyaránt védelmet nyújtva ugyanis gátolják a bőr mélyebb rétegeiben lévő kollagén és elasztin károsodását.

Jegyezzük meg! Az olcsó bőrápoló krémek sokszor ugyanolyan hatáso­sak, mint a drágák.

Növényi védelem

A növények kétféle módon is párásítják otthona levegőjét: leveleikből és nedves földjükből is sok víz ke­rül a levegőbe. A levegő nedvességtartalmá­nak növelése révén a szobanövények segíte­nek a bőrét is nedvesebben tartani – és persze szebbé varázsolják otthonát.

Tornázzon a táskák ellen!

Ha fáradt, táskás a szeme, és a bőre sem néz ki valami jól, végezzen esténként egy kis kíméletes testmozgást. Ez a keringés serkentése révén javítani fogja bőre állapotát, emellett csök­kenti a stresszel összefüggő vörösséget és viszketést. Ám a bőr egészsége szempontjából talán ennél is fontosabb a testmozgás alvást javító hatása. Az egészséges fáradtság érdeké­ben próbálkozzon kíméletes gyakorlatokkal, mint az úszás vagy a jóga – ezzel megtörheti az alváshiány, az ingerlékenység, a szorongás és a depresszió bőrt is károsító ördögi körét. Az úszástól jobban fog aludni, ami bőre megjelenését is javítja.

Hagyja abba a dohányzást!

A „dohányos arc” kifejezést az orvosok használják azokra a jellemzően a dohányosok arcán megjelenő ráncokra, amelyek általában az ajkak vonalára merőlegesen futnak. De nem csak az arc ráncai jellemzőek a hosszabb ideje dohányzókra: amerikai kutatók nemrég megállapították, hogy a felkarbőr rugalmasságának csökkenése „jelen­tősen” összefügg a naponta elszívott cigaretták számával. Más vizsgálatok pedig, amelyeket egypetéjű ikreken vé­geztek, azt találták, hogy ha egyikük dohányzik, annak bőre átlagosan 40 százalékkal vékonyabb nem dohányzó testvérénél.

Figyeljen oda a hidegben!

Télen kü­lönösen nagy gondot kell fordítania bőre ápolására: a kinti hideg levegő és a benti köz­ponti fűtés is szárítja a bőrt. Ha egyébként zsíros a bőre, a száraz hideg levegő hatására csökkenhet pattanásainak száma. A normális és a száraz bőr viszont ilyenkor gyakran hámlik, viszket és kirepedezik, s ez idővel ráncosodáshoz vezethet. Az alábbi egyszerű módszerekkel hatékonyan csökkentheti a téli időjárás bőrre gyakorolt hatásait.

 • Tartsa szemmel bőre nedvességszintjét! Időnként kaparjon meg a körmével egy kis foltot: ha bőre fehér lesz, akkor hidratálásra és hámlasztásra van szüksége.
 • Válasszon fürdőkrémet szappan helyett, főleg az arcon, a szappan ugyanis eltávolítja bőréről a védő zsírréteget.
 • Használjon a szokásosnál sűrűbb, olaj alapú hidratálókrémet az arcán mosakodás után. Ne feledkezzen meg keze, nyaka és mellkasa érzékeny, vékony bőréről sem.
 • Simítson el esténként néhány csepp olívaolajat az arcán, a könyökén, a térdén és karja külső oldalán. Az olívaolaj egyszeresen telített zsírjai zsíros bevonat hátrahagyása nélkül frissítik és hidratálják a bőrt.

Kerülje az aftershave-eket, különö­sen az alkoholtartalmú készítményeket, ha bőre hajlamos begyulladni borotválkozás után. Az amerikai Mayo Klinika szakemberei a bőr irritációjának megelőzésére azt javasol­ják, hogy először mindig nedvesítse meg ala­posan az arcát meleg vízzel, használjon tiszta és éles pengét, a szőrszálak növekedésének irányában borotválkozzon, utána pedig ala­posan öblítse le az arcát. Aftershave helyett próbáljon ki inkább valamilyen bőrnyugtató arcbalzsamot borotválkozás után.

Bőrproblémák kezelése

Számos olyan állapot van – a hormonproblémától kezdve az allergián át egészen a rákig   amely hatással lehet a bőrre. Az alábbiakban sokféle helyi kezelésről, étrendi javaslatról és egyéb házi módszerről olvashat, amelyek mind segíthetnek egészségesebbé tenni a bőrét.

Tej nélkül a pattanások ellen…

Kutatási eredmények! Az amerikai Harvard Egyetem Közegészség­ügyi Karának egyik tanulmánya egyértelmű összefüggést talált a tinédzserkori pattaná­sosság és a tej ivás között.

A pattanások való­színűségének tekintetében semmit sem számított, hogy a tizenéves alanyok zsíros vagy fölözött tejet ittak-e. A kutatók azt feltétele­zik, hogy a tej magas hormontartalma lehet az ok. Akár így van, akár nem, ha pattanásos, próbáljon lemondani a tej és a tejtermékek fogyasztásáról – viszont ügyeljen arra, hogy elegendő kalciumtartalmú ételt egyen, pél­dául szardíniát, szóját és fügét.

Lézer a ráncok ellen

A ráncok és a napfény okozta károsodások eltüntetésére kifejlesztett lézeres kezelést ma már súlyos pattanásosság esetén is alkalmazzák. A lézerfény a bőr mélyebb rétegeibe hatol, és meggátolhatja a faggyútúltermelést, amivel elejét veheti a pattanások kialakulásának. Emellett a jelek szerint a kollagéntermelést is serkenti az érintett területek alatt és körül, s ezzel simáb­bá és szebbé teszi a bőrt. Ha nagyon pattaná­sos a bőre, érdeklődjön orvosánál a lézeres kezelésről.

Természetes antibiotikum

A méz egyik speciális fajtája hatásosnak bizonyult a hagyo­mányos antibiotikumokra nem reagáló sebek gyógyulásá­nak elősegítésében. A mézet egészen a II. világháborúig használták sebkezelésre, de azóta az antibiotikumok lettek a fertőzések elleni harc fő fegyverei. A Cardiffi Metropolitan Egyetem kutatói szerint az Új-Zélandon és Ausztráliában honos manukafa virágaiból gyűjtögető méhek méze az antibiotikumoknál jóval hatékonyabban kezeli a nehezen gyógyuló sebeket.

Úgy tűnik, hogy a manukaméz azokat a sebekben megtelepedő baktériumokat is elpusztíthatja, amelyek ellenállóvá váltak az antibio­tikumokkal szemben – például az MRSA-t (meticillinrezisztens Staphylococcus aureus). A tu­dósok jelenleg olyan új, köz­vetlenül a makacs sebekre felvihető, manukamézet tartalmazó készítmények kifejlesztésén dolgoznak, amelyeket kiegészítő keze­lésként, az antibiotikumok mellett lehet majd használni.

Kezelje száraz bőrét aloe verával!

Kleopátra meg volt győződve arról, hogy az aloe vera a legjobb bőrápoló szer. Nos, ha száraz volt a bőre, akkor igaza lehetett, állít­ják a Mayo Klinika szakemberei. Kutatások igazolták, hogy a növény húsos leveleiben felhalmozódó kocsonyás anyag kiváló hidratálószer. Aloét a lakásban is könnyen nevelhet, s leveleiből kinyerheti a gélt, vagy megvásárolhatja azt a bioboltokban.

Enyhítse a leégést!

Nyaranta legyen felkészülve az enyhébb leégések kezelésére: készítsen bőrnyugtató szert házilag nevel­hető növények, aloe és körömvirág felhasz­nálásával. Turmixolja össze két kifejlett aloelevél géljét négy frissen szedett köröm­virágfejjel és 16 csepp levendula-illóolajjal. Fagyassza le a keveréket jégkockatartóban, és tartsa a kockákat a mélyhűtőben, hogy aztán a naptól kipirosodott bőrt kezelhesse velük. Gyorsan megolvadnak, és nagy mennyiségű gél lesz belőlük, amely hűsíti és hidratálja bőrét és korlátozza annak károso­dását. Ha azonban a leégés súlyosnak látszik, feltétlenül mutassa meg orvosának!

Hiszi, vagy sem! Tapasz a bőrrák ellen?

Indiai kutatók speciális tapaszt fejlesztet­tek ki az arcon megjelenő bazalióma kezelésére. Vizsgálataik szerint ez a meg­oldás a páciensek 80 százalékánál műtét vagy komolyabb sugárkezelés nélkül is megsemmisítheti ezt a fajta rákot. A ra­dioaktív anyaggal átitatott tapaszt az érintett bőrfelületre viszik fel, és a kezelés­nek a tudósok szerint alig vannak mellék­hatásai. Ha ez tényleg így van, az nagyon jó hír lehet a rák e gyakori változatában szenvedőknek.

Egyen fagyit!

A test más részeit érintő égésekhez hasonlóan a száj leforrázása esetén is a gyors hűtés a leghasznosabb segítség. Ennek egyik lehetséges módja a hideg vízzel való öblögetés és gargalizálás 5-10 percen át, amíg a fájdalom nem enyhül. De ennél is hamarabb ható és a gyerekek körében külö­nösen kedvelt kezelés, ha a lehető leggyor­sabban elkezdenek jégkrémet vagy fagyit enni. Az égés után megevett néhány kanál jeges édesség ízletesen hűsíti a szájat.

Gyorsítsa ételekkel az égések gyógyulását!

Ha megégette magát, néhány étrendi változtatással segíthet felgyorsítani bőre öngyógyító folyamatait. A gyógyulás többleterőforrásokat igényel, s egy égést kö­vetően hamar kimerülhetnek a szervezet fo­lyadék-, ásványianyag- és esszenciáliszsírsav­készletei. Érdemes tehát ennek megfelelően változtatni a fő tápanyagok bevitelén.

 • Igyon vizet, de ne fogyasszon se alko­holt, se vízhajtó hatású italokat, amilyen például a tea, a kávé vagy a kóla.
 • Növelje az A-, a C- és az E-vitamin bevitelét, hogy ezzel is segítse a kollagén termelését. A bőr e fehérjéjének különösen fontos szerepe van a sebek és az égések gyógyulásában.
 • Vigyen be káliumot a szervezetébe – kitűnő forrása például a banán, a szőlő, a paradicsom vagy a zöldségleves.
 • Töltse fel kalciumkészleteit tej és tej­termékek, tahini (szezámmagkrém) és tofu (szójasajt) fogyasztásával.

A hideg fagylalt gyorsan enyhíti a száj égésének fájdalmát

Egyen halolajat, hogy megvédje kisbabáját az ekcémától! Ausztrál kutatók jutottak erre a megállapításra több mint 700, allergiára örökletesen hajlamos terhes nő vizsgálata alapján. Az eredmények azt sugall­ják, hogy a halolajban lévő esszenciális zsír­savak a méhlepényen átjutva a magzat szer­vezetébe is bekerülnek, s az élet első néhány hónapjában védelmet nyújtanak az allergiás bőrproblémák ellen. Ha családjában előfor­dult már gyermekkori ekcéma vagy egyéb allergia, érdemes lehet a terhesség alatt hal­olajat ennie – de persze csak akkor, ha ezt orvosa is jónak látja.

Tipp! Ne szereltessen be vízlágyítót, ha kizárólag azért tenné, hogy gyermeke ne le­gyen ekcémás, illetve hogy enyhítse meglévő ekcémáját. Egy brit tanulmány szerint a szé­les körben elterjedt nézettel ellentétben a szokásos kezelés mellett használt lágyított víz nem hoz többletenyhülést a gyermekek ekcé­más tüneteiben.

Mondjon le a puhaságról!

Ha ekcé­más, ruhái és ágyneműi mosásához ne használjon öblítőt. Azt hihetné, hogy ezek a textilnek kellemesebb tapintást kölcsönző szerek jót tesznek, valójában azonban az ellenkezője igaz: sokszor az erősen illatosított öblítők a legártalmasabb „bűnösök”. E ter­mékek anyagai a szövetben maradnak és irri­tálhatják a bőrt, ezért próbálja egy ideig ki­hagyni őket, s meglátja, Az öblítők után irritáló hatású anyagok maradhatnak vissza, amelyek ekcémát okozhatnak.

Kacagja el az ekcémát!

A kiadós, szívből jövő nevetés csökkenti a szervezetben azoknak az anyagoknak a szintjét, amelyek részt vesznek az ekcéma bizonyos fajtáit előidéző allergiás reakciókban Hajime Kimata japán allergológus 26 pácienst vizsgált meg azután, hogy végignézték Charlie Chaplin Modern idők című filmjét, s azt találta, hogy ekcémás tüneteik jelentősen javultak. Amikor azonban ugyanennek a cso­portnak a tagjai egy tényműsort (konkrétan időjárás­előrejelzést) néztek meg, nem tapasztalt ilyen javulást.

Szalagot rá!

Ha meg akar szabadulni a kellemetlen szemölcsöktől, áztassa az érintett területet meleg vízbe, dörzsölje meg a sze­mölcsöt óvatosan habkővel, aztán ragassza le szigetelőszalaggal, amelyet hetente cserélje újra. A vizsgálatok szerint a szemölcs az ese­tek 70 százalékában négy héten belül eltű­nik, tehát nem lesz szükség vény nélkül kap­ható drága készítményekre. Ha egy szemölcs nem okoz gondot, nyugodtan békén is hagy­hatja – a legtöbb tíz hét alatt magától is el­tűnik, s a többi sem húzza két évnél tovább.

A legjobb bőrtápanyagok titkai

Az étrend többet számít a bőr egészsége szempontjából, mint azt a legtöbben gondolnák. Az egészséges táplálkozás hatása meglátszik a bőrön – ahogy az egészségtelené is. Egyes tápanyagok külsőleg alkalmazva is szebbé teszik a bőrt, amint azt a nők a történelem során és a világ minden részén nagyon is jól tudták.

A modern tudomány egyértelmű bizonyítékokkal szolgált arra vonatko­zóan, miként javítják bizonyos tápanyagok a bőr állapotát. A zöldsé­gekről, a gyümölcsökről és a halról is bebizonyosodott, hogy kulcsfontossá­gúak a bőr egészségéhez. Ám nem csak az számít, amit megeszünk. A nők az idők kezdete óta tudták, hogy egyes élelmiszerek a bőrükön alkalmazva is sokat javíthatnak külsejükön.

Arcápolás ételekkel

Az alábbi anyagokról kimutatták, hogy fenntartják és javítják a bőr egészsé­gét és szépségét. Mind előfordulnak olyan élelmiszerekben, amelyek könnyen a napi étrend részévé tehetők. A ráncok elkerüléséhez az is fontos, hogy a bőr megfelelően hidratált legyen, ahhoz pedig sokat kell inni.

Antioxidánsok Az A-, C- és E-vi­taminban gazdag ételek antioxidánsai nélkülözhetetlenek a kollagén termeléséhez: ez a szálakat alkotó fehérje mindenütt jelen van a szer­vezetben. A szervezet ragasztójaként is emlegetett kollagén kulcsfontos­ságú a bőr feszességének és rugal­masságának megőrzéséhez. Az antioxidánsok erősítik a felszín közelében futó hajszálereket, és ser­kentik a gyógyulási folyamatokat. Annak érdekében, hogy minél több­féle antioxidánshoz jusson, fogyasszon különböző színű zöldségeket és gyümölcsöket. Egészítse ki étrendjét különféle bogyós gyümölcsökkel, például áfonyával, eperrel és fekete ribiszkével is.

Likopin Ez a piros színű zöldsé­gekben és gyümölcsökben, például a paradicsomban, a piros papriká­ban és a gránátalmában jelen lévő növényi tápanyag védi a bőrt a korai öregedéstől, és ami még fontosabb, a leégés káros hatásaitól is. A likopinban gazdag paradicsom­püré mindennapi fogyasztása 40 százalékkal csökkentette a napfény által a bőrben okozott károsodást.

Omega-3 zsírsavak Ezek a zsír­savak különösen nagy mennyiség­ben fordulnak elő az olajos húsú halakban, például a lazacban, a makrélában és a szardíniában, és kulcsfontosságúak a bőr egészsége szempontjából. Hetente legalább kétszer egyen ilyen halakat. Ha nem szereti a halat, halolajtartalmú táplá­lékkiegészítők fogyasztásával is hoz­zájuthat az ómega-3 zsírsavakhoz.

B-vitaminok Különösen a B12-vi-tamin fontos a sejtek növekedéséhez és szaporodásához, így az elhalt bőrsejtek pótlásához is. Minden állati eredetű fehérjeforrás gazdag B12-vitaminban – de főként a tojás, a fehér húsú halak, a kagylók és rákok, a sovány húsok és a tejtermé­kek. A vitamin növényi forrásai közé tartoznak a zöld levélzöldségek, a magok és az aszalt gyümölcsök.

Cink Ez az ásványi anyag a kagy­lókban van jelen a legnagyobb mennyiségben, de megtalálható a hüvelyesekben, a tökmagban és a gabonafélékben is. Serkenti a bőr öngyógyuló képességét és segít elkerülni a bőrfertőzéseket.

Folyadékok A szervezet hidratáltsága elengedhetetlen a bőr egészsé­géhez. Igyon sok alkoholmentes italt, így gyógyteákat és gyümölcs­leveket, csak mértékkel fogyassza a koffeintartalmú teát és kávét. A zöld tea különösen jót tesz bőrének.

Gyümölcsös arcpakolás Zúzza péppé egy puha gyümölcs húsát, és óvatosan dörzsölje bele az arc­bőrébe. Hagyja beszívódni néhány percig, aztán öblítse le. Az indonéz nők szerint a pórusok tisztítására és a bőr feszesítésére a mangó a leg­jobb. A francia nők a friss szőlőre esküsznek.

Olívaolajos bőrnyugtató

Az olasz nők nagyon régóta használ­ják ajakbalzsamként az olívaolajat, a görög nők pedig a száraz vagy kissé leégett bőrbe dörzsölik bele. Az ázsiai nők a fehér kamélia magjá­nak olajával hidratálják és lágyítják bőrüket, és a striák eltüntetésére is azt alkalmazzák.

Ehető kozmetikumok

Az alábbi, a világ különböző részeiről származó ötletek a kamrában fellel­hető ételalapanyagok külsőleges alkalmazásával segítenek táplálni bőrét.

Szénhidrátos szemkezelés

Ez a régi spanyol szépségtrükk igen egyszerű: egy átmulatott éjszaka után tegyen vékony krumplikariká-kat a szeme alá, hogy eltüntesse onnan a sötét karikákat. A japán nők a rizs mosásához használt vizet fröcskölik az arcukra, amelyről úgy tartják, hogy simábbá teszi a bőrt.

Bőrnyugtató zabliszt A meleg fürdőhöz kevert, finomra őrölt zab­liszt régi európai népi kezelés, amely nyugtatja a viszkető, irritált bőrt. Az arcpakoláshoz is használt zabliszt a jelek szerint hidratáló hatású és védi a bőrt az irritáló anyagoktól.

Hámlasztás gabonával a japán nők évszázadok óta használnak gabonából származó anyagokat – például rizskorpát – bőrük kíméle­tes hámlasztására, illetve világo­sabbá tételére. A rizskorpa a rizs hántolásakor eltávolított barna színű külső burok. Sok benne az olaj, vala­mint a fitinsav is, amely elősegíti a bőr elhalt sejtjeinek eltávolítására szolgáló hámlasztást. A rizst az indiai nők is használják arcradírként.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.