Gasztroenterológia

Trauma, idegentest által okozott elváltozások a gyomorban

A gyomor spontán rupturája felnőttben rendkívül ritka.

Mallory- Weiss-szindróma

A nyelőcső sérüléseinél már megismert Mallory-Weiss-szindróma hosszanti laceratiója a cardián keresztül a gyomorfalra is ráterjedhet, komoly vérzést okozva. Patomechanizmusára mindig a gyomor extrém disztenziója a jellemző, legkönnyebben a kisgörbületi oldal proximalis részén alakulhat ki. Klinikai megjelenési formájára az akut hasi katasztrófa tünetei jellemzőek, gyógyítása min­dig sebészi, kivételes esetekben endoszkópos klipp felhelyezés szóba jöhet.

Külső sérülések okozta rupturák

Rupturához vezethetnek természetesen külső sérülések is: fedett hasi trauma vagy áthatoló sebek. Számos iatrogenia (endoszkópia, intubatio, anaesthesia vagy resuscitatio során keletkezett sérülések) is okozhat gyomorfal-rupturát.

Bezoár

Bezoárnak nevezzük azokat az idegentesteket, amelyek elsősorban emészthetetlen növényi elemekből (phytobe­zoar), hajból vagy szőrből (trichobezoar) alakulnak ki a gyomorban.

A phytobezoar ritkán alakul ki ép gyomorban, képző­déséhez elsősorban a lelassult gyomorürülés (diabétesz, gyomorrák, esetleg ilyen irányú gyógyszeres kezelés) szolgáltat táptalajt. A tünetek nem specifikusak: korai teltségérzés, hányinger-hányás, fogyás, ritkán hasi fáj­dalom. Az esetek felében az epigastriumban tapintható rezisztencia is megjelenhet, az ultrahang- és endoszkó­pos vizsgálat diagnosztikus értékű.

Megszüntetése meg­lehetősen nehézkes és sok kínlódással jár: a különféle enzimatikus (celluláz, papain stb.) próbálkozások és az endoszkópos fragmentációs kísérletek nem mindig vezetnek sikerre. Egyes esetekben sebészi megoldás is szük­ségessé válhat.

Hasonló tüneteket okozhat a trichobezoar, amely első­sorban emocionális zavarokkal küszködő, hosszú hajukat rágó fiatal nőbetegekben fordul elő (extrém példaként 3250 grammos trichobezoárt is leírtak). Tünetei, kezelése hasonló a fentebb leírtakhoz.

Az egyéb idegentestek okozta sérülések

Az idegentestek legváltozatosabb fajtái kerülhetnek be a nyelőcsőből a gyomorba, főleg gyermekeknél, pszichiát­riai betegekben és alkoholistákban. Eltávolításuk szüksé­gességének megítélése és kockázata mindig a gyakorlott endoszkópos feladata, de ezen belül is különös figyelmet kell fordítanunk azokra az idegentestekre (pl. gomb-elem), amelyeket hosszabb gyomorban való tartózkodás esetén a gyomorsósav korrodálhat, és ez a folyamat sú­lyos toxikus tünetekhez vezethet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.