Egészségmegőrzés

Mi az élelmiszerallergia?

A legtöbb ember számára a tejter­mékek és a gabonapelyhek fo­gyasztása nem okoz problémát. Túlérzékeny immunrendszerrel rendelkező egyéneknél azonban a bennük található anyagok aller­giás reakciókat válthatnak ki.

Mi az élelmiszerallergia?

Allergiás reakciót gyakorlatilag bármely élelmiszer kiválthat, de bi­zonyos élelmiszerek gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémát. Jól ismert, hogy a búza, a tehéntej, a kagyló, a földimogyoró, a tojás és a citrusfélék gyakran allergiás reakciót váltanak ki az arra érzéke­nyekben.

Ilyenkor az immunrendszer a normálisan teljesen veszélytelen és ártalmatlan ételre ellenanyagok termelésével válaszol. Ezen túlzott reakció következtében hisztamin és más vegyületek szabadulnak fel, melyek allergiás tüneteket okoz­nak. Az arra érzékenyekben még a legkisebb mennyiségű étel is ki­váltja a reakciót.

Allergiás tünetek

Az allergiás válasz sokféle lehet: az ajkak duz­zadása, asztma, ekcéma, csalánki­ütés, hányás vagy hasmenés. A leg­súlyosabb esetben anafilaxiás sokk lép fel légzési nehézséggel és a vér­nyomás hirtelen leesésével. Egy ilyen roham adott esetben halálos is lehet. Az allergiás reakciót csak az azt kiváltó ételtől való tartózko­dással lehet megelőzni.

Mi váltja ki?

Sokféle betegség hátterében találhatók bizonyos élelmiszerek.

  • Asztmás roham- tej és tejtermékek, tojás, hal, dió- és mogyorófélék, bizonyos élelmiszer-adalékok, főképp a tartrazin (E102), a kén-dioxid (E220) és a nátrium-benzoát (E211).
  • Ekcéma – tehéntej, tejtermékek, tojás.
  • Emésztési problémák, mint például hasmenés, felfúvódás – tej és tej­termékek, búza és gabonafélék, élesztő.
  • Irritábilis vastagbél szindróma- búza és tejtermékek.
  • Csalánkiütés- érzékeny emberekben szinte minden élelmiszer kiválthatja. Gyakori az eper, kagyló, papája és az élelmiszer-adalékok, főképp a tartrazin (E102) és a nátrium-benzoát (E211) okozta csalán­kiütés.
  • Orrmelléküreg-gyulladás és szénanátha- búza, tojás, élelmiszer-szí­nezékek (főképp azofestékek), szalicilátok (elsősorban az aszpirinben és bizonyos gyümölcsökben, például az eperben fordulnak elő) és a nátrium-benzoát (E211).
  • Migrén és fejfájás- sajt, csokoládé, citrusfélék, koffein és vörösbor a migrén és a fejfájás leggyakoribb kiváltói.

Öröklődő allergia

Az élelmi­szerallergia bármely korban kiala­kulhat, de leggyakrabban gyerek­korban kezdődik. Sokszor csak átmeneti (ötéves korára tíz gyerek közül nyolc kinövi), más esetek­ben azonban végigkíséri a beteg életét. Az allergiás hajlam öröklőd­ik. Az anyatejes táplálás véd a be­tegséggel szemben: a csecsemő túl korai elválasztása emeli a későbbi élelmiszerallergia kockázatát.

Jegyezzük meg! A stressz, a nem kielégítő táplál­kozás és a rossz általános egészsé­gi állapot növelheti az élelmiszeral­lergiára való hajlamot, vagy súlyosbíthatja a meglévő allergiát.

Élelmiszer-intolerancia

Előfordulhat, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása kellemetlen tüne­teket okoz anélkül, hogy ellene az allergiás reakció kimutatható lenne. Ilyen esetekben az allergia kifejezés helyett az intoleranciát használjuk. Oka elsősorban az, hogy a bélrendszerből hiányzik valamely emésztőenzim. Az illető emésztőenzim által bontott táp­anyag nem tud felszívódni, a bél­rendszerben erjedni kezd, és ez okozza a panaszokat.

Az egyik legismertebb változat a tejcukor-intolerancia

Ritkán, kevésbé egyértelmű esetekben az élelmiszer-intoleran­cia az allergiához hasonló tünete­ket, például csalánkiütést vagy fejfájást okozhat. Ezek a tünetek az ételben található bizonyos ké­miai anyagokra adott válasz – de nem allergiás reakció – következ­ményei; a legismertebb ilyen anya­gok a kávéban és teában található koffein, valamint a sajtban és a csokoládéban előforduló vazoaktív aminők.

Az élelmiszerallergia kimutatása

Becslések szerint tíz ember közül három szenved élelmiszerallergiá­ban vagy intoleranciában. Néha meglehetősen nehéz igazolni, hogy a tüneteket valóban bizonyos élel­miszerek okozzák. Ha a tünetek közvetlenül valamilyen élelmiszer elfogyasztását követően jelentkez­nek, viszonylag könnyű a bűnöst azonosítani. Más esetekben azon­ban, amikor az étel elfogyasztása és az általa kiváltott tünetek kiala­kulása között hosszabb idő telik el, már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ráadásul ugyanaz az étel, különböző embereknél eltérő tüneteket okozhat.

A tejtermékek kiváltása

Ha nem fogyaszthatunk tejtermékeket keressük a laktózmentes helyettesítőket. Ilyenek ma már mindenütt hozzáférhetők. A legismertebbek a szójatej (balra), a kókusztej, a zabital, a szójamargarin és a nem tejalapú olívaolajkrém.

A kiváltó ok azonosítására az orvos gyakran bőrtesztet alkal­maz. A teszt abból áll, hogy a bőrt a gyanúsított allergéneket tartal­mazó tűvel megszúrják vagy megkarcolják. Allergiás reakció esetén a szúrás vagy karcolás he­lyén a bőr kivörösödik, és enyhén megduzzad. A teszt eredménye hasznos útmutatóul szolgál, bár nem mindig százszázalékosan megbízható.

Kizárásos diéta

Az allergiát vagy élelmiszer-intoleranciát leg­biztosabban úgy azonosíthatjuk, ha a gyanús ételt kiiktatjuk az étrendünkből. Ezt azonban csak orvosi felügyelet mellett te­gyük! Ha a tünetek lényegesen enyhülnek, az allergiáért vagy intoleranciáért valóban az adott étel a felelős.

Egyszerre több ételt is elhagyha­tunk, majd egyesével óvatosan is­mét visszavehetjük őket az étren­dünkbe; így megállapítható, hogy melyik a felelős a problémáért. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy komoly tápanyaghiányhoz vezethet, ha egyszerre több élelmi­szert, netán egy egész élelmiszer­csoportot (például tejtermékeket) teljesen elhagyunk az étrendünk­ből. Ez az, amiért orvosi tanács és felügyelet nélkül nem szabad kí­sérletezgetni.

Mi a baj a tejtermékekkel?

A tejtermékek többféle komoly bajt is okozhatnak. Ezek közül a legismertebbek a tejben lévő laktóz vagy tejcukor megemészté­sével kapcsolatos problémák. Ezt laktóz-intoleranciának hívják. Oka az, hogy a bélben nem terme­lődik a laktózt lebontó enzim, a laktáz.

Tehéntej-intolerancia az öt év alatti gyermekek hét százalékánál és a felnőttek több mint tíz százalé­kánál fordul elő. Laktáz hiányában nem történik meg a laktóz lebontá­sa, hanem változatlan formában jut el a vastagbélbe. Itt a baktériumok megerjesztik, és az erjedés miatt haspuffadás, hasfájás és hasmenés következik be.

A laktáz enzim örökletes hiánya nagyon ritkán fordul elő, és a szü­letést követően hamar kiderül. Sokkal gyakoribb, hogy egy bél­rendszeri fertőzést, például gyomor-bél hurutot követően átmenetileg lép fel enzimhiány és tejcukor-intolerancia. Másoknál a tejben található fehérje vált ki al­lergiás reakciót, aminek az intole­ranciához hasonló tünetei lehet­nek.

Jegyezzük meg! Azok, akik a tehén­tejben található fehérjére allergiá­sok, más forrásból származó tejet, például juh- vagy kecsketejet, illet­ve az ezekből készített sajtot és joghurtot gyakran minden problé­ma nélkül fogyaszthatják.

Súlyos laktóz-intolerancia ese­tén a tejet minden formájában – még a juh- és kecsketejet is – telje­sen ki kell hagyni az étrendből. Nem fogyaszthatunk bizonyos tej­termékeket, például tejszínt vagy lágy sajtot sem. A vajat és a ke­mény sajtot azonban nem kell ét­rendünkből száműznünk, mivel ezekben nagyon kevés a tejcukor. A natúr joghurt is csak ritkán okoz problémát.  A tápanyagok listájában figyel­jünk fel az alábbi összetevőkre: kazein vagy kazeinát, hidrolizált kazein vagy savó, tehéntej (laktóz), zsírmentes tej kivonat, laktalbumin, laktoglobulin, lefölözött tej­por, savó, nátrium-glutamát.

Honnan vegyünk kalciumot?

Sokféle gyárilag feldolgozott élelmiszer, valamint a mesterséges édesítőszerek és egyes gyógyszerek a tej és tejtermékek sok kalci­umot tartalmaznak, így vala­milyen helyettesítő után kell néznünk, ha ezeket nem fogyaszthatjuk. Nagyobb mennyi­ségben találhatunk kalciumot a konzervhalakban, például a szardíniában, a leveles zöld­főzelékekben, például a spenót­ban, valamint a fehér kenyérben, a sárgabarackban, a szezámmagban, a paradicsomos babban és a kemény vízben.

Kombináljuk bátran az összetevőket: például a spenótsalátát szórjuk meg szezámmaggal, és tálaljuk pirított kenyérkockákkal. Ha attól tartunk, hogy tejtermékmentes diétánk nem tartalmaz elég kalciumot, kérjünk tanácsot orvosunktól, hogy érdemes-e laktóz­mentes kalciumtartalmú táplálékkiegészítőt szednünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.