Egészségmegőrzés

Gyermekkoromban volt legalább egy súlyos sérülésem – milyen hatásai lehetnek?

A kár

A gyermekkorban elszenvedett sérülések többsége – a lehorzsolódott térdtől a kibicsaklott bokán át a fejen nőtt púpig – gyorsan gyógyul, és nem okoz későbbi problémákat. A súlyosabb sérülések azonban – például az autóbalesetből, az elesésből vagy sportolásból eredők – tartós következményekkel járhatnak, sőt később további kellemetlenségek vagy bajok forrásai lehetnek.

A gyermekkori csonttörés viszontagságai

A gyermekkori csonttörés például befolyásolhatja a csont majdani végleges formáját, hosszát. A kar és a láb csontjainak növekedését lassíthatják azok a gyermek- vagy tinédzserkorban elszenvedett sérülések, amelyek e hosszú, csöves csontok ízületi végeinek növésben lévő, érzékeny szövetállományát (epifízisét) érintik – legalábbis az esetek 15 százalékában kimutatható ilyen következmény. Abból ritkán adódik gond, ha a két kar nem teljesen egyforma hosszú, ám annál komolyabb problémákat – például permanens lábfej-, térd-, csípő- és derékfájást – okozhat a két láb hosszának differenciája, már kismértékű, szemmel nem mindig látható eltérés esetén is.

A térd különösen érzékeny

A térdet alkotó sípcsont epifízisének gyermekkori sérülése görbe lábat és krónikus térdfájást okozhat. Akinek fiatalkorában elszakadt az elülső keresztszalagja – az az ín, amely a térdízület stabilitását biztosítja –, annál időskorban szinte törvényszerűen kialakul a térd reumás ízületi gyulladása.

Agyrázkódás

Aki ifjúkorában hosszú ideig aktívan sportolt, alighanem elszenvedett egy-két agyrázkódást. Ha kettőnél több ilyen baleset történt, a későbbiekben nagyobb valószínűséggel kell számolni fejfájással, depresszióval, memória- és alvászavarral, kedélyhullámzással, fülzúgással, valamint figyelemösszpontosítási nehézséggel.

Jóvátehető? Nem.

Lehetőségeink az egyes problémák ellensúlyozására és a további károsodások megelőzésére terjednek ki.

Mit tehetünk mégis?

Az alábbi lépések megtételével mérséklődik a fájdalom, csökken a sérülés kiújulásának veszélye.

A gyógyulás útja

Figyelmeztető fájdalmak

Láb-, térd-, csípő- vagy derékfájás esetén haladéktalanul keressük fel az orvost. Lehet, hogy a problémát a két láb hosszának eltérése okozza, mely a legtöbb esetben egyszerűen, ortopéd betéttel korrigálható.

Az orvos tájékoztatása

Ha régebben több agyrázkódásunk is volt, tájékoztassuk a háziorvost, aki így hatékonyabb kezelést nyújthat memória-, alvás- vagy pszichés zavar esetén.

A fej védelme

Aki több ízben is szenvedett már agyrázkódást, hagyjon fel az olyan sporttal, amelyben az esés újabb agyrázkódást okozhat. A korcsolyázás például veszélyesnek számít, és a kerékpározás meg a síelés is csak bukósisakban biztonságos.

Rendszeres, kímélő testmozgás

A kondizás előnye, hogy az erősebbé váló izmok leveszik a terhelés egy részét a korábban sérült ízületekről, inakról. Azért is nagyon jót tesz, mert a megélénkülő véráramlás és nyirokkeringés jobban táplálja és védi az ízületeket, s a ,,berozsdásodás” ellen is hat; így elkerülhetők vagy késleltethetők a korral járó ízületi nyavalyák. Túlzásba azonban ne vigyük a testmozgást, mert súlyosbíthatja a fennálló ízületi problémákat, fájdalmakat, vagy akár elő is idézhet ilyeneket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.