Allergia és asztma

Az évszakok hogyan hatnak az asztmára?

Amint azzal nyilván pontosan tisztában van, az időjárástól függően az egyik napja nagyszerű és eredmé­nyes lehet, máskor pedig az inhalátor felemelésén és az antihisztamin-tabletták bevételén kívül szinte semmihez sincs ereje. Azt is tudja, hogy az allergia és az asztma jó néhány változata szezonális jellegű, azaz minden évben nagyjából ugyanakkor jelentkezik.

Az időjárás hatással van az asztmára.
Az időjárás hatással van az asztmára.

Általános tennivalók

Kísérje figyelemmel az időjárást! Ha allergiás vagy asztmás, akkor ellenőrizze a pillanatnyi és a várható időjárást az internetes időjárás-előrejelző oldalakon. Emellett a digitális televíziók is folyamatosan adják az időjárás-előrejelzést. A hőmérséklet, a páratartalom, valamint a várható esőzés vagy havazás ismeretében megelőzésképpen alkalmazhatja a gyógysze­reit, és felkészülhet a tünetei esetleges belobbanására.

Ügyeljen rá, hogy kéznél legyenek a gyógy­szerei! Az allergiás és az asztmás személyek­nek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a gyógyszereiket és az egyéb, a be­tegségük kezeléséhez szükséges holmijaikat mindig áttegyék az adott évszakban hordott kabarjukba. Miután kidolgozta a megfelelő „ka-bátstratégiát”, tegyen minden zsebbe az adott évszakra jellemző sajátos problémák kezelésére szolgáló dolgokat is – papír zsebkendőt, vész­helyzeti gyógyszereket, kendőt, napszemüve­get, torokfájás elleni cukorkát stb.

Figyelem! Ha az asztmáját a hideg levegő váltja ki, az inhalátorát 10 perccel indulás előtt használja.
Figyelem! Ha az asztmáját a hideg levegő váltja ki, az inhalátorát 10 perccel indulás előtt használja.

Tél

Takarja el az arcát! A nagyon hideg napo­kon takarja el a száját és az orrát sállal vagy maszkkal, hogy kissé felmelegedjen a beszívott levegő. Ezt még azelőtt tegye meg, hogy kilép­ne a szabadba, a roham kiváltásához ugyanis már néhány szippantás is elég a fagyos levegő­ből. Ha az asztmáját a hideg levegő váltja ki, az inhalátorát 10 perccel indulás előtt használja.

Csak lassan! Ha olyan vidéken él, ahol gyakran havazik, télen az utcai közlekedés is kemény testmozgás lehet. Amennyiben hajlamos a ter­heléses asztmás rohamokra, legyen óvatos, ha gyalogol, havat lapátol vagy a szabadban játszik! Kezdje visszafogottan, és csak akkor növelje a terhelést, ha 15 percnyi tevékenység után sem érzi semmilyen jelét a túlterhelésnek.

Hoppá! A zivata­rok idején csaknem a duplájára nő a levegőben szálló gombaspórák száma.
Hoppá! A zivata­rok idején csaknem a duplájára nő a levegőben szálló gombaspórák száma.

Tavasz

Vigyázzon a villámokkal! Ha zivataros időt ígérnek, lehetőleg maradjon otthon, s csukja be az összes ablakot. Amint azt a 4. fejezetben már ismertettük, a vizsgálatok szerint zivata­rok idején csaknem a duplájára nő a levegőben szálló gombaspórák száma, amelyek jelentősen ronthatnak az asztmás tüneteken. Távolítsa el a bomló növényi maradványo­kat! Bármilyen gondosan takarította is ki ős­szel a kertjét, tavasszal – ez főként a hosszabb ideig hóval borított területeken jellemző – lát­hatóvá válnak az előző év allergiakeltő marad­ványai: a rothadó avar, az elfonnyadt virágok, a törött ágak, a lehullott fenyőtobozok stb.

Az eső és a melegebb idő a penészek és más gombák melegágyává tehetik a szerves hulla­dékokat. Noha minden kertben szükség van némi komposztra a növények egészséges nyári fejlődéséhez, a fölösleget távolítsa el!

Ózonveszély májustól októberig!
Ózonveszély májustól októberig!

Nyár

Ügyeljen az ózonra! A levegő ózontartalma májustól októberig szokott a legmagasabb len­ni, ezért a legrosszabb napokon lehetőleg minél kevesebbet legyen a szabadban. Újabban nyá­ron már ózon-, illetve szmogriaclót rendelnek el, amikor kiemelten rossz a levegő minősége. Ilyenkor lehetőleg minél több időt töltsön zárt helyen! Ha a lakásában nincs légkondicionáló, menjen el délután egy bevásárlóközpontba vagy könyvtárba.

Hordjon feketét! Vagy legalábbis maradjon a semleges tónusú, egyszínű ruháknál. A virá­gokra emlékeztető élénk színű és foltos anya­gok csábítóan hatnak a csípős rovarokra.

Óvakodjon a forró levegőtől! Egyes emberek tüdejének a forró és száraz levegő ugyanolyan irritáló hatású lehet, mint a fagyos. Ha a hő­mérséklet meghaladja a 30 °C-ot, legyen óva­tos mindennapos tevékenységeivel, s ha zihálni kezd, menjen zárt helyre!

osz
Az elhalt leveleken ugyanis penészgombák telepednek meg, ezért ne mi magunk csináljuk a gereblyézést, főleg ha asztmásak vagyunk!

Ősz

Hagyja az avart másra! Kérjen meg valakit a száraz levelek összegereblyézésére, az elhalt leveleken ugyanis penészgombák telepednek meg. Eszébe se jusson levélszívót használni: az működés közben csak felkavarja a földről az allergéneket.

Takarítsa ki a kertet! Vágja vissza az évelő­ket, gereblyézze össze az elszáradt növényeket! Minél jobban kering a levegő a talaj fölött, annál kevesebb penész telepszik meg rajta. Őszi nagytakarítást a lakásban! A nappalok rövidebbek, az időjárás romlik – az ősz a „benti” időszak kezdete. Hozza rendbe a lakást a követke­ző hónapokra, hogy kényelmes és allergénmentes téli kuckóként funkcionálhasson.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.