Egészségügyi kérdezz-felelek

Memóriazavarok

Rendszeresen elfelejtek neveket, szavakat, időpontokat, sőt azt is, hol hagytam a kocsit

Lehet, hogy Alzheimer-kóros vagyok?

Időnként mindannyian elfelejtünk dolgokat, amin csak ront az idősödés, a stressz, a leterheltség és bizonyos gyakori gyógyszerek szedése. Teljesen normális, ha időnként nem jutnak eszünkbe nevek, időpontok, vagy nem találjuk a kocsi kulcsot, de aztán később hirtelen bevillan.

Az Alzheimer-kór egyik korai jele lehet a fontos nevek és időpontok, valamint épp csak megtanult új információk kiesése az emlékezetből (például hogy hogyan működik az új tévé), amelyeket aztán újra és újra meg kell kérdezni. Az még rendjén van, hogy elhagyjuk a kocsi kulcsot, az viszont nincs, ha elfelejtjük, hogyan kell használni. Mindenkivel megesik, hogy egy sietős reggelen hirtelen nem tudja, miért is nyitotta ki a hűtőajtót, de bajt jelent, ha valaki nem talál ki a konyhába a saját otthonában.

Természetes, hogy olykor a nyelvünkön van egy név, mégsem sikerül kimondani, ám egész más, ha nem ismerünk fel egy közeli barátot. További nyugtalanító jelzés lehet, ha nem mennek olyan megszokott tevékenységek, mint recept alapján elkészíteni az ételt, ha képtelen számon tartani, milyen nap van, követni egy beszélgetést, esetleg hangulatváltozások jelentkeznek, és romlott a helyzetfelismerő képessége. Ilyen esetekben orvosi vizsgálatra van szükség.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.