Egészségügyi kérdezz-felelek

Állandóan kell szednem a kasvirágot, vagy csak megfázáskor?

Ne szedje egész évben minden nap! Egyelőre még nem bizonyították egyértelműen, de van ok tartani attól, hogy a gyógynövény két hónapnál hosszabb ideig való szedésének súlyos mellékhatásai lehetnek például májkárosodás.

Ezért jobb, ha csak az alábbi helyzetekben használja:

  • A meghűléses időszak előtt, ha a kas virágot az orrfolyás megelőzésére szeretné használni, egykét héttel a meghűléses időszak kezdete előtt kezdje szedni! Ezt persze nem könnyű meghatározni, mindazonáltal többnyire az ősz vége a legmegfelelőbb idő. Ha a meghűléses, járványos időszakban végig szedni akarja a kas virágot, tartson kéthavonta legalább egy hét szünetet!
  • A repülőutak előtt érdemes lehet egy héttel az előtt elkezdeni a szedést, hogy olyanokkal lesz összezárva, akik meghűléses betegségben szenvedhetnek, mondja dr. Craig I. Coleman, a Connecticuti Egyetem gyógyszerész professzora. A szokásos adag napi 8001000 milligramm kas virág kivonat vagy 2700 mg porított száraz növény.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.