Magasvérnyomás kezelése

Egészségmegőrző programok fontossága

Megelőzés, tájékoztatás, propaganda

Magyarországon az elmúlt 10 évben fokozódott a szív- és érrendszeri betegségekben el­haltak aránya a többi betegséghez képest, különösen a 40-50 éves férfiak között! Ez a rendkívül kedvezőtlen változás az alkotóké­pességük teljében lévő férfiak korai halála késztette az egészség­ügyi kormányzat illetékeseit arra, hogy a szív- és érrendszeri beteg­ségek megelőzésére és gyógyítására hathatós intézkedéseket hozzon.

A hangsúly a megelőzésen van, hiszen a már kialakult érelmeszese­dés vissza nem fordítható, és az infarktuson vagy agytrombózison átesett beteg a legritkább esetben lesz újra teljes értékű tagja a társa­dalomnak. Az érelmeszesedést megelőzni pedig csakis a lakosság aktív közreműködésével lehet!

Hiábavaló akármilyen korszerű kór­házak és rendelőintézetek építése vagy a legmodernebb gyógyszerek előállítása, ha nem sikerül a lakosság érdeklődését saját egészsége irányába felkelteni, és az egyes embert arra rávenni, hogy tevőlege­sen vegyen részt egészsége megőrzésében, a szív- és érrendszeri be­tegségek megelőzésében. Ez pedig az életmód és a táplálkozási szo­kások gyökeres megváltoztatása nélkül nem sikerülhet, ezért olyan fontos része az egészségmegőrző programnak a felvilágosítás és a hathatós propaganda.

Egészségmegőrző programok fontossága

Az utóbbi időben sokat tett kormányzatunk a felvilágosító munka terén, bár még jócskán vannak kihasználatlan le­hetőségek. Sokkal nagyobb baj viszont, hogy az egészségmegőrző program két fontos része: az egészséges táplálkozás és a több mozgás lehetőségei még mindig nagyon korlátozottak.

Különösen az élelmi­szeripar reagál rendkívül vontatottan a mai kor kihívására: amíg az üdítőitalokat agyoncukrozzák és drágábban árusítják, mint némely szeszes italt, amíg a disznózsír és a szalonna olcsóbb, mint a növényi olajok és a hal vagy baromfi, addig nemigen lehet számítani, hogy a kis keresetű emberek megváltoztatják étkezési szokásaikat. A több mozgás, sportolás lehetőségei sem mondhatók ma még kimeríthetet­lennek egy nem aktívan sportoló számára Magyaroszágon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.