Egészségügyi kérdezz-felelek

Szeretnék kavát szedni ellazulásra, biztonságos ez a szer?

Több ok is van arra, miért tanácsos óvatosnak lenni a kávával. A csendes óceáni szigetek lakói régóta használják e növény gyökerét olyan ital készítéséhez, amelyet különleges alkalmakkor kortyolgatnak, vagy csak hogy ellazuljanak. Egy időben a kávával kapcsolatos legfőbb aggály az volt, hogy nagyobb mennyiségben bódulatot okozhat, s károsan befolyásolhatja a járművezetést.

Májkárosodást okozhat

Az utóbbi években felmerült egy új, komoly aggály is: a májkárosodás lehetősége. A kava fogyasztóknál észlelt májzsugorról, májgyulladásról, sőt májelégtelenségről szóló jelentések hatására egyes országok egészségügyi hatóságai betiltották a gyógynövény forgalmazását. Mások, mint az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA), arra intik a fogyasztókat, hogy a kava szedése előtt kérjék orvosuk tanácsát, azonnal jelentsenek minden májproblémára utaló tünetet (például a bőr besárgulását vagy a barna színű vizeletet), és ne használjanak kávát, ha valaha is volt bármilyen májproblémájuk.

Magyarországon hatóságilag engedélyezett kava készítmény nincs forgalomban, de külföldről beszerezhető tabletta vagy kapszula formájában. Fontos, hogy standardizált készítményt fogyasszon, naponta 60-120 mg mennyiségben. Ha májfunkciói normálisak, biztonságosan használhatók kavatartalmú készítmények maximum 3 hónapon át.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.