Bőrápolás

Mit tehetünk, ha allergiásak vagyunk? Hogyan kezeljük az allergiát?

Az allergiás megbetegedések kivizsgálása

Az allergiás megbetegedések kivizsgálása meglehetősen ne­héz feladat. Napjainkban már számos kiváló pontosságúnak tartott allergiateszt áll rendelkezésünkre. A kutatási ered­mények azonban azt mutatják, hogy a legtöbb mérőeszköz meglehetősen megbízhatatlan. Csupán néhány módszer bizonyult valóban hatékonynak, és ezekre is igaz, hogy bi­zonyos allergiatípusokat jobban ki tudnak mutatni, másokat kevésbé.

Bőrpróba, az allergia kivizsgálásának első lépése

Vegyük észre a jeleket!
Vegyük észre a jeleket!

A vizsgálat során egy cseppnyi allergén anyagot helyeznek a megkapart bőrfelületre, az allergén így a szervezetbe ke­rül. Ha gyulladást tapasztalnak, a teszt eredménye pozitív. Ez a módszer hatékonyan kimutatja a bőrirritációt okozó anyagokra való érzékenységet, nem jelzi azonban pontosan az ételallergiákat és a belélegzett anyagokra való érzékeny­séget.

RAST (radioaílergosorbens feszt)

A RAST teszt során a vizsgálati személytől vért vesznek, majd elkülönítik a szérumot, és allergén anyagra helyezik. Ha a szérumban kimutathatók az adott anyag antitestjei, ún. an­tigén-antitest komplex keletkezik, és az érzékenység mérté­ke is mérhető. Ezzel a módszerrel lehet a legjobban mérni az azonnal fellépő allergiás reakciókat és az ételallergiákat. A lassan kialakuló reakciók és a bőrallergiák azonban ezzel a módszerrel kevésbé mutathatók ki.

ELSSA-teszt (enzyme linked ímmuno sorbent assay)

Az ELISA-tesztben szintén a szérumot vizsgálják, hogy meg­állapítsák a különféle allergénekre adott reakciókat, de ebből a lassúbb, kevésbé szembetűnő reakciók mutathatók ki job­ban.

Kiküszöbölő (elkerülő) diéta

Figyeljünk étrendünkre!
Figyeljünk étrendünkre!

Az allergének feltérképezésének talán legpontosabb mód­ja az, ha bizonyos gyanús ételeket teljesen kiiktatunk étren­dünkből. Egy bizonyos idő elteltével azután ismét fogyasz­tunk az adott élelmiszerből, és megvizsgáljuk, fellép-e allergiás reakció. Ilyen diétába azonban csak szakember se­gítségével kezdjünk, mert meg kell találnunk, milyen más forrásból tudjuk pótolni a kihagyott élelmiszerek biztosítot­ta tápanyagokat.

Azokat az élelmiszereket, amelyek azonnali reakciót vál­tanak ki, többnyire egész életünkre el kell felejtenünk, míg azokat, amelyek késleltetett reakciót váltanak ki, általában egy ideig kell csak kerülni, de előfordulhat hogy elégséges­nek bizonyul, ha csak a fogyasztás mértékét csökkentjük. A leghelyesebben akkor járunk el, ha a gyanús élelmiszert legalább egy hónapig egyáltalán nem fogyasztjuk, majd újra eszünk belőle. Ha hosszú időn át (legföljebb hat hónapon át) nem fogyasztottunk az adott allergénből, nem valószínű, hogy szervezetünk megőrzi az allergiás reakció „emlékét”.

További módszer lehet, hogy egy hónapi szigorú diéta után négynaponta „forgórendszerben” fogyasztjuk a gyanús élelmiszereket, így elkerülhetjük az egyes allergénantitest komplexek felhalmozódását szervezetünkben!

Allergiaellenes tápanyagok

A C-vitamin, természetes antihisztamin: enyhíti a különfé­le allergiás reakciókat, köztük a kiütést is. Nemcsak a hisztamin felszabadulást csökkenti, hanem abban is segít szer­vezetünknek, hogy gyorsabban megküzdjön az allergén anyaggal. Panaszok esetén fogyasszunk 1000-3000 mg-ot na­ponta.

C-vitaminban gazdag az eper is!
C-vitaminban gazdag az eper is!

A természetben a C-vitamin általában a bioflavonoidokkal együtt található meg. Közülük az egyikről, a kvercetinről be­bizonyosodott, hogy a gyulladásos reakciókat is csökkenti. Szedjünk belőle naponta háromszor 200 mg-ot.

C-vitaminban gazdag élelmiszerek a paprikafélék, a borsó, a kivi, a brokkoli, a citrusfélék, a paradicsom, a feketeribizli és az eper. Egyes cégek kifejezetten allergia ellenes étrend­kiegészítőket is forgalmaznak.

Harc a stressz ellen

Sokan tapasztalják, hogy megterhelő helyzetekben kiütés támad bőrükön. Például egy hölgy, aki mindig sálat hordott, amikor közönség előtt kellett beszélnie. Szo­rongott ugyanis a szerepléstől, és ilyenkor vörös foltok jelentek meg a nyakán. A stressz sokféle folyamatot indít be szervezetünkben, ezek közé tartozik az immunrendszer hatékonyságának csökkenése is.

Fiatal nő
A stressz sokféle folyamatot indít be szervezetünkben!

Úgy tűnik, ez a folyamat áll a kiütéses reakciók mögött is. Ilyen esetben nagyon fon­tos foglalkoznunk a stresszhelyzettel és azzal, miképpen tu­dunk megküzdeni vele: tanuljunk meg relaxálni, és sajátítsuk el, hogyan oldhatjuk meg hatékonyan a problémát. Ez külö­nösen igaz akkor, ha a kiütés krónikussá válik.

Figyelem! Hasznos le­het a jóga, a meditáció, a relaxációs CD-k használata, azon­ban ha régóta fennálló problémáról van szó, forduljunk tanácsadó vagy klinikai szakpszichológushoz, pszichoterapeutához.

Összegezve a következőket tehetjük a kiütések megelőzése, illetve megszüntetése érdekében:

  • Tárjuk fel a kiütés okát, és iktassuk ki az azt előidéző tényezőt: kerüljük az allergiás reakciót kiváltó külső tényezőket, az ilyen élelmiszereket, valamint mindenféle mesterséges adalékanya­got.
  • C-vitamin (naponta 2000 mg) és bioílavonoidok (pl. naponta háromszor 200 mg kvercetin) szedésével erősítsük szerveze­tünk természetes gyulladáscsökkentő mechanizmusait.
  • Ha stressz hatására jönnek elő kiütéseink, naponta végezzünk relaxációt, jógát, meditációt.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.